Πρόσκληση από Θάνου στους Κινέζους για επενδύσεις

Πρόσκληση από Θάνου στους Κινέζους για επενδύσεις17.12.2017Πρόσωπα

Απόλυτα επιτυχημένη η αποστολή με επικεφαλής την πρώην πρωθυπουργό στην περιοχή Σιάν, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας και τη σύσφιγξη των σχέσεων

Η προώθηση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για Κινέζους επενδυτές, η σύσφιγξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας

- Κίνας και η επιδίωξη έναρξης απευθείας πτήσης από τη Σιάν στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της ελληνικής αποστολής, που επισκέφτηκε την περιοχή από τις 10 έως τις 12 Δεκεμβρίου. Επικεφαλής της αποστολής ήταν η προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Βασιλική Θάνου, συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη και τον βουλευτή Νικόλαο Νικολόπουλο, καθώς και από εκπροσώπους του τουρισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου.

Στόχος της αποστολής ήταν η ενημέρωση των Κινέζων επενδυτών μέσω ενημερωτικών ομιλιών κατά τη διάρκεια του «2017 China (Xi'an) - Greece Investment and Financing Trade Forum» και η συζήτηση με επενδυτές για ενδεχόμενη συμμετοχή τους στα επενδυτικά σχέδια ελληνικών επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την κινεζική πλευρά από το China Chamber of International Commerce Xi'an Branch, την China International Economic Association και το CAFIEC του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας. Από την ελληνική πλευρά διοργανώθηκε από την Belt and Road Associates.

Η επαρχία Shaanxi είναι μία από τις οικονομικά ισχυρότερες περιοχές της Κίνας με ετήσιο ΑΕΠ σχεδόν 280 δισ. δολάρια, βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το ΑΕΠ του Πεκίνου (330 δισ. δολάρια) και της Σανγκάης (360 δισ. δολάρια).

Τον Μάρτιο του 2015 στο Action Plan της National Development and Reform Commission ονομάστηκε επισήμως το εναρκτήριο σημείο του Δρόμου του Μεταξιού. Εναν τίτλο που κατέχει ιστορικά λόγω της θέσης της στο κέντρο της Κίνας. Η Σιάν είναι η κοιτίδα του κινεζικού πολιτισμού με 3.100 χρόνια ιστορίας και πρωτεύουσα 13 δυναστειών για 1.100 χρόνια. Είναι η μία από τις τέσσερις αρχαίες πολιτιστικές πρωτεύουσες του κόσμου. Οι δεσμοί της Σιάν, μιας πόλης σχεδόν 10.000.000 κατοίκων, με την Ελλάδα είναι στενοί, καθώς είναι αδελφή πόλη με την Καλαμάτα.

Ο κυβερνήτης της Σιάν Shangguan Jiqing, κατά τη συνάντηση που είχε με την ελληνική αποστολή, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην Ελλάδα και στους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες. «Η σχέση της Σιάν και της Ελλάδας χάνεται στο βάθος του χρόνου, αφού είμαστε οι πυλώνες του δυτικού και του ασιατικού πολιτισμού. Αυτή η σχέση είναι υψίστης σημασίας (...) ιδιαίτερα μετά τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν αδελφοποιηθήκαμε με την Καλαμάτα, με αυτήν τη σχέση γεφυρώσαμε τις δύο πόλεις σε διάφορους τομείς» ανέφερε ο κυβερνήτης της πόλης και πρόσθεσε: «Η σχέση μας μπορεί να έχει πέντε σημεία. Το πρώτο είναι το εκθεσιακό μας κέντρο. Το δεύτερο, η απευθείας πτήση ανάμεσα σε Ελλάδα και Σιάν. Το τρίτο, να ενισχύσουμε τη σχέση μας στον τουρισμό, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στις επιστήμες. Το τέταρτο και πολύ σημαντικό, οι σχέσεις εμπορίου και εξαγωγών. Ενα πέμπτο σημείο είναι οι επενδύσεις επιχειρήσεων από το Σιάν στην Ελλάδα».

Η κυρία Θάνου αναφέρθηκε στους δεσμούς με τη Σιάν αλλά και στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι πλέον έχει εξέλθει από την οικονομική κρίση και έχει εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα, κάλεσε τους Κινέζους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα και τον κινεζικό λαό να επισκεφτεί τη χώρα μας, να γνωρίσει από κοντά την Ιστορία της και να απολαύσει τον ελληνικό ήλιο και τη θάλασσα. «Η Ελλάδα είναι η πιο φιλική χώρα για την Κίνα μέσα στην Ευρώπη. Οι Κινέζοι επενδυτές μπορούν να εκτιμήσουν και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική. (...) Η Ελλάδα έχει εξέλθει από την οικονομική κρίση και έχει εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Καλώ τους Κινέζους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και τους διαβεβαιώνω ότι μπορούν να θεωρούν σίγουρη την επιτυχία των επενδύσεών τους» τόνισε η Βασιλική Θάνου.

Ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση από τη Σιάν στην Ελλάδα, κάτι στο οποίο ο κυβερνήτης της πόλης ανταποκρίθηκε άμεσα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του για έναρξη των απευθείας πτήσεων το πολύ εντός των επόμενων 24 μηνών.
Η επίσκεψη της ελληνικής αποστολής έλαβε ευρύτατη δημοσιότητα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας της Κίνας, με εκτενή αφιέρωμα από τα μεγάλα εθνικά κανάλια της Κίνας, όπως το CCTV2. Ανάλογη προβολή είχε και στο κινεζικό διαδίκτυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα