Επίσκεψη Τραμπ στην Κίνα με το βλέμμα στη Β. Κορέα!

Επίσκεψη Τραμπ στην Κίνα με το βλέμμα στη Β. Κορέα!09.11.2017Πρόσωπα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει την περιοδεία στην Ασία και ανοίγει «παράθυρο» για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Στη χθεσινή πρώτη επέτειο της νίκης του στις προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ έφτανε στην Κίνα, τη χώρα που είχε δυσφημήσει όσο καμία άλλη, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής

εκστρατείας του. Οι Κινέζοι, ωστόσο, τον υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες! Το αεροδρόμιο του Πεκίνου ήταν σημαιοστολισμένο για την περίσταση, η μπάντα του στρατού παιάνιζε εμβατήρια, το κόκκινο χαλί είχε στηθεί αυτή τη φορά -σε αντίθεση με την περσινή επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα- και εκατοντάδες παιδάκια περίμεναν τον πρόεδρο Τραμπ και την πρώτη κυρία να κατέβουν από το αεροπλάνο.

Η ατζέντα

Πριν από την άφιξή του στην Κίνα, όπου θα παραμείνει για τρεις ημέρες, ο Τραμπ εξήρε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για τη «μεγάλη πολιτική νίκη του» στο τελευταίο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Την ίδια ώρα, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος, με αφορμή την 100ή επέτειο από την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, ανέφερε ότι η 8η Νοεμβρίου θα πρέπει να κηρυχθεί «εθνική ημέρα των θυμάτων του κομμουνισμού»!

Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, ο πρόεδρος Τραμπ θα επικεντρωθεί στο φλέγον ζήτημα της αντιμετώπισης της απειλής της Βόρειας Κορέας, αλλά και στο εξίσου ακανθώδες ζήτημα του διεθνούς εμπορίου. Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν φτάσει στο Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας, επιτέθηκε στην Πιονγιάνγκ λέγοντας πως «πρόκειται για μια κόλαση που δεν αξίζει σε κανέναν»! Απευθυνόμενος στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ο Τραμπ προειδοποίησε λέγοντας «μη μας υποτιμάτε και μη μας δοκιμάζετε», αφήνοντας ωστόσο μια υπόνοια ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν, λέγοντας πως «θα σας προσφέρουμε έναν δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον».

Λίγο μετά την άφιξη του Τραμπ στην Κίνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανή» μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της APEC, που θα πραγματοποιηθεί στο Βιετνάμ στις 10-11 Νοεμβρίου. Kι εκεί που όλοι αγωνιούσαν για το πώς θα τουίταρε ο πρόεδρος, αφού twitter, facebook και Google είναι απαγορευμένα στην Κίνα, λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στην «απαγορευμένη πόλη» το «τιτίβισμα» Τραμπ έλεγε «Ευχαριστώ» στον πρόεδρο Σι «για το αξέχαστο απόγευμα και την αξέχαστη βραδιά».

Τσάι κυριών στην «απαγορευμένη πόλη»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η σύζυγός του Πενγκ Λιγιουάν υποδέχθηκαν χθες τον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια για απογευματινό τσάι στην «απαγορευμένη πόλη», το παλάτι-μουσείο του Πεκίνου. Τα δύο προεδρικά ζεύγη πήραν το τσάι τους στο κτίριο Μπαογιούν, ενώ λίγο αργότερα ο Τραμπ ήταν ο πρώτος ηγέτης από το 1949 που παρακάθισε σε επίσημο δείπνο στην «απαγορευμένη πόλη». Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη τιμή, που δεν έχει δοθεί σε κανέναν Αμερικανό πρόεδρο μέχρι σήμερα!

Keywords
Τυχαία Θέματα