Η χρονιά του Εγκέλαδου!

Η χρονιά του Εγκέλαδου!20.11.2017Ειδήσεις

Αμερικανοί γεωεπιστήμονες τονίζουν ότι το 2018 στη Γη ξεκινά περίοδος μεγάλων σεισμών -περίπου 20 τον χρόνο- με ένταση που θα φτάνει τα 7 Ρίχτερ

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Iδιαίτερα ανησυχητικές προβλέψεις κάνουν για την επόμενη χρονιά -αλλά και για τα έτη που θα ακολουθήσουν- Αμερικανοί γεωεπιστήμονες, καθώς υποστηρίζουν πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των ισχυρών σεισμών σε ολόκληρο

τον κόσμο! Η πρόβλεψή τους, μάλιστα, βασίζεται στο γεγονός της περιοδικής μικρής επιβράδυνσης της ταχύτητας περιστροφής της Γης περί τον άξονά της, κάτι που μειώνει ανεπαίσθητα τη διάρκεια της μέρας.

Ο Ρότζερ Μπίλχαμ του πανεπιστημίου του Κολοράντο και η Ρεμπέκα Μπέντικ του πανεπιστημίου της Μοντάνα, που έκαναν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, υποστηρίζουν ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη μας και την παγκόσμια σεισμική δραστηριότητα.

«Η συσχέτιση αυτή είναι έντονη και δείχνει ότι πρόκειται να υπάρξει αύξηση του αριθμού των μεγάλων σεισμών τον επόμενο χρόνο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπίλχαμ. Οι ερευνητές ανέλυσαν τους σεισμούς με ένταση άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έχουν συμβεί στη Γη μετά το 1990. Οπως λένε, βρήκαν μερικές χρονικές περιόδους (κατά προσέγγιση ανά 30ετία) με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα ισχυρών σεισμών, περίπου 25 έως 30 ετησίως, έναντι περίπου 15 σεισμών κατά μέσο όρο τον χρόνο που συμβαίνουν τις άλλες περιόδους.

Αναζητώντας να βρουν φαινόμενα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη σεισμική περιοδικότητα, ανακάλυψαν ότι, όταν η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται ελαφρά κατά διαστήματα, τότε ακριβώς ακολουθούν περίοδοι με περισσότερους ισχυρούς σεισμούς.

«Η συσχέτιση είναι ξεκάθαρη. Η Γη μάς προσφέρει μια πενταετή προειδοποίηση για τους μελλοντικούς σεισμούς» δήλωσε ο Μπίλχαμ και επισήμανε ότι σήμερα έχουν περάσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια αφότου η Γη άρχισε έναν νέο κύκλο επιβράδυνσης της περιστροφής της. «Συνεπώς», εκτίμησε ο Μπίλχαμ, «του χρόνου θα πρέπει να δούμε μια σημαντική αύξηση στους αριθμούς των μεγάλων σεισμών. Φέτος τη βγάλαμε καθαρή! Μέχρι τώρα είχαμε μόνο έξι ισχυρούς σεισμούς. Ομως από το 2018 θα μπορούσαμε εύκολα να έχουμε 20 τον χρόνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα