Προσοχή, πλησιάζει... πολυνομοσχέδιο

Προσοχή, πλησιάζει... πολυνομοσχέδιο08.01.2018Άρθρα

Στη Βουλή, αύριο, τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση, με (νέα) πλήγματα σε επιδόματα και εργασιακά δικαιώματα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με όλα τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, που αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου (δηλαδή, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου).

Το πολυνομοσχέδιο

αναμένεται να κατατεθεί αύριο στο Κοινοβούλιο, με ενδιάμεσους πιθανούς «σταθμούς» τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, και συζήτηση στην Ολομέλεια, από την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου.

«Μασάζ»

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται παράλληλα να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς (το... μισό υπουργικό συμβούλιο, δηλαδή). Τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αναμένεται να ενημερώσουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου το απόγευμα της Τρίτης. Σήμερα, εξάλλου, είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (10.30), όπου θα παρουσιαστεί το πολυνομοσχέδιο που καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:

• Νέες κλίμακες στο επίδομα τέκνων, που θα κυμαίνεται από 28 έως 70 ευρώ ανά παιδί, αυστηρότερες εισοδηματικές κατηγορίες για τους δικαιούχους και ενίσχυση ακόμη και των μονογονεϊκών οικογενειών. Υπολογίζεται ότι θα προκύψουν σημαντικές αυξήσεις (έως 110%) στο επίδομα που θα λαμβάνουν εφεξής οι 680.000 οικογένειες με έως δύο παιδιά, οι οποίες, σύμφωνα με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη παροχή. Θα υπάρξουν όμως και μειώσεις για το 7% των δικαιούχων του 2017, ειδικά για όσους έχουν από τρία τέκνα και άνω, και ετήσιο εισόδημα υψηλότερο των 34.000 ευρώ.

• Νέο καθεστώς για τις απεργίες. Στο εξής, για να προκηρυχθεί απεργία από πρωτοβάθμια σωματεία θα πρέπει να υπάρξει γενική συνέλευση από το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ενός κλάδου. Εως τώρα, η αντίστοιχη διάταξη ήθελε την ύπαρξη του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Η διάταξη για τις απεργίες αναμένεται να κατατεθεί χωρίς αλλαγές σε σχέση με την αρχική, που είχε μπει στη Βουλή, υπό μορφή τροπολογίας, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Τότε, η τροπολογία αποσύρθηκε άρον άρον, επειδή διαπιστώθηκε ότι ήταν πιθανό να μην υπήρχε κυβερνητική πλειοψηφία που θα την ψήφιζε.

• Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), που ανοίγουν τον δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για χρέη πάνω από 500 ευρώ (όπως προβλέπει το Μνημόνιο).

• Σύσταση της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (όπως θα ονομάζεται) υπό τον οικονομικό εισαγγελέα θα έχει ως βασικό στόχο το κυνήγι των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων. Περίπου 150 άτομα θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία (135 θέσεις ελεγκτών και 14 οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων) και θα ασχολείται αποκλειστικά με το ποινικό σκέλος των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Keywords
πολυνομοσχεδιο, βουλη, νέα, επιδοματα, συριζα, επιδομα, απεργιες, απεργια, κεδε, μνημονιο, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια ταξι, απεργια 1 δεκεμβριου, μνημονιο 2, μνημονιο 3, αξιολογηση, βουλευτες, εφορια, τα νεα, ασφαλιστικα ταμεια, βραδυ, γινει, δευτερα, ευρω, ενημερωση, ευκλειδης, υπηρεσια, κυνηγι, μορφη, παιδι, παιδια, πεμπτη, συζητηση, τρια, τριτη, ευθεια, θεσεις
Τυχαία Θέματα