Πώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας διαταράσσει τη ναυτιλία και αυξάνει τους ναύλους

Οι ρωσικές δυνάμεις κλείνουν τις ναυτιλιακές διαδρομές, οι εταιρείες logistics αναστέλλουν τις υπηρεσίες και οι τιμές αεροπορικών μεταφορών και δεξαμενόπλοιων εκτοξεύονται.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας διαταράσσει σοβαρά τη ναυτιλία και τις αεροπορικές μεταφορές. Οι ρωσικές δυνάμεις διακόπτουν τις ναυτιλιακές διαδρομές, οι εταιρείες logistics αναστέλλουν τις υπηρεσίες και οι ναύλοι αεροπορικών μεταφορών εκτοξεύονται, δήλωσαν εταιρείες της αλυσίδας

εφοδιασμού.

Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έκλεισαν τη ναυτιλία μέσα και έξω από τη Θάλασσα της Αζοφικής, ένα από τα λίγα σημεία πρόσβασης στο θαλάσσιο εμπόριο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Dylan Alperin, επικεφαλής επαγγελματικών υπηρεσιών στην πλατφόρμα λογισμικού της αλυσίδας εφοδιασμού Keelvar. «Αυτό έχει δημιουργήσει μια βαριά συσσώρευση πλοίων που περιμένουν να περάσουν από το στενό του Κερτς. Με το 70% των εξαγωγών της Ουκρανίας να διανέμονται μέσω πλοίων, η συμφόρηση επιδεινώνεται κάθε ώρα», είπε στο CNBC.

Ο Christian Roeloffs, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κρατήσεων κοντέινερ ContainerxChange, δήλωσε: «Τμήματα της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ είναι πλέον επικίνδυνα ή αδιάβατα. Υπήρξαν επιθέσεις πυραύλων σε πλοία και συλλήψεις πλοίων και κλείσιμο λωρίδων για εμπορική ναυτιλία».

Η κατάσταση στο έδαφος στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά ρευστή και οι αναφορές από την περιοχή είναι δύσκολο ή αδύνατο να επιβεβαιωθούν.

«Πλοία χτυπήθηκαν από πυρομαχικά, ναυτικοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν και ναυτικοί όλων των εθνικοτήτων έχουν παγιδευτεί σε πλοία ελλιμενισμένα σε λιμάνια», προειδοποίησε το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο.

Εταιρείες εφοδιαστικής αλυσίδας είπαν στο CNBC ότι οι μετακινήσεις φορτίου έχουν σταματήσει καθώς τα ουκρανικά λιμάνια της Οδησσού και της Μαριούπολης είναι κλειστά, έχουν υποστεί ζημιές ή δέχονται επίθεση. Ο Roeloffs πρόσθεσε ότι οι μετακινήσεις εμπορευματοκιβωτίων έχουν σταματήσει, με το φορτίο να έχει κολλήσει στα λιμάνια.

Το λιμάνι της Οδησσού είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας και σημαντικό λιμάνι εξαγωγής σιτηρών. Η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών όπως σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς σιταριού.

Η Μαριούπολη, ένα σημαντικό λιμάνι και βιομηχανικό κέντρο, υφίσταται σφοδρό βομβαρδισμό. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται τώρα στην τρίτη εβδομάδα και οι μάχες συνεχίζονται στις μεγάλες πόλεις.

Η περιορισμένη εναέρια χωρητικότητα δημιουργεί διπλό πλήγμα για τους φορτωτές. Με τον εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία να είναι κλειστός για μη στρατιωτικές πτήσεις και οι αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον ρωσικό εναέριο χώρο, οι ναύλοι των αεροπορικών εμπορευμάτων αυξάνονται, σύμφωνα με τις εταιρείες.

Ο Judah Levine, επικεφαλής της έρευνας στην εταιρεία κρατήσεων εμπορευμάτων Freightos Group, είπε ότι, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν τον ρωσικό εναέριο χώρο, θα ακολουθήσουν εναλλακτικές, μεγαλύτερες διαδρομές - αυξάνοντας το κόστος των καυσίμων.

Οι τιμές ρεκόρ του πετρελαίου θα επιδεινώσουν τις ήδη κακές προοπτικές για τους μεταφορείς, καθώς αυξάνεται το κόστος των καυσίμων, δήλωσε ο Alperin. «Είμαστε αντιμέτωποι με καθυστερήσεις ρεκόρ, ενώ βιώνουμε μερικές από τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί για τη μεταφορά και όχι μόνο».

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται εδώ και εβδομάδες και εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ. Ο Levine είπε ότι οι τιμές του Freightos Air Index από την Κίνα προς την Ευρώπη αυξήθηκαν περισσότερο από 80% στα τέλη Φεβρουαρίου στα 11,36 $/κιλό, με ορισμένους αερομεταφορείς να έχουν ήδη επιβάλει προσαυξήσεις κινδύνου πολέμου.

Ο Bindiya Vakil, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης κινδύνου αλυσίδας εφοδιασμού Resilinc, δήλωσε ότι ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν επίσης τα ασφάλιστρα για τη μεταφορά αγαθών στη Μαύρη Θάλασσα.

Πολλές εταιρείες logistics έχουν επίσης αναστείλει τις παραδόσεις από και προς τη Ρωσία καθώς και την Ουκρανία, ενώ οι εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποφεύγουν τη Ρωσία.

Η DHL δήλωσε ότι έχει κλείσει τα γραφεία και τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία μέχρι νεωτέρας, ενώ η UPS ανέστειλε τις υπηρεσίες της προς και από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ο Alperin σημείωσε ότι ο αυξανόμενος αριθμός των αερομεταφορέων που έχουν αναστείλει τα δρομολόγια στη Ρωσία αποτελούν περίπου το 62% της συνολικής χωρητικότητας θαλάσσιων εμπορευμάτων. Εν τω μεταξύ, οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων έχουν «εκτοξευθεί», με άνοδο από 157% σε 591%.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο προειδοποίησε ότι οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας πρόκειται να επιδεινωθούν από την έλλειψη πληρώματος ναυτιλίας λόγω του πολέμου. Οι Ουκρανοί και Ρώσοι ναυτικοί αντιπροσωπεύουν το 14,5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της ναυτιλίας, ανέφερε.

«Για να διατηρηθεί αυτό το απεριόριστο εμπόριο, οι ναυτικοί πρέπει να μπορούν να ενώνονται και να αποβιβάζονται ελεύθερα σε πλοία (αλλαγή πληρώματος) σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί από και προς την περιοχή, καθιστώντας αυτό όλο και πιο δύσκολο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε ότι ορισμένα πληρώματα έχουν εγκαταλείψει τα πλοία τους στην Ουκρανία λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

«Οι φόβοι για την ασφάλεια του πληρώματος και η αύξηση των ασφαλίστρων για την αποστολή πλοίων στην Ουκρανία ή τη Ρωσία έχουν επίσης αποθαρρύνει τους πλοιοκτήτες από το να στέλνουν πλοία σε αυτές τις χώρες», πρόσθεσε η ένωση.

Τον Φεβρουάριο, η ένωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 80% των παγκόσμιων εμπορικών στόλων, δήλωσε ότι «η ικανότητα πληρωμής των ναυτικών πρέπει επίσης να διατηρηθεί μέσω διεθνών τραπεζικών συστημάτων».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς συμφώνησαν να αποκόψουν βασικές ρωσικές τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, το οποίο συνδέει περισσότερες από 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη. Καθώς η αξία του ρωσικού ρουβλίου πέφτει, αυτό θα έχει και άλλα αρνητικά αποτελέσματα.

«Με την υποτίμηση του ρουβλίου, πολλές ρωσικές εταιρείες δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώσουν για εμπορεύματα που βρίσκονται σε πλοία και πρόκειται να προκαλέσει πολλές εγκαταλειμμένες αποστολές και απλήρωτα χρέη για παραγγελίες στο νερό», δήλωσε ο James Coombes, Διευθύνων Σύμβουλος του Digital Freight. μεταφορική εταιρεία Vector.ai. «Οι διαμεταφορείς θα κολλήσουν με πολλούς απλήρωτους λογαριασμούς ναύλων».

Keywords
Τυχαία Θέματα