Απίστευτα αίσχη! Αποθέωσαν τον Κουφοντίνα την ώρα που έβγαινε από τη φυλακή

Απίστευτα αίσχη! Αποθέωσαν τον Κουφοντίνα την ώρα που έβγαινε από τη φυλακή10.11.2017Πρόσωπα

Μεταξύ των... οπαδών του δολοφόνου της 17Ν και ο γιος του προέδρου της Βουλής • Τι ισχύει για τις άδειες όπως τις ορίζει ο Σωφρονιστικός Κώδικας

Ανετος και υπό τα συνθήματα ομάδας νεαρών εξήλθε χθες με 48ωρη άδεια από τις φυλακές ο αρχιεκτελεστής της 17Ν

Σε... μεγάλα κέφια βρισκόταν χθες νωρίς το μεσημέρι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, το ηγετικό στέλεχος της 17Ν, που, παρά τα 11 φορές

ισόβια που του έχουν επιβληθεί για σειρά τρομοκρατικών και εν ψυχρώ εκτελέσεων, πήρε «εξοδόχαρτο» από τις φυλακές.

Οταν όλα τα φλας έπεσαν πάνω του, κρατούσε το σακάκι του στον ώμο, ήταν χαμογελαστός και ιδιαίτερα ευδιάθετος, αψηφώντας το γεγονός ότι η διήμερη άδεια που του χορηγήθηκε έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων αλλά και πολιτικό «σεισμό».

Τον «Λουκά» της 17Ν συνόδευαν κατά την έξοδό του από τις Φυλακές Κορυδαλλού η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Εκτορας και η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ. Στο σημείο βρέθηκε και μια ομάδα νεαρών, που υποδέχτηκε με συνθήματα τον αρχιεκτελεστή της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρουσία ανάμεσά τους και του Γιώργου Βούτση, γιου του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος μάλιστα είχε και έναν σύντομο διάλογο με τον ισοβίτη, λίγο πριν αποχωρήσει από την πύλη των φυλακών.

«Δικαίωμα»

«Η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο. Είναι ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές τα προηγούμενα χρόνια. Ενα δίκαιο συμβούλιο έκανε δίκαιη κρίση. Κρίνοντας με βάση τον νόμο και τίποτα παραπάνω, χορήγησε την άδεια» δήλωσε η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα στους δημοσιογράφους.

Στις 48 ώρες της «ελευθερίας» του θα πρέπει να δώσει το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του συνολικά τέσσερις φορές (δύο φορές την ημέρα). Χθες το απόγευμα, περίπου στις 6, ο Δημήτρης Κουφοντίνας έφτασε στο σπίτι του στον Βαρνάβα Αττικής με όχημα που οδηγούσε η σύζυγός του, ενώ ο γιος του Εκτορας βρισκόταν στο πίσω κάθισμα. Φυσικά, το αρχηγικό μέλος της 17Ν συνόδευαν οχήματα «αλληλέγγυων». Πριν, ωστόσο, φτάσει στο σπίτι του, φρόντισε να περάσει ξέγνοιαστες στιγμές και να απολαύσει τις... λιχουδιές μιας ταβέρνας που βρίσκεται στην περιοχή με την οικογένειά του και τους φίλους του. Μάλιστα, και η ίδια η ιδιοκτήτρια της ταβέρνας διαπίστωσε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε πολύ καλή διάθεση.

«Ηταν μία χαρά, χαρούμενος και ευδιάθετος. Και οι δικοί του άνθρωποι, η γυναίκα του και ο γιος του, ήταν πολύ χαρούμενοι, αγκαλιασμένοι» ανέφερε σε δημοσιογράφους.

«Θα φτιάξω τα μελίσσια και θα δω την οικογένεια»

Τι επικαλέστηκε στο δικαστικό συμβούλιο

Την πρόθεσή του να επιστρέψει στη μελισσουργία επικαλέστηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας ενώπιον του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου των φυλακών, το οποίο είπε «ναι» στη χορήγηση της πρώτης διήμερης άδειάς του.

Το ηγετικό στέλεχος της 17 Νοέμβρη κατά τη διάρκεια της ακρόασης, στην οποία κλήθηκε στο πλαίσιο εξέτασης του αιτήματός του, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε πως πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος για να λάβει άδεια.

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ, επίσης, να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα» φέρεται ότι είπε απευθυνόμενος στο συμβούλιο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή, ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν ρωτήθηκε για τη θέση του απέναντι στις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17 Νοέμβρη, καθώς αυτό δεν το θέτει ως προϋπόθεση ο νόμος για τη χορήγηση της άδειας.

Από το 2011

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος κρατείται από το 2002, ζήτησε ολιγοήμερη άδεια για να βγει από τη φυλακή. Η πρώτη του προσπάθεια έγινε το 2011, αλλά έως τώρα δεν είχε ευδοκιμήσει καμία.

Τελικά, το Συμβούλιο των Φυλακών έκανε δεκτό το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Μάκρης. Το σκεπτικό του στηρίχτηκε στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος, αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ).

Τι ισχύει για τις άδειες όπως τις ορίζει ο Σωφρονιστικός Κώδικας

H «έξοδος» του Δημήτρη Κουφοντίνα από τη φυλακή έπειτα από 15 χρόνια έφερε ακόμη μία φορά στο επίκεντρο της συζήτησης τον θεσμό των αδειών, ο οποίος ισχύει από το 1989. Το 1999 ο Σωφρονιστικός Κώδικας επέκτεινε τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών και αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη συζήτηση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για τον νέο Κώδικα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται σήμερα, η άδεια είναι δικαίωμα του κρατουμένου και έχει ως στόχο την επικοινωνία, την ψυχολογική στήριξη και την επαγγελματική επανένταξη. Ο ισοβίτης μπορεί έπειτα από οκτώ χρόνια να πάρει άδεια, ενώ εξαιρούνται οι καταδικασθέντες για εμπορία ναρκωτικών, οι οποίοι πρέπει να έχουν εκτίσει τουλάχιστον 10 χρόνια για να καταθέσουν αίτηση. Η άδεια δεν συνδέεται με τη βαρύτητα του αδικήματος.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας είναι η καλή συμπεριφορά του κρατουμένου στη φυλακή, να μην έχει υποπέσει δηλαδή σε πειθαρχικά αδικήματα, και η «καλή χρήση της», ενώ δεν πρέπει να εκκρεμεί ποινική διαδικασία για άλλη αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος. Παράλληλα δεν πρέπει να θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος να δραπετεύσει.

Ο ισχύων Σωφρονιστικός Κώδικας ορίζει ότι η συνολική διάρκεια των αδειών ενός καταδίκου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 45 ημέρες τον χρόνο, ενώ για τους ισοβίτες, μετά τα 12 χρόνια στη φυλακή, κάθε άδεια μπορεί να φτάνει τις εννέα ημέρες, χωρίς να μετρά σε αυτές ο χρόνος μετάβασης στον τόπο διαμονής.

Keywords
Τυχαία Θέματα