ΝΑΤΟ καλεί Σκόπια και... με τη βούλα!

ΝΑΤΟ καλεί Σκόπια και... με τη βούλα!13.07.2018Παρασκήνιο

Πανηγυρισμοί από τον Ζάεφ και περίεργη «σφήνα» Ερντογάν ότι αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Kαι με τη βούλα πλέον δρομολογείται η πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Τη διακήρυξη υπογράφει και η Ελλάδα, ενώ η Τουρκία ήταν το μόνο κράτος-μέλος που έβαλε αστερίσκο, σημειώνοντας πως αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η απόφαση της Συμμαχίας έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τη γειτονική χώρα, με τον Ζόραν Ζάεφ να προκαλεί και να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» πήρε πρόσκληση να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Οπως αναμενόταν, όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τη διακήρυξη βάσει της οποίας τα Σκόπια λαμβάνουν το πράσινο φως να γίνουν το 30ό μέλος της Συμμαχίας με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και προϋπόθεση, όπως επισημαίνουν οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, «για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας την εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος».

Και ενώ η Ελλάδα υπέγραψε τη διακήρυξη, η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε και πέτυχε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της διακήρυξης αστερίσκος ο οποίος αναφέρει: «Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα».
Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τη σκοπιμότητα της παρέμβασης της Τουρκίας από τη στιγμή που τίθενται προϋποθέσεις, όπως η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Κοινοβούλια της Ελλάδας και των Σκοπίων. Σημειώνεται πως και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα αλλά δεν έβαλαν αστερίσκο.

Ενθουσιασμένος

Η εξέλιξη ενθουσίασε τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αποκάλεσε ακόμη μία φορά τη χώρα του «Μακεδονία» και έγραψε στο twitter: «Η “Μακεδονία” πηγαίνει μόνο μπροστά και έχουμε άλλη μια μεγάλη επιτυχία. Λάβαμε πρόσκληση για να γίνουμε μέλος μιας Συμμαχίας των ισχυρότερων κρατών στον κόσμο». Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα γίνει πάρτι σε 15 πόλεις των Σκοπίων για να εορτασθεί η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ.

«Ο απελπισμένος Σκοπιανός πρωθυπουργός μέσα από ένα όργιο προπαγάνδας προσπαθεί να πείσει τους σλαβόφωνους και αλβανόφωνους συμπατριώτες του ότι μπήκαν στο ΝΑΤΟ, μήπως και καταφέρει έτσι να κερδίσει το δημοψήφισμα» σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και πρόσθεσαν πως ο Πάνος Καμμένος δήλωσε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι «όσο τα Σκόπια δεν θα αντιλαμβάνονται ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν συμφωνεί με το συστατικό “Μακεδονία” δεν θα μπαίνουν στο ΝΑΤΟ».

Keywords
Τυχαία Θέματα