Ο μειωμένος καρπός εκτόξευσε την ποιότητα στα αγιορείτικα κρασιά

Ο μειωμένος καρπός εκτόξευσε την ποιότητα στα αγιορείτικα κρασιά06.11.2017Ρεπορτάζ

Με κορυφαία ποιοτικά χαρακτηριστικά αναμένεται να φτάσουν στη Μόσχα, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στο Κεμπέκ τα γεννημένα στη σκιά του Αθω αγιορείτικα κρασιά εσοδείας 2017.

Σύμφωνα με το δελτίο τρύγου της Ενωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος, στο Αγιον Ορος κατεγράφη φέτος καρπόδεση μειωμένη κατά 35%, γεγονός που οδήγησε στην παραγωγή σταφυλιών

με κορυφαία ποιοτικά χαρακτηριστικά τόσο στις λευκές όσο και στις ερυθρές ποικιλίες.

Σήμερα, οι μεγαλύτερες αγορές για τα κρασιά του Αγίου Ορους είναι η Ρωσία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Κλείνοντας, τα μεν ερυθρά, στις σκοτεινές φιάλες τους την εικόνα των μαυροφορεμένων μοναχών, τα δε λευκά, στις διαφανείς δικές τους, όλο το φως μιας καλοκαιρινής ημέρας στη Χαλκιδική, τα κρασιά που παράγονται φέτος στο Αγιον Ορος θα μεταφέρουν ανά τον κόσμο πλούσια και ποικίλα αρώματα, γεύση και επίγευση που μαρτυρούν τη μοναδική ποιότητά τους. Αλλωστε, αυτή η μοναδική ποιότητα, αλλά και η ιδιαιτερότητα της μοναστικής πολιτείας, ήταν που εξασφάλισαν σε ένα ελληνικό κρασί, την περίφημη Κορμίλιτσα, τον τίτλο του επίσημου οίνου του Κρεμλίνου.

«Η μειωμένη καρπόδεση θα δώσει μικρότερο καρποφόρο φορτίο ανά φυτό. Αυτό, με απλά λόγια, έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη ωρίμανση και μεγαλύτερη συμπύκνωση όλων των χαρακτηριστικών (άρωμα, χρώμα, σάκχαρα κ.λπ.) του σταφυλιού. Σε συνδυασμό με την πολύ καλή αμπελουργική χρονιά, πήραμε σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία στα χέρια του οινοποιού θα μετατραπούν σε κρασί με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά» λέει ο brand ambassador του οινοποιείου Μυλοποτάμου Αγίου Ορους Νίκος Ζαχαρής.

Ο δε επικεφαλής του Αμπελουργικού Τμήματος της Οινοποιίας Tsantali Γιώργος Σαλπιγγίδης σημειώνει: «Στον φετινό τρύγο στο Αγιον Ορος παρατηρήθηκαν υψηλότερος αλκοολικός βαθμός και υψηλότερη οξύτητα σε συνδυασμό με εξαιρετική φαινολική ωριμότητα. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνονται όσο μειώνεται η παραγωγή».

Keywords
Τυχαία Θέματα