Η αρχαιότερη πανοπλία θα δώσει απαντήσεις για το σώμα των προγόνων

Η αρχαιότερη πανοπλία θα δώσει απαντήσεις για το σώμα των προγόνων11.01.2018Ρεπορτάζ

Τις επιδράσεις μιας στρατιωτικής πανοπλίας, ηλικίας 3.500 ετών, στο ανθρώπινο σώμα των αρχαίων πολεμιστών προσπαθεί να ανακαλύψει η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας...

...(ΣΕΦΑΑ) μέσα από ένα ερευνητικό πρόγραμμα που διεξάγει, σε συνεργασία με τους διεθνούς φήμης αρχαιολόγους Νταϊάνα Γουόρντλ και δρα Κεν Γουόρντλ από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Σύμφωνα με τον καθηγητή και εμπνευστή του εγχειρήματος Γιάννη Κουτεντάκη, το πρόγραμμα βασίζεται στη μελέτη πιστού αντιγράφου

της αρχαιότερης στρατιωτικής πανοπλίας που έχει βρεθεί στον κόσμο, η οποία έχει βάρος 30 κιλά και είναι κατασκευασμένη από χαλκό. Σκοπός του προγράμματος είναι να μελετηθούν, σε προσομοίωση, οι επιβαρύνσεις που δεχόταν το ανθρώπινο σώμα από την πανοπλία κάτω από διαφορετικές συνθήκες μάχης και κλίματος.

Οι πληροφορίες που θα προκύψουν θα βοηθήσουν στον σχηματισμό εικόνας για τη σωματική κατάσταση και τη διατροφή των αρχαίων. Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιούνται τεχνολογίες και εξοπλισμός υψηλών προδιαγραφών που η σχολή διαθέτει σε αποκλειστικότητα.

Διευθυντής του εγχειρήματος και των εξειδικευμένων εργαστηρίων είναι ο δρ Ανδρέας Φλουρής, ενώ συμμετέχουν οι καθηγητές Αθανάσιος Τζιαμούρτας, Γιάννης Γιάκας, Γιάννης Φατούρος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Σταύρος Πετμεζάς και Παναγιώτης Ασήμογλου καθώς και ο Γιάννης Κουτεντάκης. Η στρατιωτική πανοπλία εντοπίστηκε το 1959 στην περιοχή Δενδρά κοντά στο Ναύπλιο από τον αρχαιολόγο Ν. Βερδελή. Εκτίθεται στο Μουσείο του Ναυπλίου, ενώ πιστό αντίγραφό της βρίσκεται στα Τρίκαλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα