Φεστιβάλ απενοχοποίησης της κάνναβης

Φεστιβάλ απενοχοποίησης της κάνναβης15.01.2018Ρεπορτάζ

Ναργιλέδες, φούντες και «κιτ» για καλλιέργεια στο Φάληρο

Η... σικ πλευρά του «μαύρου» είναι η φράση που περιγράφει ιδανικά το σκηνικό του τριήμερου φεστιβάλ «φούντας» που στήθηκε στο γήπεδο του τάε κβον ντο, προκειμένου να καλλιεργήσει με έξυπνο επικοινωνιακό τρόπο την ποικιλία χρήσεων της ινδικής κάνναβης, με προφανή λόγο να δημιουργήσει στην κοινωνία την πεποίθηση ότι το φυτό με τις ναρκωτικές και παραισθησιογόνες ιδιότητες δεν είναι τελικά τόσο... αμαρτωλό.

Δεκάδες εκθέτες από την Ελλάδα

και το εξωτερικό, αλλά και... κρατικοί οργανισμοί, όπως ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, έδωσαν το «παρών» στα περίπτερα της πρώτης έκθεσης κάνναβης στην Ελλάδα με το όνομα Athens Cannabis Expo 2018. Στα εγκαίνια του Athens Cannabis Expo 2018 παραβρέθηκαν και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και ο γ.γ. Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης. Φτάνοντας κάποιος στο ολυμπιακό συγκρότημα του Φαλήρου, διάβασε τη φράση «Πείτε όχι στα ναρκωτικά, ναι στον αθλητισμό» σε πινακίδες στα γήπεδα ποδοσφαίρου και τις άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Πόσο παράταιρη έμοιαζε η προτροπή με φόντο το γήπεδο του τάε κβον ντο, όπου είχε στηθεί το τριήμερο πάρτι «φούντας»;



Το σχήμα του φύλλου της ινδικής κάνναβης κυριαρχούσε στις φωτογραφίες και τα λογότυπα των εταιριών που διαφήμιζαν την πραμάτεια τους. Στα περίπτερα ο περίεργος ή πιο μυημένος επισκέπτης μπορούσε να βρει όλα τα... καλούδια. Δενδρύλλια σε μικρά γλαστράκια, αποξηραμένη κάνναβη έτοιμη για χρήση, λάδι, σπόρους από διάφορες ποικιλίες. Μεγάλα χαρτάκια κατάλληλα για το στρίψιμο... τσιγάρων, γυάλινες πίπες και ναργιλέδες για τους πιο παραδοσιακούς, αλλά και μπουκαλάκια με υγρά αναπλήρωσης για ηλεκτρονικά τσιγάρα, για όσους δεν θέλουν να κόψουν την αγαπημένη τους συνήθεια αλλά θέλουν να πειθαρχήσουν στον αντικαπνιστικό νόμο.

Στα περίπτερα με τους ατμοποιητές και τους ναργιλέδες, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να δοκιμάσουν και να αγοράσουν τα προϊόντα, η ατμόσφαιρα ήταν κάτι περισσότερο από... ευωδιαστή. Δίπλα στα «αμαρτωλά» εμπορεύματα βρίσκονταν και άλλα, πιο εξευγενισμένα προϊόντα από κάνναβη, παρουσιασμένα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να απενοχοποιήσουν τη ναρκωτική ουσία στη συνείδηση των πολιτών.

Τσάι με εκχύλισμα κάνναβης, τσουρέκι βίγκαν με σπόρους, κρασί, φαγητά, αλλά και καλλυντικά και κρέμες ομορφιάς. Επίσης, είδη σπιτιού και ρουχισμού από κάνναβη. Τσάντες πλάτης και γυναικείες, κάλτσες και μπλουζάκια. Ακόμα και οικοδομικά υλικά, όπως τούβλα κατασκευασμένα από κάνναβη που παρουσίασε ο Δημήτρης Βαμβακάρης, γνωστός από τη φωτογραφία που τον απαθανάτισε στη συγκέντρωση του «Μένουμε Ευρώπη» να κρατά ένα ποτήρι κρασί (βλ. ρεπορτάζ κάτω).

Μια ολλανδική εταιρία διαφήμισε ένα ειδικό μηχάνημα που απευθύνεται σε βιομηχανικούς παραγωγούς, το οποίο δημιουργεί ειδικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των φυτών της κάνναβης. Την έκθεση λάμπρυνε με την παρουσία του και ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας, που με δηλώσεις του έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της απελευθέρωσης της καλλιέργειας του φυτού στην Ελλάδα σε βιομηχανική κλίμακα.

Ελαμψε... με την παρουσία του ο Γιώργος

Λείπει ο... Μάρτης από τη Σαρακοστή; Στους διαδρόμους του 1ου Φεστιβάλ Κάνναβης στο γήπεδο τάε κβον ντο του Παλαιού Φαλήρου έκανε τις βόλτες του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ σταμάτησε σε πολλά περίπτερα, θέλοντας να... εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει μια ιδιαίτερη εμμονή με την κάνναβη εδώ και πολλά χρόνια, καθώς είναι ο ίδιος που τη δεκαετία του '90 πρότεινε να μην τιμωρούνται αυτοί που καλλιεργούν κάνναβη στο... μπαλκόνι τους.

Σε δήλωσή του με αφορμή το φεστιβάλ, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «η αναμόρφωση του τοπίου γύρω από τα ναρκωτικά έχει αργήσει πολλές δεκαετίες. Το παράδειγμα της ιατρικής κάνναβης είναι σημαντικό», ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «η αντίληψη για την ιατρική κάνναβη όπως και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αποποινικοποίησης της χρήσης αλλάζει παγκοσμίως και η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ουραγός».

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ έχει πρωτοστατήσει ακόμα και σε διεθνές επίπεδο στη μάχη για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης. Τον Ιούνιο του 2016 είχε προσυπογράψει με άλλες 1.000 διεθνείς προσωπικότητες σχετική επιστολή, πριν από τη διεθνή σύνοδο του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά (UNGASS) που έγινε στη Νέα Υόρκη, στην οποία ζητούσαν τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

Και ο διαδηλωτής του «μένουμε Ευρώπη» με το κρασί

Στην Athens Cannabis Expo 2018 βρήκαμε και τον γνωστό διαδηλωτή που έδινε το «παρών» στις συγκεντρώσεις του «Μένουμε Ευρώπη», κρατώντας ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Ο Δημήτρης Βαμβακάρης βρέθηκε στην έκθεση προκειμένου να παρουσιάσει δομικά υλικά από κάνναβη με τα οποία, όπως εξηγεί, μπορούμε να χτίσουμε ένα ασφαλές και ενεργειακό σπίτι. Με τούβλα, δηλαδή, κατασκευασμένα από το φυτό της κάνναβης. «Είναι μείγμα από τον κορμό του φυτού της κάνναβης με ασβέστη. Το κόστος είναι μεν μεγαλύτερο συγκριτικά με τα κανονικά τούβλα, αλλά δεν θέλουν κέλυφος και παρέχουν υψηλή μόνωση. Ούτε καλοριφέρ δεν χρειάζεται να βάλεις στο σπίτι» εξήγησε ο κ. Βαμβακάρης, τονίζοντας ότι οι κανναβόλιθοι είναι το υλικό του μέλλοντος για την οικοδομή.

Keywords
Τυχαία Θέματα