Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι έχουν ακόμα και τώρα δεύτερη ευκαιρία για να το διεκδικήσουν

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι έχουν ακόμα και τώρα δεύτερη ευκαιρία για να το διεκδικήσουν18.12.2017Οικονομία

Μια «δεύτερη ευκαιρία» αναζήτησαν στην πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος 27.138 πολίτες που είχαν σφάλματα και αστοχίες στις αρχικές αιτήσεις τους.

Ομως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, μόνο το 14,68% των αιτήσεων (3.555) που υποβλήθηκαν έως προχθές στο πλαίσιο της παράτασης έγινε δεκτό, ενώ το μέσο ποσό που προκύπτει ανά εγκεκριμένη αίτηση είναι 549 ευρώ.

Υπενθυμίζεται

ότι η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως τις 26 Δεκεμβρίου για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, αρκεί να μη συμμετέχουν σε νοικοκυριό του οποίου η αίτηση έχει εγκριθεί.

Μάλιστα στη δεύτερη αυτή φάση των αιτήσεων υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις στις ακόλουθες περιπτώσεις:

■ Για μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το επίδομα πολυτέκνων, θα ισχύσει ευνοϊκότερος συντελεστής στάθμισης (προσαύξηση 0,25 στην κλίμακα ισοδυναμίας του νοικοκυριού και έως το μέγιστο του 3), με στόχο να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων απ’ αυτήν την κατηγορία.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες που ήδη η αίτησή τους έχει εγκριθεί, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα και τυχόν διαφορά στο ύψος του ποσού που έχει εγκριθεί θα πιστωθεί αυτόματα σε δεύτερη πληρωμή στον λογαριασμό που έχει δηλωθεί.

■ Για ηλικιωμένους άνω των 67 ετών καθώς και μονοπρόσωπα νοικοκυριά στα οποία δικαιούχος είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω δεν θα ισχύσει το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης του ενός μήνα.

■ Νοικοκυριά που από σφάλμα στις φορολογικές δηλώσεις τους δήλωσαν δίδακτρα φροντιστηρίων στο πεδίο για τις δαπάνες των ιδιωτικών σχολείων θα λαμβάνουν το μέρισμα, καθώς η δήλωση ποσού έως 1.500 ευρώ για δίδακτρα δεν θεωρείται ένδειξη πολυτελούς διαβίωσης.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις που υποβάλλουν οι πολίτες για το κοινωνικό μέρισμα είναι οι εξής:

Εχω εγκεκριμένη αίτηση αλλά δεν έλαβα το επίδομα λόγω προβλήματος με τον λογαριασμό μου. Τι κάνω τώρα;
Μόλις προκύψει η τελική λίστα απορρίψεων από τις τράπεζες, θα ακυρωθούν οι αιτήσεις που δεν πληρώθηκαν και θα μπορείτε να κάνετε νέα αίτηση, στην οποία πρέπει να προσέξετε να δηλώσετε ΙΒΑΝ που να μπορείτε να εισπράξετε το κοινωνικό μέρισμα.

Είμαι μονογονεϊκή οικογένεια που εγκρίθηκε στην κυρίως φάση. Πώς μπορώ να κάνω αίτηση ώστε να πάρω τη διαφορά;
Δεν χρειάζεται να κάνετε αίτηση. Θα υπολογιστεί αυτόματα από το σύστημα η διαφορά και θα πιστωθεί στον λογαριασμό που έχετε ορίσει στην αίτησή σας όταν πληρωθεί το κοινωνικό μέρισμα αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην περίοδο παράτασης.

Εχω εγκεκριμένη αίτηση από την κυρίως φάση του κοινωνικού μερίσματος (έως 12/12/2017) και θέλω να την ακυρώσω. Πώς το κάνω;
Δεν έχετε δικαίωμα ακύρωσης εγκεκριμένης αίτησης της κυρίως φάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα