Αισιόδοξα μηνύματα για Χαλκιδική - Θεσσαλονίκη

Αισιόδοξα μηνύματα για Χαλκιδική - Θεσσαλονίκη19.11.2017Οικονομία

Θετικός ο απολογισμός της παρουσίας των δύο περιοχών στην Παγκόσμια Εκθεση Τουρισμού World Travel Market

Από τη
Μαρία Μαθιοπούλου

Με τις αποσκευές τους γεμάτες ενθαρρυντικές ειδήσεις επέστρεψαν οι τουριστικοί παράγοντες

της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής από την Παγκόσμια Εκθεση Τουρισμού World Travel Market, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο. Τα πρώτα μηνύματα και για τις δύο περιοχές είναι θετικά και δείχνουν προς μια καλή, νέα σεζόν.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης βελτιωμένο εμφανίζεται το τουριστικό ενδιαφέρον των Βρετανών. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν τα στελέχη της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) που βρέθηκαν στην έκθεση, το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», που παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις των Βρετανών για διακοπές, βρίσκει εφαρμογή στα πακέτα που περιλαμβάνουν τη νύμφη του Θερμαϊκού ως σημείο αναφοράς για το 2018, ακριβώς για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο προορισμός και για την εγγύτητά του με υπέροχες παραλίες και άλλα σημεία αρχαιολογικού, πολιτιστικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος.

Η προώθηση ενός ελκυστικού city break ήταν ο πρωταρχικός στόχος της ΕΞΘ, ώστε να επανατοποθετήσει δυναμικά τη Θεσσαλονίκη στη λίστα με τους προορισμούς που επισκέπτονται οι Βρετανοί όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά 12 μήνες τον χρόνο.
Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πόλης, που συνδυάζει κοντινές αποδράσεις στις παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας, με εξορμήσεις σε φυσικά τοπία και σε αρχαιολογικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας (π.χ. Βεργίνα, Δίον, Αμφίπολη, Ορεινή Χαλκιδική κ.λπ.), προωθώντας παράλληλα και θεματικά είδη τουρισμού, όπως είναι η οινογαστρονομία και ο τουρισμός δραστηριοτήτων στη φύση, με επίκεντρο τον Ολυμπο.

Με αισιόδοξα μηνύματα επέστρεψαν από το Λονδίνο και οι τουριστικοί παράγοντες της Χαλκιδικής. Τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τουριστικοί παράγοντες της περιοχής δείχνουν ότι οι Βρετανοί τουρίστες επιστρέφουν στην περιοχή, οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί συνεχίζουν ανοδικά, οι Ιταλοί tour operators αναζητούν καταλύματα, ενώ γενικότερα η κεντροδυτικοευρωπαϊκή αγορά κερδίζει έδαφος στις ροές που υποδέχεται η Χαλκιδική. «Το 2018 θα είναι μια καλή χρονιά για τη Χαλκιδική, αν δεν υπάρξουν αρνητικοί εξωγενείς παράγοντες» ανέφερε ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ) και της τοπικής Ενωσης Ξενοδοχείων Γρηγόρης Τάσιος, που εξελέγη πρόσφατα και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Μάλιστα, με τη δυναμική της σεζόν που πέρασε, η οποία έκλεισε με 10% αύξηση της τουριστικής κίνησης, ο Τουριστικός Οργανισμός της Χαλκιδικής, που συμμετείχε στη World Travel Market με αξιώσεις, σχεδιάζει πλέον τα επόμενα βήματά του.

Πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την εταιρία πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος WATT+VOLT για τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών στην περιοχή. Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση, που εντάσσεται στο νέο στρατηγικό πλάνο του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, το οποίο επικεντρώνεται στον εμπλουτισμό και στη διαφοροποίηση του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος της περιοχής, δίνοντας έμφαση στον εναλλακτικό/θεματικό τουρισμό και συγκεκριμένα στον περιπατητικό και τον ποδηλατικό τουρισμό μέσα από τη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων πεζοπορικών διαδρομών. Στόχος του οργανισμού είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και παράλληλα η ευαισθητοποίηση και η επιμόρφωση της τοπικής κοινωνίας σε περιβαλλοντικά θέματα. Η μελέτη και ο σχεδιασμός των μονοπατιών έχουν ανατεθεί στο τμήμα Δασοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη χρηματοδότηση της WATT+VOLT.

Οι «Αριστοτελικοί Διάδρομοι» που κέντρισαν το ενδιαφέρον των περιπατητών

Στο πλαίσιο της ίδιας έκθεσης, ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού, που επικεντρώνεται σε δράσεις στην ανατολική Χαλκιδική, παρουσίασε ένα νέο και ελκυστικό εναλλακτικό τουριστικό προϊόν στο επαγγελματικό κοινό της World Travel Market, σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού και ανάδειξης του υπάρχοντος χάρτη περιπατητικών περιηγήσεων του Αριστοτελικού Ορους. Πρόκειται για το «Δίκτυο Αριστοτελικών Διαδρομών», το οποίο ενώνει «περιπατητικά» τις τέσσερις από τις έξι αριστοτελικές κοινότητες, κυκλώνοντας ουσιαστικά μια δασώδη διαδρομή περίπου 40 χιλιομέτρων.

Το εν λόγω δίκτυο χαρτογραφήθηκε και αποτυπώθηκε σε ειδική έκδοση, η οποία περιλαμβάνει χάρτες, περιγραφές, βήματα και φωτογραφικό υλικό. Μάλιστα, στο πλαίσιο της έκθεσης πέντε βρετανικά τουριστικά γραφεία, εξειδικευμένα στον τουρισμό περιπατητικών περιηγήσεων, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ένταξη του εν λόγω δικτύου στα διαδικτυακά πακέτα τους, ενώ οι εκπρόσωποι του γνωστού πρακτορείου Ramblers, που ήδη πραγματοποιεί επιτυχημένα περιπατητικά προγράμματα στις περιοχές Ολυμπιάδα-Βαρβάρα-Στάγειρα, εξέφρασαν την επιθυμία προσθήκης και άλλων διαδρομών.

Ανάλογη υποδοχή επιφύλαξαν στο εν λόγω προϊόν το βελγικό Pasar και το ολλανδικό Activa, στελέχη των οποίων την επόμενη άνοιξη θα επισκεφτούν περιοχές της Αρναίας, του Χολομώντα και του Αριστοτελικού Ορους, προκειμένου να ακολουθήσουν τα πράσινα μονοπάτια των δύο βουνών. «Βασικός στόχος μας παραμένει η περαιτέρω ποιοτική ενίσχυση των μικρών (αλλά και μεγάλων) ξενοδοχειακών μονάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εστίαση, το εμπόριο και τις λοιπές σχετικές οικονομικές δραστηριότητες» ανέφερε ο πρόεδρος του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού Γιάννης Γερούκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα