Ποταμός τα «θα» της Δούρου!

Ποταμός τα «θα» της Δούρου!18.11.2017Πρόσωπα

Εκθετη η περιφερειάρχης: «Θα πάω σπίτι μου αν δεν κάνω τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό» δήλωνε

O λοένα περισσότερο έκθετη είναι η Ρένα Δούρου όσον αφορά τη μεγάλη τραγωδία στη Δυτική Αττική. Για την περιφερειάρχη Αττικής ευθύνονται όλοι οι υπόλοιποι εκτός από την ίδια και ζητά μάλιστα και τα... ρέστα, την ώρα όμως που παλαιότερες δηλώσεις της τη φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Χθες, λόγου χάριν, ήρθε στο φως βίντεο από δημόσια ομιλία της, κατά

την οποία δεσμευόταν για τη συγκρότηση ενός νέου, σύγχρονου, ολοκληρωμένου οικιστικού σχεδίου και για αντιπλημμυρικό και αντιπυρικό σχεδιασμό, προσθέτοντας επί λέξει: «Δεν χρειάζεται να σας πω ότι θα πάω σπίτι μου αν δεν τα κάνω, γιατί για εμάς είναι προτεραιότητες και θα γίνουν».

Παρά τους νεκρούς, ωστόσο, στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, η κυρία Δούρου δεν έχει κανένα πρόβλημα και παραμένει στη θέση της... Μάλιστα, σε μελοδραματικούς τόνους υπογράμμισε χθες ότι τρεις ημέρες τώρα «σφίγγω τα δόντια και είμαι στις γειτονιές» που έχουν πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος δήλωνε ότι τα σχέδια διαχείρισης και πρόληψης πλημμυρών θα ολοκληρωθούν τον... Φεβρουάριο, όταν δηλαδή θα τελειώνει ο χειμώνας! Οπως είπε, ενώ η χώρα μας διέθετε χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών από το 2012, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πληγείσες περιοχές της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, και μολονότι υπήρξαν και στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα που κόστισαν ανθρώπινες ζωές στην ίδια περιοχή, εντούτοις υπήρξε κενό στη διοίκηση και δεν ολοκληρώθηκε η κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης.

Αποκατάσταση ζημιών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση των ζημιών και σε άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική, μόλις ολοκληρωθεί η συνολική καταγραφή της κατάστασης». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι «τους νεκρούς από την πλημμύρα τούς έφεραν όσοι μπάζωσαν το 66% των ρεμάτων της Αττικής από το 1945 έως το 2013», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για «διαχρονικές ευθύνες για την τραγωδία στη Δυτική Αττική».

6.000.000 € βοήθεια από ΥΠ.ΑΝ. και Βουλή

Εκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5.000.000 ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (έπειτα από πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών), από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές σε όλη χώρα.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε τη διάθεση ποσού τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ προς τους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής, από τον προϋπολογισμό της Βουλής.
Εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση (αφορά τους φορολογουμένους που επλήγησαν στη Δυτική Αττική και τη Σύμη) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 στις προθεσμίες οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 15/11/2017 έως 31/12/2017 για την υποβολή δηλώσεων απόδοσης φόρων, ενώ αναστέλλεται έως τις 15 Μαΐου 2018 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως τις 15/11/2017 οφειλών.

Η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση προτεραιότητα την εξέταση αιτήσεων επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής για τους πληγέντες από τις θεομηνίες ασφαλισμένους στη Δυτική Αττική και τη Σύμη. Η εξέταση, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα των σχετικών αιτήσεων για τους δικαιούχους, θα γίνει κατόπιν της οριοθέτησης των περιοχών από τις περιφέρειες και θα αφορά τους πληγέντες στη Δυτική Αττική και τη Σύμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα