«Περίεργη» δήλωση Αναστασιάδη που μίλησε για ΑΟΖ του ψευδοκράτους

«Περίεργη» δήλωση Αναστασιάδη που μίλησε για ΑΟΖ του ψευδοκράτους04.01.2018Πρόσωπα

Και περιοχές στην Κύπρο δέσμευσε με νέα Navtex η Αγκυρα

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στην Κύπρο από τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη,

που χαρακτήρισε το «ψευδοκράτος» μια «ανεξάρτητη οντότητα» που της αναλογεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν ομαδικά πυρά, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Κύπριος πρόεδρος είπε: «Εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για μεγάλο πολιτικό ατόπημα έκανε λόγο ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς. «Από πότε ο ίδιος ο Πρόεδρος, έστω και ως θεωρία, αποδέχεται ότι αναλογεί ΑΟΖ στην παράνομη οντότητα» είπε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επισημαίνοντας ότι τα ατομικά και κοινοτικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μπορούν να τύχουν αποτελεσματικής προστασίας μόνο με τερματισμό της κατοχής. Να ανακαλέσει την επικίνδυνη αυτή δήλωση κάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη ο Νικόλας Παπαδόπουλος. «Εάν δεν το πράξει, οφείλει να ενημερώσει τον κυπριακό λαό εάν έχει συζητήσει το θέμα της ΑΟΖ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και εάν έχει κάνει τις υποχωρήσεις που υπονοούνται από τη δήλωσή του».

Στη δριμεία κριτική που ασκήθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη απάντησε αρχικά εκ μέρους του ΔΗ.ΣΥ. ο Πρόδρομος Προδρόμου, λέγοντας ότι η θέση του είναι «καταγεγραμμένη διεθνώς και κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο», ενώ τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι γίνεται «προσπάθεια από πλευράς κάποιων για δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων για προεκλογικούς σκοπούς».

Την ίδια στιγμή η Τουρκία τον... χαβά της! Εκδίδει Navtex δεσμεύοντας περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σχεδόν σε όλα τα οικόπεδα και περικυκλώνοντας την Κύπρο για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με την πόντιση θαλάσσιων συσκευών. Οι περιοχές δεσμεύονται έως την Κυριακή και μία εκ των παράνομων τουρκικών Navtex περιέχει συντεταγμένες που φτάνουν σε απόσταση μόλις 14 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο «Saipem 12000».

Keywords
Τυχαία Θέματα