Κυρίαρχος ο Πούτιν μετά το «μπλόκο» στον Ναβάλνι

Κυρίαρχος ο Πούτιν μετά το «μπλόκο» στον Ναβάλνι27.12.2017Πρόσωπα

Λόγω καταδίκης, του απαγόρευσαν να κατέβει στις προεδρικές εκλογές του 2018, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση της Ε.Ε.

Από την
Ελενα Στάθου -Ελευθερόγλου

Χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο θα είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, που θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου του 2018, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης –και

υπ' αριθμόν ένα αντίπαλος του Ρώσου προέδρου-, ο Αλεξέι Ναβάλνι, δεν θα μπορέσει τελικά να λάβει μέρος στις εκλογές.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας τη Δευτέρα, μια απόφαση αναμενόμενη, καθώς το σώμα επανειλημμένως είχε προειδοποιήσει ότι ο Ναβάλνι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, λόγω παλαιότερης καταδίκης του σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή. Από την πλευρά του, ο Ναβάλνι κάλεσε τους οπαδούς του να μποϊκοτάρουν τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης αυτής.

Ωστόσο, μία ημέρα αργότερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους δήλωσε πως η έκκληση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι για αποχή από τις προεδρικές εκλογές πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, ώστε να καταδειχθεί εάν συνάδει με τον νόμο.

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης ότι η νομιμότητα των εκλογών δεν θα επηρεαστεί από την απουσία ενός επίδοξου υποψηφίου. Εντονη ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικής δράσης (SEAE) Μάγια Κοτσίγιαντσιτς δήλωσε χθες ότι η απόφαση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό στη Ρωσία και την προοπτική διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών το προσεχές έτος».

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CEDH) αποφάνθηκε ότι ο Ναβάλνι στερήθηκε το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη το 2013. Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης τελικά καταδικάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα