Δυναμική και διπλή παρουσία Ανθίμου

Δυναμική και διπλή παρουσία Ανθίμου 22.01.2018Πρόσωπα

Στην πρώτη γραμμή της μάχης βρέθηκε για άλλη μια φορά ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, έχοντας στο πλευρό του ακόμα 11 μητροπολίτες.

Παρά τη «γραμμή» της Εκκλησίας για μη συμμετοχή στο χθεσινό συλλαλητήριο, ο παναγιότατος όχι μόνο έδωσε το «παρών», αλλά «ευλόγησε» με τα λόγια του το συλλαλητήριο.
«Σας απευθύνω εγκάρδιο,

ορθόδοξο, δυναμικό χαιρετισμό» είπε κάνοντας το πλήθος να παραληρεί, να τον χειροκροτεί και να φωνάζει «Ανθιμε, σε πάμε, σε αγαπάμε» και «Οταν το ράσο γίνεται σημαία, τότε η νίκη είναι βεβαία».

«Κι εμείς σας αγαπάμε όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία. Σας εύχομαι θερμά συγχαρητήρια. Να ζήσετε όλοι και ο Θεός μαζί σας» είπε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης της πρωτεύουσας της Μακεδονίας και έδωσε την ευχή του.
Μαζί του ήταν ακόμα 11 μητροπολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους κάθισαν στο κρύο και το ψιλόβροχο έως τη λήξη του συλλαλητηρίου. Στην εξέδρα βρέθηκαν οι μητροπολίτες Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, Σερρών και Νιγρίτας Θεόφιλος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου Θεόκλητος, Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, Μιλήτου Απόστολος, Βρυούλων Παντελεήμων, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων και Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.

Προσευχή

Της παρουσίας των ανωτάτων ιεραρχών στο συλλαλητήριο είχε προηγηθεί η πανστρατιά προσευχής και η δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Εκεί, εκατοντάδες πιστοί με δάκρυα στα μάτια φώναξαν «η Μακεδονία είναι ελληνική» και καταχειροκρότησαν τον παναγιότατο, ο οποίος έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες από άμβωνος. Ο Ανθιμος είπε στο ποίμνιό του ότι αν και κατάγεται από την Πελοπόννησο θέλει να «πεθάνει στη Μακεδονία». «Διαδηλώστε σε γη και θάλασσα, σε όλη την οικουμένη, τη μεγάλη αλήθεια, το τραγούδι της Ιστορίας μας» υπογράμμισε. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση των Σκοπίων σημειώνοντας: «Μάθετε λοιπόν Σκοπιανοί ότι δεν μπορείτε να διεκδικήσετε τίποτα. Δεν έχετε δικαίωμα να πείσετε τα παιδιά σας στο σχολείο ότι είστε απόγονοι των Μακεδόνων».

Φανή Χαρίση

Keywords
Τυχαία Θέματα