Πως τα κρυπτονομίσματα καλύπτουν κάποιες ανάγκες μέσα στο φάσμα του πολέμου

Την ώρα που κάθε είδος νομίσματος επηρεάζεται από τις πολεμικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, τα κρυπτονομίσματα «ζουν» τη δική τους ανάκαμψη.

Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έχουν φέρει ένα ντόμινο εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο. Το ρούβλι συνεχίζει να διαγράφει μία πτώση άνευ προηγουμένου ενώ και τα υπόλοιπα νομίσματα κινούνται στο ρυθμό του πολέμου και των κυρώσεων με το δολάριο να ενισχύεται όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιόδους. Έτσι, γίνεται αντιληπτό πως όλα τα νομίσματα επηρεάζονται με βάση τις πολεμικές

και πολιτικές εξελίξεις.

Όλα τα νομίσματα, εκτός από το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Η τιμή του bitcoin συνεχίζει να σημειώνει άνοδο και παραμένει πάνω από τα 40.000 δολάρια. Την Τετάρτη (2 Μαρτίου), η τιμή του πιο γνωστού κρυπτονομίσματος έφτασε τις 44.459,59 δολάρια, ενώ το etherium βαίνει ολοταχώς για τις 3.000 δολάρια.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτό το… ράλι των κρυπτονομισμάτων κρύβεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή η μορφή νομίσματος και αρκετά άγνωστη στο ευρύ κοινό χρησιμοποιείται για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις της Δύσης. Την ίδια στιγμή η Ρωσία να συνεχίζει να υποστηρίζει τις «εξορύξεις» κρυπτονομισμάτων, τα λεγόμενα mining.

Γιατί αναπτύσσεται τόσο απότομα το bitcoin;

Ο κόσμος, πρακτικά, βλέπει «ρωγμές» στο υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έτσι… πηδούν από την βάρκα. Παρατηρούν ότι τα χρήματά τους μπορεί να «παγώσουν» ή να τύγχουν ελέγχων στις αναλήψεις (capital controls), όπως γίνεται στη Ρωσία όταν η κυβέρνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε περιορισμούς στη διακίνηση χρημάτων. (capital controls).

Παράλληλα, οι συνεχόμενες μεταβολές στην αξία των νομισμάτων, όπως για παράδειγμα η ανεξέλεγκτη πτώση του ρουβλίου, έρχονται να ενισχύσουν την αντίληψη ότι τα κρυπτονομίσματα είναι πλέον το πιο σταθερό νόμισμα.

Γιατί αναπτύσσεται με τόσο γρήγορο ρυθμό το bitcoin όμως; Αυτή η άνοδος είναι αποτέλεσμα της «σύγκρουσης» του παλιού οικονομικού συστήματος, το οποίο βασίζεται είτε στις οικονομικές πολιτικές είτε και νομισματικές των κεντρικών τραπεζών.

Το νέο σύστημα από την άλλη φαίνεται να διακατέχεται από ελευθερία, έχοντας κανόνες, αλλά όχι από κυβερνώντες και κεντρικές τράπεζες. Έτσι, ο κόσμος μπορεί να κινηθεί πιο ευέλικτα στην αγορά και να έχει ένα νόμισμα το οποίο δεν θα επηρεάζεται (άμεσα) από τις γεωπολιτικές μεταβολές και τις εντάσεις.

Δωρεές 22 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία μέσω bitcoin

Από την στιγμή που η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της χώρας της Ανατολικής Ευρώπης έχει ψάξει τρόπους έτσι ώστε να έχει ρευστότητα. Κάπου εδώ μπαίνουν στην κουβέντα οι δωρεές που έγιναν από τον απλό κόσμο στην κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πιο συγκεκριμένα οι Ουκρανοί έχουν λάβει μέχρι στιγμής περισσότερα από 22 εκατ. δολάρια σε bitcoin.

Αυτή η ροπή του κόσμου να βοηθήσει την Ουκρανία σε μία περίοδο τεταμένης κρίσης δείχνει την διάθεση που δημιουργείται για μία οικονομία ευκαιριών και ελευθερίας.

Τα κρυπτονομίσματα, λοιπόν, προσφέρουν ακριβώς αυτήν την ελευθερία στον κόσμο, μία ελευθερία που στο φάσμα του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη φαντάζει… όαση.

Επικινδυνότητα λόγω των συνεχόμενων αυξομειώσεων

Πόσο ασφαλής μπορεί να είναι όμως μία επένδυση στο bitcoin; Τα charts δείχνουν την πλήρη εικόνα της αυξομείωσης της τιμής του και η αλήθεια είναι ότι μόνο σταθερότητα δεν διακρίνει το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα.

Όπως θα δείτε και στο γράφημα από το ycharts.com, η τιμή του bitcoin βρίσκεται σε μία διαρκή πτώση από τον Νοέμβριο του 2021, όταν και είχε φτάσει σε ιστορικό υψηλό, με την τιμή να φτάνει ακόμα και στα 67.617,02 δολάρια.

Την ίδια εποχή, έναν χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2021, η τιμή του bitcoin ήταν στα 50.392,55 δολάρια, κάτι που κάνει επίφοβη την επένδυση στο γνωστό κρυπτονόμισμα και ο κόσμος δεν έχει εμπιστευτεί πλήρως την λειτουργία του.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα και στην προκειμένη περίπτωση το bitcoin, έχουν την δυνατότητα να γίνουν το νέο παγκόσμιο νόμισμα, η εμπιστοσύνη του κόσμου δεν είναι δεδομένη.

Με το που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τιμή του bitcoin παρουσίασε πτώση, από τις 38.337 (που βρισκόταν στις 23 Φεβρουαρίου), στις 37.372 δολάρια (στις 24 Φεβρουαρίου). Από τότε και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 18,96%.

Αυτήν την στιγμή, λοιπόν, το bitcoin και γενικότερα η αγορά των κρυπτονομισμάτων φαίνεται να έχει ανοδική πορεία, αλλά οι κυρώσεις και οι επιπτώσεις της στρατιωτικής επίθεσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να επιφέρουν ακόαμ περισσότερες αλλαγές, είτε αυτό θα είναι άνοδος των τιμών, είτε πτώση.

Keywords
Τυχαία Θέματα