Αφοί Χαΐτογλου: 10% αύξηση τζίρου το 2021, αντιστάσεις στην ενεργειακή κρίση και νέα λανσαρίσματα

Περίπου το 50% της παραγωγής της εταιρείας Αφοί Χαΐτογλου εξάγεται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Αμερική και ο Καναδάς.

Αντίστροφα μετρούν οι ημέρες για την Καθαρή Δευτέρα, έναρξη της Σαρακοστής, περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες ξεκινούν παραδοσιακά την κατανάλωση χαλβά, με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς.

Η κατανάλωση χαλβά, βέβαια, πλέον είναι κάτι που συμβαίνει όλο τον χρόνο, καθώς οι εταιρείες παραγωγής του προϊόντος, ειδικά τα τελευταία έτη, βρίσκουν συνεχώς ευκαιρίες και μέσω νέων λανσαρισμάτων, έχουν κάνει τον χαλβά μια αγαπημένη λιχουδιά χωρίς, πλέον, χρονικό περιορισμό.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας Αφοί Χαΐτογλου, «είναι γεγονός ότι η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί κατεξοχήν διάστημα αιχμής για τον όμιλο και παρατηρείται μια αύξηση των πωλήσεων τόσο στο χαλβά όσο και σε διάφορα άλλα νηστίσιμα προϊόντα όπως το ταχίνι, τα spreads ταχινιού (π.χ. Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο, με Μέλι, με Ρόδι & Cranberries και με πορτοκάλι), τα παστέλια και το σησαμέλαιο».

Παρόλα αυτά, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι από την εταιρεία επισημαίνουν ότι «τα τελευταία χρόνια ο καταναλωτής, στο ευρύτερο πλαίσιο της αναζήτησης για φυσικά και ευεργετικά προϊόντα, έχει αναγνωρίσει τη διατροφική αξία των τροφίμων που είναι πλήρως συνυφασμένα με τη Μεσογειακή Διατροφή και έχουν ως βάση το σουσάμι (προϊόντα, δηλαδή, όπως ο χαλβάς, το ταχίνι και το παστέλι), εντάσσοντάς τα ολοένα και περισσότερο στην καθημερινή του διατροφή, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις αυτών των ειδών να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Επί της ουσίας, προσθέτουν, «πρόκειται για μια τάση που σαφώς και επηρεάζεται από τις μεταβολές στο διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή, ο οποίος όμως, πλέον, χρησιμοποιεί κριτήρια όπως η ποιότητα και η θρεπτική αξία των προϊόντων κατά τις αγορές του».

Αύξηση 20% στις εξαγωγές

Η καθιέρωση της κατανάλωσης χαλβά όλο το χρόνο, ειδικά μέσα στην τελευταία δεκαετία, όπου τα προϊόντα με ταχίνι έχουν καθιερωθεί ως υπερτροφές και λύση για το πρωινό γεύμα της ημέρας, έχει φέρει και περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία.

Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της εταιρείας Αφοί Χαΐτογλου που, σύμφωνα με στοιχεία από τη διοίκηση, για το οικονομικό έτος 2021, κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 10% σε σχέση με το 2020, αγγίζοντας τελικά τα 84 εκατ. ευρώ τζίρο.

Την ίδια στιγμή και στο κομμάτι των εξαγωγών, παρότι με βαριά ακόμα τη σκιά της πανδημίας, το 2021 ήταν μια καλή χρονιά, καθώς ο όμιλος, επενδύοντας στην εξωστρέφεια και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία χρόνων στις αναδυόμενες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, άγγιξε τα 40 εκατ. ευρώ τζίρο, με αύξηση 20% από το 2020 και συνολικά +50% στη διετία.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου το 50% της παραγωγής της εταιρείας Αφοί Χαΐτογλου εξάγεται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Αμερική και ο Καναδάς, η Αυστραλία και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, αντιπρόσωποι της Αφοί Χαϊτογλου προμηθεύουν τα τελευταία χρόνια με προϊόντα Μακεδονικού Χαλβά, ακόμα και κράτη της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ελέω πανδημίας

Η ικανοποιητική πορεία των εξαγωγών για το 2021 δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν υπήρξαν προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου «πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω κορονοιού, ιδίως στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανακόπτοντας εν μέρει μια ανοδική πορεία που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο έντονη. Παρόλα αυτά, ο όμιλος κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική του και να πετύχει τους στόχους του».

Σε σχέση με τις ραγδαίες αυξήσεις που σημειώνονται εξαιτίας της ενέργειας όχι μόνο στο κομμάτι της ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς όπως π.χ. οι α’ ύλες και τα υλικά συσκευασίας, κατά τις ίδιες πηγές, ο όμιλος καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό τους, χωρίς να επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένει, τουλάχιστον προς το παρόν, από τις ελάχιστες εταιρείες που δεν έχουν ανεβάσει τις τιμές τους τη φετινή χρονιά.

Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά τα νέα λανσαρίσματα μέσα στο 2022 ή πιθανές νέες επενδύσεις, στην Αφοί Χαΐτογλου, ένας από τους κυριότερους στόχους είναι η διαρκής ανάπτυξη και ενίσχυση του ήδη εκτεταμένου portfolio προϊόντων, με νέες προτάσεις που, όπως υποστηρίζουν από την εταιρεία, είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του καταναλωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση, το 2022 εγκαινιάστηκε με την προσθήκη νέας γεύσης Μακεδονικού Χαλβά, Σοκολατένιος με Φουντούκια. Την ίδια στιγμή, η διάθεση Μακεδονικού Χαλβά σε συσκευασία precut vacuum, η οποία διατίθεται και στη μικρή λιανική, αποτελεί πλέον έναν από τους πυλώνες της εμπορικής πολιτικής του ομίλου, καθώς η αεροστεγής συσκευασία προσφέρει μια εναλλακτική σε όποιον καταναλωτή δεν θέλει να απευθυνθεί αποκλειστικά στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ για να απολαύσει το συγκεκριμένο έδεσμα.

Παράλληλα, μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα πραγματοποιηθούν λανσαρίσματα νέων γεύσεων - έκπληξη και στις κατηγορίες του Μακεδονικού Ταχινιού και του Φυστικοβούτυρου Χαϊτογλου – προσθήκες οι οποίες, κατά την εταιρεία, θα ενισχύσουν την ηγετική θέση που ήδη κατέχει ο όμιλος στις τρεις αυτές προϊοντικές κατηγορίες (του χαλβά, του ταχινιού και του φυστικοβούτυρου, με μερίδια αγοράς που αγγίζουν το 50%).

Τέλος, φετινό στόχο για την εταιρεία Αφοί Χαΐτογλου αποτελεί και η περαιτέρω ανάπτυξη πωλήσεων μέσω επέκτασης διανομής σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες στις οποίες ο όμιλος έχει εισάγει καινοτόμα προϊόντα, τα οποία εντάσσονται στη λογική των υγιεινών σνακ που προσφέρουν ενέργεια όλη την ημέρα, όπως αυτή των Just Bars, τα οποία είναι μπάρες ξηρών καρπών και φρούτων με μέλι, χωρίς ζάχαρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα