Twitter – X: Ο εφιαλτικός πρώτος χρόνος με τον Elon Μusk στο τιμόνι

Όταν ο Αμερικανός επιχειρηματίας αγόρασε το Twitter, είπε ότι ήθελε να δημιουργήσει αυτό που αποκαλούσε «ψηφιακή πλατεία». Ένα χρόνο μετά τα πράγματα για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ διαφορετικά και προς το παρόν όχι προς το καλύτερο.

Ήταν 27 Οκτωβρίου 2022 όταν ο Elon Musk πόσταρε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter το σχόλιο «Το πουλί ελευθερώθηκε», με το οποίο ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα πλέον έχει περάσει στην ιδιοκτησία του. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, με τις απολύσεις κορυφαίων στελεχών και 7.500 εργαζομένων,

αλλά και η μετονομασία σε Χ.

Ένα χρόνο μετά, τα πράγματα για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ διαφορετικά. Αν και δεν αποτελούσε ποτέ το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ήταν ένας μέρος όπου πολιτικοί ηγέτες, εταιρείες, δημοσιογράφοι και διασημότητες μπορούσαν να επικοινωνούν αξιόπιστα. Τώρα που μετονομάστηκε σε X, η πλατφόρμα έχει κατακλυστεί από ένα κύμα ρατσισμού, αντισημιτισμού και ρητορικής μίσους. Σύμφωνα με μελέτες από δεκάδες οργανιμούς, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε παραπληροφόρηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ενώ αμφιλεγόμενες κυβερνήσεις και παράγοντες έχουν διαδώσει διχαστική προπαγάνδα.

Έρευνα που διεξήχθη εν μέρει από το Institute for Strategic Dialogue κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αντισημιτικά tweets στα αγγλικά υπερδιπλασιάστηκαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Musk, ενώ μια έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι λογαριασμοί υπέρ του Κρεμλίνου αυξήθηκαν κατά 36% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι τέτοιες ανησυχίες είναι υπερβολικές, απωθώντας μάλιστα επιθετικά τους ανθρώπους που τις εκφράζουν. Ωστόσο, το χάος που επικρατεί στην πλατφόρμα έχει ήδη βλάψει την επένδυση του. Αν και το X παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι επισκέπτες τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 14% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι (5,9 δισεκατομμύρια), σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Similarweb.

Οι διαφημιστές από την πλευρά τους τράπηκαν επίσης σε φυγή, οδηγώντας σε σημαντική πτώση στις πωλήσεις. Άλλωστε, το καλοκαίρι τα έσοδα από διαφημίσεις είχαν μειωθεί κατά 50%, με τον Musk να κατηγορεί την Anti-Defamation League, μια από τις πολλές ομάδες υπεράσπισης που έχουν καταγράψει την άνοδο της ρητορικής μίσους στο X, για «προσπάθεια να σκοτώσει αυτήν την πλατφόρμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα