Αντιδρούν οι γιατροί στο νομοσχέδιο που προβλέπει δωδεκάωρα

Αντιδρούν οι γιατροί στο νομοσχέδιο που προβλέπει δωδεκάωρα08.11.2017Υγεία

Τη σφοδρή αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Ενωσης Νοσοκομειακών Αττικής Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκαλεί το νομοσχέδιο για το ωράριο των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ...

..., με το οποίο η χώρα μας εναρμονίζεται με σχετική κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το σχέδιο νόμου κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή

το υπουργείο Υγείας με τη διαδικασία του επείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούν ότι θα εργάζονται περισσότερες ώρες, με ελαστικό ωράριο και με ατομικές συμβάσεις. Γι΄ αυτό σήμερα έχουν προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα κάνουν 24ωρη απεργία.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας χθες στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των νοσοκομειακών γιατρών, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην Κομισιόν, προκειμένου να μην επιβληθεί το πρόστιμο ύψους 150.000.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2015.

Ειδικότερα, η χώρα μας έχει παραπεμφθεί από την Κομισιόν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παραβίαση της εν λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία προβλέπει ανώτατο όριο 48 ωρών εργασίας την εβδομάδα, με δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανά τετράμηνο. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα οι γιατροί του ΕΣΥ εργάζονται από 60 έως 90 ώρες τον μήνα, γι' αυτό εδώ και χρόνια διεκδικούν να εργάζονται 6ωρο με 5νθήμερο και 30 ώρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο καθημερινός χρόνος εργασίας των γιατρών θα είναι 12 ώρες και ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν θα ξεπερνάει τις 48 ώρες. Ομως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για 12 ώρες τις καθημερινές, για περισσότερο από έναν μήνα.

Επίσης, καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (opt out, ρήτρα εξαίρεσης) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να επιτρέπεται η υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 48 στις 60 ώρες, εφόσον συναινεί ρητά και ελεύθερα ο ιατρός και υπογράφει την ατομική σύμβαση εξαίρεσης για τρία χρόνια!

Ρίτα Μελά

Keywords
Τυχαία Θέματα