Μηχανική βλάβη έριξε εκπαιδευτικό σκάφος της Π.Α.

Μηχανική βλάβη έριξε εκπαιδευτικό σκάφος της Π.Α.04.01.2018Παρασκήνιο

Εκπαιδευτικό αεροσκάφος T-2 της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε χθες το μεσημέρι από μηχανική βλάβη στην περιοχή Μπουρνιάς της Καλαμάτας, μόλις δύο μίλια πριν πιάσει τον αεροδιάδρομο και προσγειωθεί.

Ευτυχώς, τα δύο μέλη του πληρώματός του, εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος, σώθηκαν χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτόματης εκτίναξης.

Το ατύχημα συνέβη στις 12.02. Το πλήρωμα του Τ-2 της 120 ΠΕΑ/363ΜΕΑ, ενώ προσέγγιζε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας για να προσγειωθεί ύστερα από εκπαιδευτική

πτήση, διαπίστωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, βλάβη στην τουρμπίνα του κινητήρα και αμέσως, αφού ειδοποίησε τον πύργο ελέγχου, ενεργοποίησε το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και εγκατέλειψε επιτυχώς. Αν και οι δύο χειριστές ήταν καλά στην υγεία τους, περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας στη μονάδα τους και από εκεί, για προληπτικούς λόγους, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη είναι αρκετά παλιά και πολλές φορές η ηγεσία του ΓΕΑ έχει επισημάνει την αντικατάστασή τους με νεότερα, ιεραρχώντας μάλιστα το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στα πρώτα της λίστας απαιτήσεων. Ωστόσο, η έλλειψη κονδυλίων λόγω Μνημονίων δεν έχει επιτρέψει την αντικατάστασή τους. Το αμερικανικής κατασκευής δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-2 είναι το μοναδικό τζετ της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ικαροι και οι νέοι ανθυποσμηναγοί.

Η αγορά 40 αεροσκαφών αυτού του τύπου έγινε το 1976 και αναμόρφωσε τότε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και την εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33, τα οποία αντικατέστησαν. Ωστόσο, έχουν περάσει 40 και πλέον χρόνια και η τεχνολογία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα