Κίνδυνος κατασχέσεων για 733.316 οφειλέτες!

Κίνδυνος κατασχέσεων για 733.316 οφειλέτες!20.11.2017Άρθρα

Απειλούνται έως το 2020 μισθοί, συντάξεις, σπίτια και καταθέσεις!

Με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται αντιμέτωποι 1.724.708 φορολογούμενοι με «ανοιχτές» ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία.

Τα σοκαριστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι οι οφειλέτες προς την Εφορία είχαν φτάσει στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου τα 4.267.408 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς 1.724.708 είναι εκείνοι εναντίον των οποίων

είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, καθώς δεν έχουν μεριμνήσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις την αποπληρωμή των χρεών τους. Μπορεί δηλαδή να χάσουν μέσω κατασχέσεων μισθούς, συντάξεις, τραπεζικές καταθέσεις, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία κ.ά.

Ηδη σε 991.392 από αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα, ενώ στους υπόλοιπους 733.316 τα μέτρα αυτά θα έχουν επιβληθεί το αργότερο εντός των προσεχών τριών ετών.

Συγκεκριμένα, κάθε μήνα οι ΔΟΥ και οι λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ επιβάλλουν κατασχέσεις σε περισσότερους από 20.000 οφειλέτες του Δημοσίου, εναντίον των οποίων δύνανται να ληφθούν τέτοια μέτρα. Με τους ρυθμούς αυτούς και αν οι ίδιοι οι 733.316 οφειλέτες εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται, μέσα στους επόμενους 36 μήνες, δηλαδή το αργότερο σε μία τριετία, και οι εναπομείναντες οφειλέτες θα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσίες.

Ο μηχανισμός

Ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ τρυπώνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους που έχει ο φορολογούμενος και βάζει στο χέρι τα ποσά των καταθέσεων (εφόσον βέβαια υπάρχουν υπόλοιπα στους λογαριασμούς).

Η Εφορία μπορεί να κατασχέσει ακίνητο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ! Αν οφείλετε στο Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό πάνω από 500 ευρώ και δεν έχετε καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή σας, τότε υπάρχει πιθανότητα να εκδοθεί εντολή για κατάσχεση του σπιτιού σας ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχετε!

Το σύνολο των παλαιών οφειλών (αυτών δηλαδή που είχαν δημιουργηθεί έως το τέλος του 2016) και των νέων χρεών (όσων δηλαδή δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2017) ανήλθε σε 98,745 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα της αυστηροποίησης και της εντατικοποίησης των ρυθμών επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης δεν φαίνεται να είναι και τόσο θετικό για τα δημόσια ταμεία. Από τις αρχές του έτους μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων η ΑΑΔΕ εισέπραξε ένα ποσό που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό επιμερίζεται σε 2,146 δισ. ευρώ από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,404 δισ. ευρώ αφορούν «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνδυνος, 733 316,kindynos, 733 316