Μουσικά ταλέντα στον Πειραιά

Μουσικά ταλέντα στον Πειραιά27.12.2017Πρόσωπα

Ο εκδότης του free press περιοδικού «Art&Art magazine» Νίκος Αμοργιανός μιλά για τον νέο πανελλαδικό θεσμό

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Τα μουσικά ταλέντα της Ελλάδας δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους σε έναν καινούργιο καλλιτεχνικό θεσμό. Στις 4 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά

θα διεξαχθεί ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μουσικής Art&Art Festival, μια διοργάνωση που δίνει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να ξεχωρίσουν.

Με αφορμή τον μουσικό θεσμό, στον οποίο η «δημοκρατία» είναι χορηγός επικοινωνίας, ο Νίκος Αμοργιανός, εκδότης του περιοδικού «Art&Art magazine» και εμπνευστής του εγχειρήματος, μας μιλά για την ενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία, τους νέους καλλιτέχνες και πώς μπορούν να αδράξουν τις ευκαιρίες στην Ελλάδα της κρίσης.

«Η επαγγελματική μου πολυετής ενασχόληση μέσα από τη διδασκαλία της μουσικής, αλλά και η αγάπη μου προς τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους με κάνουν να εμπνέομαι και να δημιουργώ καινούργια πράγματα στη ζωή μου, πάντοτε με πυξίδα και οδηγό την τέχνη» μας λέει, εξηγώντας το σκεπτικό για τη δημιουργία του φεστιβάλ: «Ως μουσικός, λοιπόν, αποφάσισα εν πρώτοις να θέσω σε κυκλοφορία το πολιτιστικό αυτό περιοδικό, το οποίο είναι free press. Στα πρώτα λοιπόν δύο τεύχη μας κυκλοφορήσαμε αφιερώματα και αρθρογραφίες σημαντικών ανθρώπων, αλλά και αποκλειστικές συνεντεύξεις και δηλώσεις των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών μας, όπως του Μίμη Πλέσσα, του Βασίλη Σαλέα, του Γιώργου Νταλάρα, του Μανούσου Μανουσάκη, αλλά και πολλών ακαδημαϊκών.

Ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός που διοργανώνεται από το περιοδικό απευθύνεται σε παιδιά (εφτά ετών και πάνω) μέχρι και τους ενήλικες, αν και εφόσον δεν κατέχουν ακόμα το λεγόμενο πτυχίο της Μουσικής. Και για να μιλήσουμε την “ωδειακή” γλώσσα, ο διαγωνισμός αφορά τις τάξεις στη μουσική κατωτέρα, μέση και ανωτέρα».
Μάλιστα, το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο, ώστε δόθηκε παράταση στις συμμετοχές έως τις 15 Ιανουαρίου (από τις 20 Δεκεμβρίου που ήταν αρχικά).

Από ποιους, όμως, απαρτίζεται η κριτική επιτροπή; Επίτιμος πρόεδρός της είναι ο σολίστ του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας, ενώ μεταξύ των μελών συγκαταλέγονται οι Χάρης Βαρθακούρης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και πολλοί ακόμη.
«Η κριτική επιτροπή καλείται να αξιολογήσει ένα σύνολο στοιχείων σε κάθε διαγωνιζόμενο: τη δεξιοτεχνία, το πάθος μέσα από την ερμηνεία του, την ηλικία και φυσικά το επίπεδό του. Πολλοί, μάλιστα, θα διαγωνιστούν στο πιάνο, στην κιθάρα, στα πνευστά, στο τραγούδι, αλλά και στα χορωδιακά σύνολα. Δεν σας κρύβω ότι περιμένω με πολύ ενδιαφέρον να ακούσω και να θαυμάσω καθένα ξεχωριστά στη μεγάλη αυτή γιορτή της 4ης Φεβρουαρίου» σχολιάζει ο κ. Αμοργιανός.

Τα έπαθλα

Και επειδή διαγωνισμός χωρίς έπαθλα δεν γίνεται, έτσι και σε αυτόν τα βραβεία είναι πολλά. «Οι πρώτοι που θα διακριθούν σε κάθε όργανο / κατηγορία θα λάβουν το συμβολικό ποσό των 200 ευρώ, ένα τιμητικό δίπλωμα, χρυσό μετάλλιο, δισκογραφικό συμβόλαιο αλλά και ετήσια προβολή μέσα από το “Art&Art magazine” με ειδικά αφιερώματα και συνεντεύξεις». Χαρακτηριστικό είναι πως μετά την απονομή των βραβείων στην ίδια εκδήλωση θα τιμηθούν από το περιοδικό για την πολυετή προσφορά τους στην τέχνη οι Γιώργος Κατσαρός και Μίμης Πλέσσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να στέλνουν τις συμμετοχές τους στη διεύθυνση Ν. Αργυρίου 17, Πειραιάς. Τ.Κ. 18541. Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 210-4817496.

«Δεν μας έκαμψε καμία κρίση, ποτέ»

Πόσο εύκολο είναι, κατά τη γνώμη του Νίκου Αμοργιανού, για έναν δημιουργό που κάνει τώρα τα παρθενικά βήματά του στη μουσική να διακριθεί στην Ελλάδα της κρίσης; «Ως Ελληνες και ως καλλιτέχνες ποτέ δεν μας έκαμψε καμία δυσκολία σε αυτή τη χώρα» τονίζει εμφατικά. «Μία χώρα που γέννησε και μεταλαμπάδευσε το φως του πολιτισμού ανά τους αιώνες σε όλα τα πέρατα της Γης. Ακόμα και σε περιόδους βαθιάς καμπής και κρίσης, ηθών, αξιών, υποκουλτούρας, ακόμα και οικονομικής κρίσης, ο Ελληνας και η καλή τέχνη ζουν και θα ζουν! Αυτή είναι και η μοίρα της Ελλάδος μας και γι’ αυτό είμαστε και θα είμαστε υπερήφανοι! Ως εκ τούτου, ενώ από τη μία είναι εύκολο στην εποχή μας να “αναγνωριστεί” κάποιος μέσα από την εύκολη διαφήμιση, τόσο δύσκολο είναι να σφραγίσει και να αφήσει τη δική του, μεγάλη ή μικρή, καλλιτεχνική του αξία και ταλέντο, αλλά και το δικό του ξεχωριστό στίγμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα