Συλληπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Κώστα Βεργόπουλου

13:48 10/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών άφησε χθες, στο Παρίσι, ο Κώστας Βεργόπουλος. Ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τα λύπη του για τον χαμό του.

Πέθανε ο οικονομολόγος και διανοητής Κώστας Βεργόπουλος (video)

Σημαντικά έργα του κ. Βεργόπουλου ήταν «Το Αγροτικό Ζήτημα στην Ελλάδα» (Εξάντας, 1975), «Ο Δύσμορφος Καπιταλισμός» (σε συνεργασία με τον Samir Amin, Παπαζήσης, 1975), «Κράτος και Οικονομική Πολιτική» στον 19ο Αιώνα (Εξάντας,1978), «Εθνισμός και Οικονομική Ανάπτυξη» (Εξάντας, 1979), «Η Ελλάδα σε εξέλιξη» (διεύθυνση,

Εξάντας, 1985), «Οι Νέες Τεχνολογίες στην Ευρωπαϊκή Οικονομία Τροφίμων» (Βρυξέλλες, 1986), «Η Απο-ανάπτυξη σήμερα» (Εξάντας, 1987). Εκδόσεις των έργων του κυκλοφορούν επίσης στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ολλανδικά, κινέζικα.

Νίκος Βούτσης

Τη θλίψη του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης για την απώλεια του οικονομολόγου καθηγητή και συγγραφέα Κώστα Βεργόπουλου. Ο κ. Βούτσης δήλωσε:

«Με συγκίνηση πληροφορήθηκα την απώλεια του φίλου, συναγωνιστή και συντρόφου στην Ανανεωτική Αριστερά Κώστα Βεργόπουλου. Ήταν ένας διαπρεπής οικονομολόγος, σπουδαίος διανοητής, εμπνευσμένος δάσκαλος και καταξιωμένος συγγραφέας με πλούσιο επιστημονικό έργο που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Αγωνίστηκε με πάθος για τις ιδέες του και εργάστηκε συστηματικά για την τόνωση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η απώλειά του αφήνει ένα κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, και βέβαια σε όσους τον γνώριζαν προσωπικά ή και μέσα από το έργο του. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

Αλέξης Τσίπρας

«Ένας σημαντικός στοχαστής και επιστήμονας, ένας από τους τελευταίους μεγάλους διανοούμενους της αριστεράς, ο Κώστας Βεργόπουλος, δεν είναι πια ανάμεσά μας.
Είναι βέβαιο ότι θα μας λείψει η οξυδερκής του ανάλυση, η αγωνιώδης ματιά του στην εξέλιξη της ταξικής πάλης και στη διαμόρφωση των νέων παγκόσμιων αντιθέσεων, η έγνοια του για τις νίκες, αλλά και τις ήττες, των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο.
Μας παρηγορεί ότι αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αλλά και την έντονη ανάμνηση, για όσους τον γνωρίσαμε, της διαρκούς και έμφυτης αισιοδοξίας και της σκέψης και της βούλησης που τον διέκριναν.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια, στην οικογένεια, στους φίλους και στους συντρόφους του».

Δημήτρης Παπαδημούλης

«Ο Κώστας Βεργόπουλος, που «έφυγε» […] στα 75 του, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της πατρίδας μας, με πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο. Τα βιβλία και ο λόγος του αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για την ελληνική και την ευρωπαϊκή αριστερά», έγραψε στο Facebook ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα