Αποκάλεσε (πάλι) «Μακεδονία»τα Σκόπια ο Μπουτάρης

Αποκάλεσε (πάλι) «Μακεδονία»τα Σκόπια ο Μπουτάρης18.11.2017Πρόσωπα

Αμετανόητος ο Μπουτάρης για το νέο «φάουλ» με την ονομασία του κρατιδίου

Μακεδονία αποκάλεσε (πάλι) την ΠΓΔΜ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε δηλώσεις του σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης κατά την επίσκεψή του την περασμένη Πέμπτη

στη γείτονα, προκαλώντας, όπως είναι λογικό, σωρεία αντιδράσεων.

Χθες ο κ. Μπουτάρης προχώρησε σε δηλώσεις από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση, καθώς τόνισε ότι όλος αυτός ο θόρυβος που προκλήθηκε τον αφήνει «παγερά αδιάφορο».

«Τον περίεργο θόρυβο που δημιουργήθηκε ότι είπα “Μακεδονία” τον περνάω παγερά αδιάφορος. Η αναζωπύρωση τέτοιων περιστατικών μόνο κακό κάνει σε αυτή την προσπάθεια ανάπτυξης καλύτερων σχέσεων. Πριν φύγουμε μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, που μας παρακινεί να κάνουμε τέτοιου είδους συνεργασίες με τα Σκόπια. Κάθε προσπάθεια σπίλωσης αυτής της κατάστασης είναι και εθνικά επικίνδυνη γιατί η θέση της Ελλάδας είναι μια σύνθετη ονομασία. Οταν έχουμε τους εθνοκαπήλους, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κρατάμε στην επιφάνεια μια διαμάχη που πρέπει να πάψει. Να πάψει η διαμάχη και να βρεθεί λύση. Το θέμα με όλα τα βρισίδια που ακούω με αφήνουν παγερά αδιάφορο» είπε ο κ. Μπουτάρης.

Ακόμα, ανέφερε πως το ταξίδι στα Σκόπια «κλείδωσε» όταν περίπου έναν μήνα πριν τον επισκέφτηκε στο δημαρχείο ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ και του έκανε προσωπική πρόσκληση να επισκεφτεί τη γείτονα. Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων προχθές με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ βρέθηκε το σχέδιο του πλωτού ποτάμιου διαδρόμου που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τον Δούναβη.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας με δήμους των Σκοπίων. «Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έρχονται 1.000.000 Σκοπιανοί, είτε για διακοπές είτε για διασκέδαση, και είναι σημαντικό κεφάλαιο για την πόλη. Οταν λέμε ότι θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει μητρόπολη των Βαλκανίων, δεν γίνεται αυτό στα λόγια. Πρέπει να αναπτύσσεις καλές σχέσεις» υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για πολλοστή φορά δεν χρησιμοποίησε την ονομασία ΠΓΔΜ για τη γειτονική χώρα. Και το έπραξε, μάλιστα, σε δηλώσεις προς όλα τα ΜΜΕ της χώρας αυτής. Τρέμουμε στην ιδέα τού τι έχει πει στις συζητήσεις πίσω από τις κάμερες, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να αποκτήσει πολιτική ύπαρξη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου και βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

Φ.Χ.

Keywords
Τυχαία Θέματα