ΗΠΑ: Στο 7,9% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Tο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας ωθεί τις τιμές στα υψηλότερα των τελευταίων 40 ετών.

Ο πληθωρισμός επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία και των πιέσεων στις τιμές που έγιναν πιο μόνιμες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε στο 7,9% , νέο υψηλό 40 ετών , σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Η επιτάχυνση του Φεβρουαρίου ήταν ο ταχύτερος ρυθμός από τον Ιανουάριο

του 1982, όταν η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετώπισε τη διπλή απειλή του υψηλότερου πληθωρισμού και της μειωμένης οικονομικής ανάπτυξης.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 1% και τα τρόφιμα στο σπίτι εκτινάχθηκαν κατά 1,4%, και τα δύο τα ταχύτερα μηνιαία κέρδη από τον Απρίλιο του 2020, τις πρώτες ημέρες της πανδημίας Covid-19.

Η ενέργεια ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή των αυξανόμενων τιμών, με άνοδο 3,5% τον Φεβρουάριο και αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο του κεφαλαίου κέρδους. Το κόστος στέγασης, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, επιταχύνθηκε κατά 0,5%, για 12μηνη άνοδο 4,7%, η ταχύτερη ετήσια αύξηση από τον Μάιο του 1991.

Σε μηνιαία βάση, η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν 0,8%, έναντι 0,7% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Η άνοδος του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών τον προηγούμενο χρόνο, με όχημα τις άνευ προηγουμένου κρατικές δαπάνες στήριξης μέσα στην πανδημία σε συνδυασμό με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση πρωτίστως για αγαθά και δευτερευόντως για υπηρεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα