F-16: Ναύαρχος ασκεί κριτική στον Α. Τσίπρα

19:47 7/11/2017 - Πηγή: Armynow

F-16:Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβεί το 1,1 δις ευρώ (!!!) τότε γιατί δούλεψαν με προοπτική για 2,4 δις δολ. και ζήτησαν επίσημα τόσα;

Ο Απόστρατος Ναύαρχος Στέλιος Φενέκος Πρόεδρος της ”κοινωνίας αξιών” ασκεί κριτική για την γνωστή υπόθεση των F-16 με άρθρο του στον ιστότοπο της ”κοινωνίας αξιών”

Δείτε

τι υποστηρίζει:

Η απάντηση του κ. Τσίπρα στην τεκμηριωμένη επερώτηση που του έκανε ο πρόεδρος του Ποταμιού κ. Θεοδωράκης για την συμφωνία με τις ΗΠΑ και τα F-16, αποκάλυψε πλήρως τις ανακρίβειες που λένε ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του, και μας έδειξε την πλήρη αδυναμία του να διαπραγματευθεί με διεθνείς όρους για το συμφέρον της χώρας.

Δυστυχώς ο τρόπος που γίνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν επιτρέπει την διεξοδική συζήτηση και το ξεκαθάρισμα κάθε σημαντικού θέματος. Όμως αυτό που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα στη Βουλή, η αδυναμία δηλαδή διεξοδικότητας, δεν πρέπει να μας ικανοποιεί ως υπεύθυνους πολίτες.

Γι’ αυτό και η “κοινωνία αξιών” δεν διστάζει να γίνει όσο διεξοδική και ξεκάθαρη χρειάζεται και μπορεί, αδιαφορώντας για επιφανειακές και εύκολες προσεγγίσεις.
Στη συνέχεια ακολουθεί εξαντλητική ανάλυση και τεκμηρίωση, και είναι αναγκαίο να γίνεται, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους που διαστρεβλώνουν τα πάντα και λειτουργούν καιροσκοπικά.

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΓΕΓΟΝΟΣ 1. : Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε δημόσια στη κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό, ότι συμφώνησαν για τον εκσυγχρονισμό των F-16, ότι το project θα στοιχίσει 2,4 δισ. δολάρια, ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, και ότι δεν πρόκειται για «ευχολόγιο» αλλά για συμφωνία που έχει ήδη κλείσει. Επίσης ότι η διοίκησή του ενημέρωσε το Κογκρέσο.

ΣΧΟΛΙΟ 1: Στην διεθνή πρακτική αυτό προιοιωνίζεται μη αναστρέψιμη δέσμευση μας, κοινώς «αιχμαλωσία»!!!

ΓΕΓΟΝΟΣ 2: Η Defense Security Cooperation Agency (DSCA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει πιθανή στρατιωτική πώληση στο εξωτερικό για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 2,404 δισεκατομμύρια δολάρια».

ΣΧΟΛΙΟ 2: Με δεδομένο ότι χρειάζεται έγκριση από το κογκρέσο, η έκφραση της DSCA για “πιθανή πώληση”, δεν αναφέρεται στην πιθανότητα υπαναχώρησης της Ελληνικής πλευράς, αλλά στην αναγκαία έγκριση που εκκρεμεί από το κογκρέσο.

ΓΕΓΟΝΟΣ 3: Ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο υφυπουργός άμυνας κ. Βίτσας, είπαν ότι τα 2,4 δισ. δολάρια που υπολογίζει η αμερικανική πλευρά ως κόστος αναβάθμισης, αφορούν στα 123 από τα 153 αεροσκάφη της Π.Α., και δήλωσαν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβεί το 1,1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ 3: Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβεί το 1,1 δις ευρώ (!!!) τότε γιατί δούλεψαν με προοπτική για 2,4 δις δολ. και ζήτησαν επίσημα τόσα; Δεν αντιλαμβάνονται ότι όταν θέτεις στο τραπέζι υπερδιπλάσιο ποσό, πέραν των δεσμεύσεων που αναλαμβάνεις χάνεις και την αξιοπιστία σου;

ΓΕΓΟΝΟΣ 4: Ο Κυβ. Εκπρ. Δ. Τζανακόπουλος, (και ο ΥΕΘΑ κ. Καμμένος), είπε ότι «η αναβάθμιση των F-16 θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 1,1 δισ. σε βάθος δεκαετίας» ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «κυριαρχική πράξη της χώρας».

ΣΧΟΛΙΟ 4α: Πέραν της μπουρδολογίας περί κυριαρχικής πράξης, αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα ολοκληρωθεί περί το 2030. Το θεωρούσαμε ως αναγκαίο το 2008. Δηλαδή 22 χρόνια μετά από τότε που ήταν αναγκαίο, θα έχουμε αεροσκάφη που είναι ήδη γερασμένα ως την αιχμή του δόρατος της αεροπορίας. Και μάλιστα όταν ο αντίπαλος έχει ήδη σήμερα ανακαινισμένα τα δικά του F-16, και μέχρι το 2020 θα έχει αρχίσει να παίρνει τα F-35.

ΣΧΟΛΙΟ 4β: Αυτό που έχει αποδειχθεί ιστορικά είναι ότι όταν ξοδεύουμε για ημίμετρα και για άκαιρους και καθυστερημένους εκσυγχρονισμούς, σύντομα χρειάζεται να πάμε σε νέες “αγορές του αιώνα” με αποτέλεσμα να ξοδεύουμε τα διπλά.

ΓΕΓΟΝΟΣ 5: Ο κ. Τσίπρας αλλά και ο Καμμένος δήλωσαν επίσημα: «Δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει ένα Letter of Request. Για να πάρουν την έγκριση από το Κογκρέσο είπαν ότι για την αναβάθμιση 123 ελληνικών F-16 θα χρειαστούν 2,4 δισ. δολάρια».

ΣΧΟΛΙΟ 5: Δηλαδή αφού αιτηθήκαμε επίσημα τον εκσυγχρονισμό μετά από μακροχρόνιες (υποτίθεται) διαπραγματεύσεις (από δύο επιτροπές -βάσει της συμφωνίας – από επιτελεία, κυβερνητικούς, υφυπουργούς και Υπουργούς) , αφού πήγε ο πρωθυπουργός στην Αμερική, και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την συμφωνία για το πρόγραμμα, και αφού το κογκρέσο συνεδριάσει για να το εγκρίνει, ο πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος ισχυρίζονται, ότι εμείς θα αλλάξουμε το αίτημα όποτε θέλουμε, και μάλιστα ότι μπορεί να πούμε και “ότι δεν θέλουμε τον εκσυγχρονισμό γιατί είναι ακριβός”; Θαυμάσια μέθοδος για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και είναι η απάντηση στο γιατί δεν μας εμπιστεύονται.

ΓΕΓΟΝΟΣ 6: Δήλωσε επίσημα στη Βουλή ο κ. Καμμένος: «Είχαμε πει ευρώ, δολάρια είπα εγώ, σας λέω ότι πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια, πιστεύω τελικά ότι θα είναι και κάτω από 800-700 εκατ.»… «Θα σας πω ότι ακόμη και η εταιρεία που κάνει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη. Αυτό θα το επιλέξουν οι Αμερικανοί, μπορεί να επιλέξουν ότι είναι η… Boeing»,

ΣΧΟΛΙΟ 6: Αλήθεια τι είδους συζητήσεις έκανε η Ελληνική πλευρά και τι κατάλαβαν από τις συζητήσεις, αφού η διαφορά που υπολογίζει η κάθε πλευρά είναι εξωφρενικά διαφορετική, συγκεκριμένα υπερδιπλάσια;
Δηλαδή δεν ξέρουν ακόμη πόσα και ποία αεροσκάφη θα εκσυγχρονισθούν, πόσο θα είναι τελικά το συνολικό κόστος, ποια εταιρεία θα κάνει τον εκσυγχρονισμό και με τι διαμόρφωση. Ότνα μάλιστα μιλάνε για δις ευρώ τα μπερδεύουν με τα δις δολάρια, σαν να είναι δικά τους και μπορούν να κάνουν λάθη και επιπολαιότητες στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Τελικά καλούνται οι Έλληνες πολίτες να χρεωθούν για να πληρώσουν την ανικανότητα και την επιπολαιότητά τους.

ΓΕΓΟΝΟΣ 7: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε την ύπαρξη απόλυτης διαφάνειας στην συμφωνία για την αναβάθμιση των F16.
ΣΧΟΛΙΟ 7: Μέχρι τώρα όχι διαφάνεια δεν υπάρχει, αλλά μόνο πλήρης σύγχυση για το τι ακριβώς διαπραγματεύθηκαν, τι ζήτησε ο κ. Καμμένος, τι οι επιτροπές, τι ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πόσο θα κοστίσει.

ΓΕΓΟΝΟΣ 8: Ο κ. Τσίπρας έκανε σαφές πως δεν πρόκειται να υπάρξουν “Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ” (τα γνωστά Α-Ω), ασκώντας σκληρή κριτική σε όσους επέκριναν την επιλογή του ζητώντας λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΟ 8α: Πόσο παραπλανητικός αλλά και ανεπαρκής είναι. Ούτε τι λέει η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις ευκολίες στην Ελλάδα και στη Σούδα και την οποία υπέγραψε δεν γνωρίζει.
• Η συμφωνία η οποία ανανεώθηκε και εγκρίθηκε από την Βουλή πριν μερικές εβδομάδες και είναι πλέον νόμος του κράτους, αναφέρεται στο σύνολο των στρατιωτικών και βοηθητικών ευκολιών προς τους Αμερικανούς στην Ελλάδα, στον εξοπλισμό, στα πυρομαχικά, στο προσωπικό (σε όλες τις βοηθητικές υποδομές και ευκολίες, και στις μη συνορεύουσες) και όχι μόνο στην ευκολία της Σούδας.
• Δηλαδή αφορά με ακρίβεια το σύνολο της στρατιωτικής και βοηθητικής Αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα, καθώς και τις αποστολές, δραστηριότητες, τεχνικές λειτουργίες και συναφείς δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν από αυτές.
• Επίσης έχουμε την απόλυτη δυνατότητα (πλην κέντρων κρυπτογράφησης) να ελέγχουμε ότι έτσι γίνεται.
• Ιδιαίτερα στη Σούδα το τελευταίο πενταετές κυλιόμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού προβλέπει πέραν των λειτουργικών εκσυγχρονισμών και σημαντικές επεκτάσεις.
• Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται σύμφωνα με τον νόμο του κράτους (που ο ίδιος έφερε πριν μερικές εβδομάδες στη Βουλή ), έγκριση από την κυβέρνηση. Επειδή μάλιστα αλλάζει το αποτύπωμα των ευκολιών και συνακόλουθα ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία ξένων δυνάμεων στη χώρα μας πέραν της αρχικής συμφωνίας, χρειάζεται όχι μόνο έγκριση από τη κυβέρνηση αλλά και από το κοινοβούλιο, μαζί με τα ανταλλάγματα που θα δοθούν.

ΣΧΟΛΙΟ 8β: Αυτά συνεπώς δεν είναι “Αντισταθμιστικά Οφέλη”( Α-Ω). Είναι ανταλλάγματα για να εκχωρηθούν στις ΗΠΑ οι ευκολίες και για να έχουν το δικαίωμα να έχουν στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις στην χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΟ 8γ: Ο κ. Τσίπρα τεχνηέντως τα μπέρδεψε όλα. Τα Αντισταθμιστικά Οφέλη (Α-Ω) προβλέπονταν να δίνονται ως αντιστάθμισμα για τα εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να εξισορροπηθεί το μεγάλο κόστος που έχουν. Και αυτό γινόταν όχι με νόμο, αλλά με μία κατευθυντήρια οδηγία του 1995 υπό μορφή εγκυκλίου από τον ΥΦΕΘΑ Ν. Κουρή . Τα Α-Ω χρησιμοποιήθηκαν για να κερδοσκοπήσουν διάφοροι διεφθαρμένοι πολιτικοί και επιτήδειοι μεσάζοντες και καταργήθηκαν. Όμως δεν ήταν όλα τα Α-Ω αμαρτωλά ,αλλά υπήρχαν και κατηγορίες σημαντικές για την χώρα μας, τις οποίες θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα όπως είναι:
• Η πρόβλεψη για συμπαραγωγές και η υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας.
• Η ανάπτυξη-ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της τεχνολογικής και παραγωγικής υποδομής της χώρας.
Αυτές όλες οι δυνατότητες που θα μπορούσαν να δοθούν από τις ΗΠΑ και από την εταιρεία που αναλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό, απορρίφθηκαν συλλήβδην όπως παραδέχεται ο κ. Τσίπρας, και το παρουσιάζει μάλιστα και ως επιτυχία.

ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
• Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε τίποτε ως αντάλλαγμα για την εκχώρηση του δικαιώματος να διατηρούν οι Αμερικανοί στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις σε όλες τις ευκολίες που τους παρέχονται στη χώρα μας.
• Ο εκσυγχρονισμός των F-16 δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντάλλαγμα αφού τον πληρώνουμε, και μάλιστα πολύ ακριβά (συνολικά αλλά και σε σχέση με άλλες χώρες).
• Το γεγονός ότι προσφεύγουμε σε διακρατική συμφωνία για να γίνει ο εκσυγχρονισμός, και όχι κατευθείαν στις εταιρείες, δεν αλλάζει την μορφή του ως εξοπλιστικό πρόγραμμα με κόστος , και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως αντάλλαγμα για την ανανέωση και επέκταση της συμφωνίας για τις στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες που παρέχονται στις ΗΠΑ από την χώρα μας.

ΓΕΓΟΝΟΣ 10: Η συμφωνία αναφέρεται σαφώς σε ανταλλάγματα για την συμφωνία όπως παρακάτω :
• « Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ….. θα χορηγήσει αμυντική υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για να βοηθήσει τον εκσυγχρονισμό και την επαύξηση των δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων… υπό τους ευνοϊκότερους κατά το δυνατόν όρους. Η υποστήριξη αυτή των ΗΠΑ θα καθοδηγείται επίσης από την αρχή, η οποία περιέχεται στο νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών που προνοεί στη διατήρηση της ισορροπίας στρατιωτικής ισχύος στη περιοχή. (άρθρο IΧ . 1.2 της συμφωνίας)
• Οι κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ θα αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της έρευνας, της ανάπτυξης της παραγωγής και προμήθειας κατάλληλου αμυντικού υλικού καθώς και στη συναφή διοικητική μέριμνα….θα ενθαρρύνουν κοινές επενδύσεις στους παραπάνω τομείς και θα καταβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή στην προώθηση νέων προγραμμάτων συνεργασίας και αμοιβαίας προμήθειας αμυντικού υλικού (άρθρο Χ.1)….Θα καταβάλουν μέγιστες προσπάθειες για να αναπτύξουν σχέσεις οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας …που θα περιλαμβάνουν αμοιβαία συμφωνημένη τεχνική βοήθεια των ΗΠΑ και ανάλογα με τις συνθήκες, άλλες μορφές βοήθειας. (άρθρο Χ.2)

ΣΧΟΛΙΟ 10α : Όπως γίνεται ολοφάνερο άλλο ανταλλάγματα για τις ευκολίες, τα οποία διευρύνονται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και άλλο αντισταθμιστικά ωφελήματα για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να τα ταυτίσει για να ξεφύγει από το ότι δεν πήρε τίποτε για τις στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες προς τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΟ 10β :Επίσης δεν διεκδίκησε αυτό που λέει το άρθρο ΙΧ.2 της συμφωνίας, το οποίο δεσμεύει τις ΗΠΑ να προνοούν για την διατήρηση της ισορροπίας στρατιωτικής ισχύος στη περιοχή προς όφελος της ειρήνης. Όταν λοιπόν οι Τούρκοι έχουν ήδη εκσυγχρονίσει τα δικά τους F-16 και εξοπλίζονται σύντομα με F-35, τότε η αρχή αυτή της συμφωνίας ακυρώνεται de facto.

ΓΕΓΟΝΟΣ 11: Είπε ο κ Τσίπρας για Για τη Σούδα τα εξής:
• Στήθηκε ένας μύθος για τη Σούδα. Η ετήσια επέκτασης της συμφωνίας διευκολύνσεων για τη Σούδα γίνεται εδώ και 11 χρόνια κάθε έτος.
• Η αναβάθμιση για την οποία αναφέρθηκα ήταν για το ρόλο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη Σούδα
• Ο στόλος μας βρίσκεται στη Σαλαμίνα και μία αναβάθμιση μας αφορά και εμάς
• Για αναβάθμιση σε αεροσκάφη δεν είχα κάνει κάποια διαβούλευση. Ούτε το ΚΥΣΕΑ δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα.

ΣΧΟΛΙΟ 11α : Στην ουσία με όσα λέει παραδέχεται ότι δεν ζήτησε τίποτε ως χειροπιαστό-συγκεκριμένο αντάλλαγμα. Αποφεύγει επίσης να απαντήσει στις επεκτάσεις που γίνονται προς όφελος των ΗΠΑ στις ευκολίες στη Σούδα και επιχειρεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια αναφερόμενος σε αναβάθμιση των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη Σούδα (;;;) και του Στόλου μας στη Σαλαμίνα .

ΣΧΟΛΙΟ 11 β: Προσφιλής του στρατηγική (πέραν του μη σεβασμού στη κοινοβουλευτική διαδικασία) είναι η διαστρέβλωση, να τα μπλέκει αοριστολογώντας και συγχέοντας τα πάντα (αυτό το επιτείνει και η ευρύτατη άγνοιά του επί πολλών θεμάτων).

Στέλιος Φενέκος

Πρόεδρος της ”κοινωνίας αξιών”

The post F-16: Ναύαρχος ασκεί κριτική στον Α. Τσίπρα appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, δις, δολ, ηπα, υπουργοι, βουλη, project, security, block, υεθα, καμμενος, σημαίνει, request, εταιρεία, συλλήβδην, κυσεα, net, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, αλέξης τσίπρας, το θεμα, αιχμη, δολ, ηπα, θεμα, προγραμμα, σαλαμινα, υεθα, net, αγνοια, αδυναμια, αρθρο, αμερικη, αμοιβαια, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δυνατοτητα, διοικηση, δις, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκφραση, εκχωρηση, επενδυσεις, επιτυχια, εταιρεία, ετος, υπηρχαν, υποθεση, υφυπουργος, θεοδωρακης, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κυσεα, κογκρεσο, λαθη, λεπτομερειες, μορφη, μυθος, νεες θεσεις εργασιας, παντα, ουσια, οφελος, παμε, προγραμματα, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συλλήβδην, security, δικαιωμα, block, χωρα, ιδιαιτερα, project, μεθοδος, πωληση, request, σημαίνει, θεσεις, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα