Η Επιτροπή δημοσιεύει την έκθεση για την κατάσταση του Σένγκεν και καθορίζει νέες προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά

Το 2023, ο χώρος Σένγκεν παρέμεινε ισχυρός, ενώ συνέχισε να είναι και ο προορισμός με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο.

Σήμερα, η Επιτροπή παρουσιάζει την έκθεση για την κατάσταση του Σένγκεν κατά την περασμένη χρονιά και καθορίζει τις προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά. Ο χώρος Σένγκεν έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο χώρο ελεύθερων ταξιδιών στον κόσμο. Εξασφαλίζοντας ομαλές και ασφαλείς μετακινήσεις σε σχεδόν 450 εκατομμύρια ανθρώπους, ο χώρος Σένγκεν είναι άκρως σημαντικός για την ανταγωνιστικότητα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2023, ο χώρος Σένγκεν παρέμεινε ισχυρός, ενώ συνέχισε να είναι και ο προορισμός με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Την περσινή χρονιά εκδόθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια θεωρήσεις Σένγκεν, ενώ πάνω από μισό δισεκατομμύριο επιβάτες επισκέφθηκαν τον χώρο Σένγκεν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 92% των προ της πανδημίας επιπέδων του 2019. Αυτή η μεγάλη επισκεψιμότητα έχει συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της ΕΕ, καθώς ο τουρισμός συμβάλλει σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και παρέχει θέσεις εργασίας σε περίπου 22,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η έκθεση του 2024 για την κατάσταση του Σένγκεν αναφέρει τα επιτεύγματα, τις προκλήσεις και τις εξελίξεις στον χώρο Σένγκεν κατά τον τελευταίο κύκλο της περιόδου 2023-2024. Σύμφωνα με την έκθεση, οι κανόνες Σένγκεν εφαρμόζονται ορθά, αν και υπάρχουν ορισμένα κενά στην υλοποίηση. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα ενισχυμένο νομοθετικό πλαίσιο, όμως πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ώστε να θεσπιστούν τα νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής συνεργασίας, για τη σταδιακή κατάργηση των μακροχρόνιων ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Επιπλέον, όσον αφορά το ολοκληρωμένο πλαίσιο διακυβέρνησης Σένγκεν, η Επιτροπή θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για πληρέστερες αναλύσεις δεδομένων σε στενή συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ και τα κράτη μέλη. Τέλος, έχουν γίνει ιστορικά βήματα για την ολοκλήρωση του χώρου Σένγκεν με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αρχής γενομένης από την άρση των ελέγχων στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα από τις 31 Μαρτίου 2024, όμως απαιτείται νέα απόφαση του Συμβουλίου για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά χερσαία σύνορα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Keywords
Αναζητήσεις
i-epitropi-dimosievei-tin-ekthesi-gia-tin-katastasi-tou-sengken-kai-kathorizei-nees-proteraiotites-gia-tin-epomeni-chronia.htm
Τυχαία Θέματα