Σχέδιο κατάργησης των τεκμηρίων στα εισοδήματα του 2018

Σχέδιο κατάργησης των τεκμηρίων στα εισοδήματα του 201813.12.2017Πρόσωπα

Εξετάζεται να αντικατασταθούν από το σύστημα εσόδων - εξόδων

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από τα εισοδήματα του 2018 μελετά το υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζοντας να φέρει στη θέση τους το σύστημα εσόδων - εξόδων, υπό την προϋπόθεση ότι τους επόμενους μήνες θα εφαρμοστεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXISnet και παράλληλα θα κάνουν «πρεμιέρα» οι ηλεκτρονικές εφαρμογές

του περιουσιολογίου και του «πόθεν έσχες».

Το 2017 μπορεί να είναι η τελευταία χρονιά που ισχύουν τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς, ήτοι τα εισοδήματα των φορολογουμένων θα προσδιορίζονται βάσει των πραγματικών δαπανών και όχι τεκμαρτά. Αυτή η αλλαγή θα φέρει φοροελαφρύνσεις για χιλιάδες φορολογουμένους που σήμερα πιάνονται στις δαγκάνες των τεκμηρίων.

Με δεδομένη την ηλεκτρονική καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και τις νέες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι πλέον σε θέση να γνωρίζει την περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογουμένου.

Αναθεώρηση

Οπως αποκαλύπτεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ένα από τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν είναι η αναθεώρηση των τεκμηρίων, κάτι που «φωτογραφίζει» το σχέδιο για την κατάργησή τους (πιθανότατα από τα εισοδήματα του 2018) και την αντικατάστασή τους από ένα σύστημα εσόδων - εξόδων. Αυτό σημαίνει ότι, εάν η διαφορά είναι θετική υπέρ του φορολογουμένου (δηλαδή περισσότερα τα έσοδα), τότε θα φορολογείται αυτή η διαφορά με μία καινούργια κλίμακα. Εάν, όμως, η διαφορά είναι αρνητική (περισσότερα τα έξοδα), τότε θα πρέπει να αποδειχτεί η προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν, διότι, αλλιώς, θα φορολογούνται ως αδήλωτο εισόδημα. Το ίδιο θα ισχύει και σε περίπτωση που οι καταθέσεις αυξάνονται περισσότερο από το ετήσιο «περίσσευμα», καθώς θα πρέπει επίσης να δικαιολογηθεί η προέλευση.

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να προχωρήσουν ορισμένες βαθιές τομές, όπως είναι η σύνδεση ταμειακών μηχανών με το TAXISnet ώστε να καταγράφονται όλες οι δαπάνες και η λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ώστε, σε συνδυασμό με το «πόθεν έσχες», να υπάρχει μία ετήσια «φωτογραφία» της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων. Εφόσον λειτουργήσει το e-περιουσιολόγιο, η Εφορία θα «βλέπει» εάν υπάρχουν καταθέσεις (ή χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος) από προηγούμενα έτη που να μπορούν να δικαιολογήσουν την όποια υπέρβαση στις δαπάνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα