Athens Security Symposium 2017: Το ΚΕ.ΜΕ.Α. φέρνει την ευρωπαϊκή συζήτηση για την ασφάλεια στην Ελλάδα

10:53 5/12/2017 - Πηγή: Armynow

Την Παρασκευή 01 και το Σάββατο 02 Δεκ 2017 το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) διοργάνωσε το πρώτο «Athens Security Symposium» στη ΛΑΕΔ.

Οι εργασίες του εστιάστηκαν στην παρατεταμένη αστάθεια και ανασφάλεια στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και στις επιπτώσεις της για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Το Συμπόσιο τελέστηκε

υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποστηρίχθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

Πολιτικοί, διπλωμάτες, εκπρόσωποι διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και Υπηρεσιών της Ε.Ε., η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, διανοητές, προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και του ερευνητικού χώρου, αλλά και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα συμμετείχαν ως ομιλητές, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις απειλές για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής του Συμποσίου είναι ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κύριος Δημήτριος Αβραμόπουλος.

Το συμπόσιο οργανώθηκε σε 5 θεματικές ενότητες.

Η 1η ενότητα κάλυψε θέματα που αφορούν στην τοπική, περιφερειακή αλλά και διεθνή προοπτική των απειλών ασφαλείας που υφίστανται στην περιοχή της MENA (Middle East- North Africa) και συγκεκριμένα πως η κλιματική αλλαγή και η οικονομική αστάθεια πυροδοτεί την βία και μετασχηματίζεται σε συγκρούσεις. Ποια η αιτία της μαζικής μετακίνησης στην περιοχή η εξαναγκαστική μετανάστευση επηρεάζει την ήδη υπάρχουσα αστάθεια .

Η 2η ενότητα αναφέρθηκε στις εθνικές – διακρατικές απαντήσεις και στρατηγικές στις απειλές και προσκλήσεις στην MENA περιοχή και τέθηκαν θέματα που αφορούν στους βασικούς παίκτες της περιοχής.

Η 3η ενότητα αφιερώθηκε αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία είναι ο βασικός υποδοχέας των περισσοτέρων απειλών στην περιοχή. Ελλάδα η οποία κλήθηκε να οργανωθεί τόσο κοινωνικά όσο και στρατιωτικά για να αντιμετωπίσει με επιτυχία παλαιές και νέες απειλές ασφαλείας και προκλήσεις. Σε αυτή την ενότητα δόθηκε η δυνατότητα διαλόγου μεταξύ των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ και του Λ.Σ.

Η 4η ενότητα χωρίστηκε σε 2 μέρη. Το α΄ μέρος παρουσιάστηκε μια εκτίμηση των στρατηγικών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αλλά και μελλοντικών απειλών ασφαλείας, όπως η τρομοκρατία, ριζοσπαστικοποίηση, κυβερνοπόλεμος και οργανωμένο έγκλημα. Το β΄ μέρος αφιερώθηκε σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στις προσπάθειες της ΕΕ για την βελτίωση της ασφάλειας σε σχέση με τους πολίτες και τέθηκαν μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν στην παγκόσμια Ευρωπαϊκή Στρατηγική, την Ευρωπαϊκή Άμυνα κ.α.

Η 5η ενότητα αφιερώθηκε στην παραμελημένη αναβάθμιση του τομέα ασφάλειας στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και πρώην Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

The post Athens Security Symposium 2017: Το ΚΕ.ΜΕ.Α. φέρνει την ευρωπαϊκή συζήτηση για την ασφάλεια στην Ελλάδα appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα