«Τάξη» στις κυκλοφορίες εντύπων με το barcode

«Τάξη» στις κυκλοφορίες εντύπων με το barcode19.01.2018Πρόσωπα

Στόχος είναι να εκλείψει το φαινόμενο του «καπέλου». Ο Νίκος Παππάς μίλησε και για ψηφιακό ραδιόφωνο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η καθιέρωση της ειδικής σήμανσης γραμμωτού κώδικα (barcode) σε όλα τα έντυπα, τα περιοδικά και τις εφημερίδες, με την οποία θα σταματήσει το φαινόμενο των πλαστών στοιχείων και των «καπέλων» στις κυκλοφορίες.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ενέκρινε χθες την ένταξη του barcode στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 15.600.000 ευρώ, και στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται

η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Το έργο, το οποίο έχει ως αντικείμενο τη συλλογή και την επεξεργασία των δεδομένων πώλησης του ημερήσιου και του περιοδικού Τύπου από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη κεντρικού πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα διαχειρίζεται η ΓΓΕΕ, καθώς και λογισμικού για φορητή συσκευή, τύπου tablet, η οποία θα επιτρέπει στα σημεία πώλησης να καταχωρίζουν τις παραγγελίες τους, να σαρώνουν το barcode των εντύπων κατά την παραλαβή, την πώληση και την επιστροφή τους, και να βλέπουν στατιστικά στοιχεία για τις πωλήσεις τους.

«Με την καθιέρωση του barcode διασφαλίζεται η διαφάνεια στις κυκλοφορίες των εντύπων, καθίσταται πιο διαφανής και δίκαιη η διανομή της δημόσιας διαφημιστικής δαπάνης, πατάσσονται πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και αποφεύγονται φαινόμενα φοροδιαφυγής. Η Πολιτεία πράττει το καθήκον της. Ενισχύει τη διαφάνεια και την ισονομία. Τύπος με “καπέλα” δεν μπορεί να υπάρξει» τόνισε ο Νίκος Παππάς κατά την ανακοίνωση του έργου, που έγινε από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σε συνέντευξή του αναφέρθηκε και στις ραδιοφωνικές άδειες. «Είμαστε έτοιμοι για τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο» δήλωσε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση και ότι «κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί καθώς όλοι χωρούν στο φάσμα». Ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι προχθές βγήκε ο χάρτης συχνοτήτων και χθες εκδόθηκε η προκήρυξη για τον πάροχο δικτύου, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν με όλους συζητήσεις, ώστε να μην κινδυνεύσουν κανένας ραδιοσταθμός και καμία θέση εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα