Αναταράξεις μετά τη συμφωνία, η αναδίπλωση στο εργασιακό και τα "αγκάθια" σε ΤΑΙΠΕΔ-ΑΕΠ

Έχοντας λάβει τα εύσημα του Eurogroup για μία πρωτόγνωρα -για τα ελληνικά δεδομένα- σύντομη τεχνική συμφωνία η Κυβέρνηση καλείται πλέον να εφαρμόσει έως τις 11 Ιανουαρίου (Σύνοδος EWG) όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να διασφαλίσει και την πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση μετά από μία θετική εισήγηση (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, το πρώτο δείγμα "γραφής" των εφαρμοστικών διατάξεων, είχε αναταράξεις. Αργά χθες το βράδυ πηγές του υπουργείου Εργασίας ενημέρωσαν ότι θα αποσυρθούν σήμερα οι τροπολογίες σχετικά με το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση

και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη και τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι "θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους" και ότι "με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης".

Η κυβέρνηση πρέπει πριν τα Χριστούγεννα, παράλληλα με την ψήφιση του προϋπολογισμού να φέρει στη Βουλή μία καταιγίδα από νόμους και τροπολογίες για τα νέα κοινωνικά επιδόματα, το Δημόσιο, την αγορά ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις, για παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και σε πολλά άλλα πεδία. Ένα δεύτερο "κύμα" θα έρθει μετά την Πρωτοχρονιά.

Οι Θεσμοί παράλληλα θα παρακολουθούν καθημερινά τα δύο μεγάλα "μέτωπα": Τους πλειστηριασμούς αλλά και την πώληση των λιγνητικών μονάδων της ΔΕΗ.

Επιπλέον θα πρέπει να βρει μία λύση ώστε να καθησυχάσει τις ιδιαίτερα έντονες ενστάσεις των Θεσμών για το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ενστάσεις αυτές άλλωστε εκφράστηκαν και Δημοσίως χθες από τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χθες έδωσε το λόγο και τη σκυτάλη στον διάδοχό του, τον Πορτογάλο Μάριο Σαντένο.

Ασθενεί η ανάκαμψη

Ένας ακόμη "πονοκέφαλος" για το οικονομικό επιτελείο είναι αυτός του ΑΕΠ που τελικά αυξήθηκε μόνο κατά 1,3% το γ’ τρίμηνο (με μεγάλη όμως αναθεώρηση στοιχείων για το β’ τρίμηνο) με πηγές του ΥΠΟΙΚ να ευελπιστούν πλέον σε αναθεώρηση στοιχείων ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του 1,6%.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τεράστια μείωση των επενδύσεων αλλά και της κατανάλωσης και δείχνουν ότι η ανάκαμψη στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό.

Τα καλά νέα της χθεσινής ημέρας περιελάμβαναν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Μεγαλύτερη απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά θα είναι η μείωση από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει δρομολογήσει και υλοποιεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Ανακοίνωσε ότι με βάση τις τελευταίες του εκτιμήσεις, το συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τον λόγο ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Πρόκειται για μια μεγαλύτερη μείωση από την αρχική εκτίμηση που υπολογιζόταν στη μείωση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και πέντε ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα κατά την περίοδο αυτή.

Δέσμευση ΥΠΟΙΚ – Ικανοποίηση για Σεντένο

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες έκανε σαφές ότι "έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε". Μετά την διπλή συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσεότι "τώρα έχουμε να ολοκληρώσουμε τα προαπαιτούμενα, δεσμευθήκαμε να το πράξουμε το ταχύτερο δυνατό".

Για την εκλογή του Πορτογάλου υποψηφίου, Μάριο Σεντένο στη θέση του προέδρου του Eurogroup ανέφερε ότι θα κάνει πολύ καλή δουλειά και ότι έχει την στήριξη όλων. Εξήγησε ότι η βάση εκκίνησης είναι υψηλή λόγω του Νταϊσελμπουμ. Ανέφερε ότι έχει πολύ δουλειά να κάνει όχι μόνο για το τρέχων έργο του Eurogroup αλλά και για την αρχιτεκτονική της ΕΕ.

Προηγουμένως ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φ. Κουτεντάκης είχε κάνει λόγο για την συνεργασία που προϋπήρχε με την πορτογαλική κυβέρνηση εκτιμώντας ότι ο Πορτογάλος πρόεδρος θα μπορέσει να κατανοήσει και να στηρίξει τα ελληνικά ζητήματα.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
αεπ, ewg, απεργια, κτελ, Χριστούγεννα, βουλη, νέα, επιδοματα, Πρωτοχρονιά, δεη, λύση, αεπ, esm, capital, σταση εργασιας, απεργια οσε, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ογα επιδοματα, αξιολογηση, κομματα, το θεμα, δουλεια, θεμα, τα νεα, αγορα, αποζημιωση, αρχιτεκτονικη, ατυχηματα, βραδυ, δευτερο, δημοσιο, δοθει, δειγμα, εκτιμηση, εξι, ευθυνη, ευκλειδης, κυβερνηση, ληψη, λύση, λογο, μειωση, πεδια, συζητηση, σχεδιο, τριτη, υψηλη, χρονος, αγορες, ελληνικα, ιδιαιτερα, πακετο, πηγες, πωληση
Τυχαία Θέματα