Ευέλικτη εργασία: Γιατί πρέπει να παρέχεται και όχι να ζητείται

18:08 16/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Την ώρα που στην Ελλάδα μιλάμε σοβαρά πια για την εξαήμερη εργασία, θέτοντας, όχι μόνο σε πρακτική, αλλά και σε ουσιαστική αμφισβήτηση το δικαίωμα στο πενθήμερο, που κατακτήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, από το προηγούμενο Σάββατο οι εργαζόμενοι στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία μπορούν να ζητούν επίσημα και «με το κεφάλι ψηλά» από τον εργοδότη τους ευέλικτη εργασία, από την πρώτη, μάλιστα, ημέρα στη νέα τους θέση εργασίας.

Και αυτό

δεν αφορά μόνον το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την πανδημία, η ευέλικτη εργασία έγινε must και αποδείχτηκε ωφέλιμη και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. 

Το νέο, στην περίπτωση της παραπάνω χώρας, δεν είναι ότι θεσπίστηκε τώρα το ευέλικτο ωράριο -αυτό ίσχυε, αλλά με την προϋπόθεση ότι κάποιος εργαζόταν τουλάχιστον για 26 εβδομάδες σε έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο. Η αλλαγή έχει να κάνει με το ότι «με το καλημέρα σας», ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να βάζει τους δικούς του όρους ως προς τον χρόνο και τον τόπο που θα δουλέψει και ο εργοδότης του να είναι και πολύ ευχαριστημένος με αυτό. 

Ο Peter Cheese, διευθύνων σύμβουλος του Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), δήλωσε στον Guardian ότι το νέο δικαίωμα θα ωφελήσει εκατομμύρια εργαζόμενους και εξήγησε ότι «η ευελιξία όσον αφορά τον χρόνο, τον προγραμματισμό και τον τόπο εργασίας μπορεί να είναι καθοριστική, καθώς δίνει ευκαιρίες στους εργαζόμενους να ενταχθούν ομαλά και να παραμείνουν στην εργασία τους, ιδίως για όσους έχουν προβλήματα υγείας, προσωπικές υποχρεώσεις, όπως τη φροντίδα των παιδιών τους ή ηλικιωμένων στο σπίτι.

»Με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των οικονομικά μη ενεργών ατόμων, η ευέλικτη εργασία γίνεται πιο σημαντική από ποτέ. Υπάρχουν πολλοί τύποι ευέλικτης εργασίας, όπως η μερική απασχόληση, το μη σταθερό ωράριο, η υβριδική εργασία και η εργασία από το σπίτι.

Η ευέλικτη εργασία δεν αποτελεί προνόμιο μόνο για τους εργαζόμενους βέβαια αλλά και για τις επιχειρήσεις που αξιοποιούν στο έπακρο τους ανθρώπους με δυνατότητες».

Προσωπική εμπειρία

Ο Shai Aharony, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Reboot Online, μοιράζεται την εμπειρία του από την εφαρμογή της πολιτικής τής ευέλικτης εργασίας, το τετραήμερο στην προκειμένη περίπτωση, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρέασε την καθημερινή ζωή των εργαζομένων.

«Τετραήμερη δουλειά μες στη βδομάδα σημαίνει ότι η ομάδα μας λαμβάνει το 100% της αμοιβής για το 80% του χρόνου με αντάλλαγμα τη δέσμευση να επιτύχει τουλάχιστον 100% παραγωγικότητα. Το 2021, η Reboot έγινε μία από τις πρώτες εταιρείες ψηφιακού μάρκετινγκ με επίκεντρο την αναζήτηση ανθρώπων που ήθελαν να εργάζονται τέσσερις μέρες την εβδομάδα. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία- οι υπάλληλοί μας το λατρεύουν!», είπε.

Τα οφέλη των ευέλικτων πολιτικών εργασίας

Πρώτο και κύριο όφελος είναι η βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. «Στα παραδοσιακά ωράρια 9-5 δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Η 4ήμερη εργασία δίνει στους ανθρώπους τον χρόνο που χρειάζονται για να αποσυμπιεστούν πλήρως μετά την εργάσιμη εβδομάδα, να διαχειριστούν την προσωπική τους ζωή, να εργαστούν με μεράκι τα project τους και να περάσουν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, αυτό επιτρέπει στους εργαζόμενους να εμφανίζουν τον καλύτερο εαυτό τους, δηλαδή να είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί.

Ενισχυμένη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα

«Στον κλάδο μας, η δημιουργικότητα είναι πολύ σημαντική και δίνει στο προσωπικό μας την ευκαιρία να εργάζεται σε ώρες που του ταιριάζει καλύτερα. Είτε πρόκειται για ξεκίνημα στις 7:30 π.μ. για τους πρωινούς τύπους, είτε για ξεκίνημα αργότερα μέχρι αργά το βράδυ, το ευέλικτο ωράριο εργασίας δίνει στους υπαλλήλους μας την αυτονομία να εργάζονται όταν είναι πιο παραγωγικοί».

Προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων

«Στη σημερινή αγορά εργασίας, η παροχή ευέλικτων πολιτικών εργασίας ως στάνταρ είναι απαραίτητη για την προσέλκυση και  κορυφαίων ταλέντων. Διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία μας έχει γίνει πόλος έλξης, λόγω της δέσμευσης να ληφθούν υπ’ όψιν οι ανάγκες και προτιμήσεις των εργαζομένων, καθώς και λόγω της ανάδειξης της προοδευτικής κουλτούρας του χώρου εργασίας», διευκρινίζει ο Shai Aharony.

Αυξάνει τη συμμετοχικότητα

«Οι εντολές επιστροφής στο γραφείο και οι αυστηρές πολιτικές εργασίας αποκλείουν τελικά ολόκληρες ομάδες, είτε πρόκειται για γονείς που έχουν μικρά παιδιά, είτε για εκείνους που κάνουν μεγάλα δρομολόγια για να φτάσουν στο γραφείο ή για εκείνους που έχουν χρόνιες παθήσεις που σημαίνει ότι η εργασία σε ένα γραφείο 5 ημέρες την εβδομάδα δεν είναι εφικτή. Η νέα πολιτική χρησιμοποιείται και από μέλη της ομάδας που θέλουν να επισκεφθούν την οικογένειά τους και την πατρίδα τους. Στην Reboot, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε και να διατηρήσουμε μια εργασιακή κουλτούρα που να τους περιλαμβάνει όλους και η προσφορά ευέλικτης εργασίας παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτό».

Πώς επωφελούνται οι εργαζόμενοι από την ευέλικτη εργασία

Ο διευθύνων σύμβουλος τη εταιρείας λέει ότι «είτε η ομάδα μας θέλει να είναι στο γραφείο, αφήνοντας τα παιδιά της στο σχολείο, είτε να πάει στο γυμναστήριο για μια πρωινή προπόνηση χωρίς να ξυπνήσει στις 5 το πρωί, οι εργαζόμενοι της Reboot έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το γραφείο όποια ώρα τους εξυπηρετεί. Δημιουργήσαμε μια κουλτούρα στη Reboot που επιτρέπει στην εργασία να προσαρμόζεται γύρω από τη ζωή, χωρίς συμβιβασμούς στην αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα».

»Το γεγονός ότι έχουμε ρεπό την Παρασκευή, κάθε εβδομάδα, δίνει επίσης στην ομάδα μας ένα τριήμερο για να κάνει αυτό που αγαπάει. Η Alexa, διευθύντρια λογαριασμού ψηφιακών δημοσίων σχέσεων, για παράδειγμα, κάνει πεζοπορία τις ελεύθερες Παρασκευές της, ενώ η digital PR Manager, Georgina περνάει τα σ/κ της βγαίνοντας ραντεβού με τον σύζυγό της. Ολα είναι σημαντικά».

Keywords
Αναζητήσεις
evelikti-ergasia-giati-prepei-na-parechetai-kai-ochi-na-ziteitai.htm
Τυχαία Θέματα