Με όλεθρο απειλούν οι τζιχαντιστές το Μουντιάλ!

Με όλεθρο απειλούν οι τζιχαντιστές το Μουντιάλ!19.01.2018Ειδήσεις

«Φωτιές» άναψε στη Ρωσία αποκαλυπτική έκθεση αναλυτών για την τρομοκρατία! Τα πλάνα των ΗΠΑ για τη Συρία και το Ιράν

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Στόχος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) ενδέχεται να γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Ρωσία τον προσεχή Ιούνιο και Ιούλιο -σε αυτό θα συμμετάσχουν χώρες

όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν-, καθώς σύμφωνα με έκθεση του κέντρου αναλύσεων για την τρομοκρατία και τις ένοπλες εξεγέρσεις του περιοδικού για αμυντικά θέματα «Jane's», έχει όλα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν «ελκυστικό στόχο».

Σύμφωνα με την ανάλυση, μια επιτυχημένη επίθεση θα έδινε ώθηση στους μαχητές και τους υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης, δεδομένης κυρίως της χρονικής συγκυρίας κατά την οποία το Ι.Κ. έχει υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική ήττα σε Ιράκ και Συρία.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το 2017 υπήρξε μεγάλη μείωση του αριθμού των θανάτων σε τρομοκρατικές ενέργειες σε Συρία και Ιράκ, καθώς συνολικά το 2017 3.378 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στο Ιράκ εξαιτίας τρομοκρατικών ενεργειών, αριθμός μειωμένος κατά 60% εν συγκρίσει με το 2016, ενώ στη Συρία ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε κατά 44% το 2017 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί πάντως να είναι ο κύριος λόγος που ο αμερικανικός στρατός παραμένει στη Συρία. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ τόνισε ότι είναι «κρίσιμο» για την προαγωγή των «εθνικών συμφερόντων» της χώρας οι ΗΠΑ να διατηρήσουν «μια στρατιωτική και διπλωματική παρουσία στη Συρία» μέχρι να εξαλειφθεί η τζιχαντιστική απειλή, να αντιμετωπιστεί η ιρανική επιρροή και να ολοκληρωθεί η πολιτική μετάβαση στην επόμενη μέρα χωρίς τον Μπασάρ αλ Ασαντ.

Εξαιτίας της αυξανόμενης τουρκικής αντίδρασης στα σχέδια των ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν μαχητές, συμπεριλαμβανομένων Σύρων και Κούρδων ανταρτών στη Συρία, το Πεντάγωνο ξεκαθάρισε ότι δεν δημιουργεί «έναν νέο στρατό ή μια συνοροφυλακή» με τη συμβατική έννοια της λέξης στη χώρα: «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκπαιδεύουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Η εκπαίδευση είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια για τους εκτοπισμένους που επιστρέφουν στις κατεστραμμένες κοινότητές τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα