Θεοφάνια με μηνύματα ενότητας και αισιοδοξίας

Θεοφάνια με μηνύματα ενότητας και αισιοδοξίας08.01.2018Πρόσωπα

Τι είπαν Παυλόπουλος και Τσίπρας στον αγιασμό των υδάτων σε Πειραιά και Κάλυμνο

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά,

στο πρώτο λιμάνι της χώρας, ο αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα ανάμεσα στις δύο πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού «Γρηγορόπουλος» και «Δανίολος». Για ακόμα μια χρονιά, οι άνδρες του Σώματος Ελλήνων Βατραχανθρώπων -οι γνωστοί ΟΥΚάδες- τήρησαν την παράδοση και βούτηξαν στα νερά για τον Τίμιο Σταυρό.

«Η γιορτή των Φώτων πρέπει να μας διδάσκει και να μας εμπνέει για να χαράξουμε το μέλλον που αναλογεί στην πατρίδα μας, στον λαό μας και στο Εθνος μας. Το μέλλον που στηρίζεται στην Ιστορία μας και τη σύγχρονη θέση μας ως αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας εν γένει» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «αυτό το μέλλον πρέπει να βασίζεται στις εγγυήσεις της ενότητας, της αλήθειας και της αίσθησης χρέους, το οποίο οφείλουμε να εκπληρώσουμε συνδυάζοντας αρμονικά “τον λογισμό και τ’ όνειρο”, κατά τον στίχο του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού».

Και προς Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Κάλυμνο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανίων, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον προς τους πολίτες και μήνυμα προς τους γείτονες συνεργασίας, ειρήνης, αλληλεγγύης, φιλίας, αλλά και αποφασιστικότητας «να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, τις διεθνείς συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο».

Μετά τον καθαγιασμό των υδάτων, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στους Καλυμνίους, στους νησιώτες, σε όλους τους Ελληνες και στις Ελληνίδες στην Ελλάδα αλλά και απανταχού «χρόνια πολλά σε αυτή τη μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, τη μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία και μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό».

Στην Κάλυμνο ήταν και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφτηκε, μαζί με τον πρωθυπουργό, την ακριτική Ψέριμο, όπου τους υποδέχθηκαν οι περίπου 15 κάτοικοι του νησιού για να τελεστεί ο αγιασμός των υδάτων.

Μητσοτάκης από Τήνο: Θα χρειαστούμε θάρρος και πίστη το 2018

Στο νησί της Μεγαλόχαρης γιόρτασε τα Θεοφάνια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρακολούθησε την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού στον Ναό της Παναγίας και στη συνέχεια συμμετείχε στη λιτανευτική πομπή. Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Τήνου έγινε υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μοιράζει ευχές για χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

«Τα νέα παιδιά που βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Σταυρό επέδειξαν θάρρος και πίστη. Θάρρος και πίστη, δύο αρετές που θα μας είναι πάρα πολύ χρήσιμες, καθώς μπαίνουμε στο 2018. Θάρρος να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να παλέψουμε όλοι με τις εσωτερικές μας αδυναμίες, αλλά και πίστη. Πίστη όχι μόνο στη θρησκεία μας, στις αξίες μας, στις παραδόσεις μας. Κυρίως εσωτερική πίστη στις δικές μας δυνατότητες να μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να τα καταφέρουμε, να διεκδικήσουμε την καλύτερη Ελλάδα που όλοι μαζί αξίζουμε» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, που έκανε και σχετική ανάρτηση στο twitter.

Στους εορτασμούς συμμετείχαν κληρικοί, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και δεκάδες πιστοί. Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ιωάννης Κρεμόνας.

Γεννηματά:Περισσότερο φως στη ζωή όλων μας

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που βρέθηκε επίσης στον Πειραιά, ευχήθηκε τα Θεοφάνια «να φέρουν περισσότερο φως στη ζωή όλων μας για ένα νέο ξεκίνημα, με σχέδιο, συνεννόηση, ελπίδα, για να αφήσουμε όλα τα δύσκολα πίσω μας».
Ο βουλευτής Β' Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες, καλή φώτιση σε όλους και, πάνω από όλα, σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε: «χρειάζεται πολλή φώτιση για να επιστρέψει η κοινή λογική σε αυτόν τον τόπο. Εθνική ενότητα και εθνική συνεννόηση χρειάζονται για να υπερβούμε την κρίση».

Ευχές και από τους Λεβέντη και Θεοδωράκη

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, το πνεύμα του Χριστού να φωτίσει την Ελλάδα. «Οι ώρες είναι κρίσιμες. Δεν πρέπει να δοθεί το όνομα “Μακεδονία''» τόνισε ο κ. Λεβέντης. «Εχουμε τα Μνημόνια, έχουμε τη φτώχεια, το κόψιμο μισθών και συντάξεων, αν πάρουν και τη Μακεδονία, τι θέλουμε τις τελετές» προσέθεσε. «Τα φετινά Θεοφάνια ήρθαν με μια υπέρλαμπρη ημέρα, υπέροχο καιρό, εκτυφλωτικό φως. Το χρειαζόμαστε, όπως χρειαζόμαστε καθαρή σκέψη, ψύχραιμη αντιμετώπιση και ανοιχτούς ορίζοντες. Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία και έχει συνεχείς προκλήσεις, είναι απαραίτητο να έχουμε -εκτός από αρχές και αξίες- τους δικούς μας στόχους, προσωπικούς και συλλογικούς» ήταν το μήνυμα του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα