Η κυβέρνηση δίνει «δωράκι» 400 € στους άνεργους νέους

Η κυβέρνηση δίνει «δωράκι» 400 € στους άνεργους νέους 18.12.2017Άρθρα

Οσοι είναι 18 έως 24 χρόνων δικαιούνται να πάρουν το βοήθημα! Πώς θα καταβληθεί • «Φιλοδώρημα το επίδομα», λέει η Ν.Δ.!

Εχει δεσμευτεί κονδύλι άνω των 20.000.000 € για περίπου 55.000 άτομα

Ακόμη έναν πρωτοχρονιάτικο μποναμά, μετά το κοινωνικό μέρισμα και τη μεγάλη κλήρωση της φορολοταρίας, εξήγγειλε η κυβέρνηση. Αυτή τη φορά «κλήρωσε» για τους άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών, οι οποίοι -με την εκπνοή του 2017- θα λάβουν

εφάπαξ «δωράκι» ύψους 400 ευρώ.

Δεν παύει να προκαλεί αρνητική εντύπωση, ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση προβάλλει με πανηγυρικούς τόνους το έκτακτο αυτό βοήθημα και το παρουσιάζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως «λύση» στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, την ώρα που η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική...

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε κάθε εγγεγραμμένο (στον ΟΑΕΔ) μη επιδοτούμενο άνεργο νεαρής ηλικίας ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, δίχως να αναφερθεί στην -καταφανώς ψηφοθηρική, πάντως- λογική αυτή της ενέργειας ούτε στην προέλευση των κονδυλίων που θα τη χρηματοδοτήσουν.

Επίσης, με ένα πομπώδες και δυσανάλογα διθυραμβικό tweet ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το επίδομα σαν «επένδυση στην ελπίδα για το μέλλον», σημειώνοντας πως «οι νέοι ναι μεν είναι η πιο ευάλωτη κατηγορία, αλλά αποτελούν το μέλλον».

Υπενθυμίζεται πως η ανεργία των νέων «καλπάζει» στην Ελλάδα και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς κανένα πρόγραμμα απασχόλησης και καμία πολιτική πρωτοβουλία δεν είναι δυνατόν να ανακόψει αυτή την πορεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 42,8%, έναντι 37,2% στην Ισπανία και 35,7% στην Ιταλία. Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Γερμανία (6,4%).

Οι προϋποθέσεις

Οι δυνητικοί δικαιούχοι του Επιδόματος Νεανικής Αλληλεγγύης, όπως ονομάστηκε το βοήθημα των 400 ευρώ, ανέρχονται σε περίπου 55.000 άτομα και για τη χορήγηση του ποσού έχει δεσμευτεί κονδύλι άνω των 20.000.000 ευρώ.

Προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι ο άνεργoς να ήταν εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ την 31η Οκτωβρίου 2017 και να εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητα του ανέργου έως σήμερα.

Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση, απλώς μόνο να δηλώσουν ή να επικαιροποιήσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) το αργότερο έως την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, κάνοντας χρήση της σχετικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ http://www.oaed.gr/-/epikairopoiese-stoicheion-engegrammeno-anergon.

Η πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

«Φιλοδώρημα το επίδομα», λέει η Ν.Δ.!

Εντονα αντέδρασε η Ν.Δ. και προσωπικά ο αρχηγός της στην απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας να δοθεί επίδομα 400 ευρώ σε ανέργους από 18 έως 24 ετών. Για «επίδομα ανέχειας» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του κόμματός του, τονίζοντας πως «δεν είναι μεταρρύθμιση να δίνουμε 400 ευρώ στους άνεργους νέους, αυτό είναι λαϊκισμός και φιλοδώρημα».

Παράλληλα, η Ν.Δ. σε σχετική ανακοίνωση τονίζει: «Τους πήρε έναν μήνα για να καταλάβουν ότι είχαν ξεχάσει τους νέους από το κοινωνικό μέρισμα. Ομως οι νέοι θέλουν ευκαιρίες και δουλειές που αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να δημιουργήσει. Ολοι πια καταλαβαίνουν τον πανικό τους καθώς βλέπουν τον χρόνο τους να τελειώνει».

Εντονη ήταν και η αντίδραση από το Ποτάμι. «Σήμερα οι “καλοί ηγεμόνες” ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανοίγουν ξανά το κρατικό θησαυροφυλάκιο και μοιράζουν 400 ευρώ σε αυτούς που καταδικάζουν σε ανεργία με τις επιλογές τους, χορηγώντας “εφάπαξ επίδομα νεανικής αλληλεγγύης”» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα