Δ. Στρατάκης, CEO Unismack: Αναμένουμε τζίρο 30 εκατ. ευρώ το 2024 από το εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Η εταιρεία δραστηριοποιείται, επίσης, στη Μεγάλη Βρετανία και στην Αυστραλία, με σήμα κατατεθέν της τα υγιεινά σνακ

Εδώ και ένα χρόνο μια εταιρεία από τη Βόρεια Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη διαδρομή της στην αχανή αγορά των ΗΠΑ.

Πρόκειται

για τη Unismack, η οποία από το περασμένο φθινόπωρο, του 2022, έχει προχωρήσει σε μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ, με στόχο να δώσει στο καταναλωτικό κοινό της Αμερικής υγιεινά σνακ που έχουν στο DNA τους την καινοτομία.

Κατά όσα αναφέρει στο BusinessNews.gr ο CEO της Unismack και ιδρυτής της Snackcraft, όπως ονομάζεται η εταιρεία στις ΗΠΑ, Δημήτρης Στρατάκης, ο τζίρος της Unismack αναμένεται να κλείσει φέτος στα 10 εκατ. ευρώ, με εκτίμηση για το 2024 τα 12 εκατ. ευρώ, την ώρα που για την εταιρεία Snackcraft φέτος αναμένεται να αγγίξει τα 300.000 ευρώ, ενώ για το 2024, έτος στο οποίο η επιχείριση θα είναι σε πλήρη λειτουργία, τα 30 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στις ΗΠΑ αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου και από 55 άτομα που είναι σήμερα, να αγγίξουν τα 160-170. Για το τόλμημα στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, την ελληνική αγορά, αλλά και για το Lastmily, μια start up στην οποία είναι συνιδρυτής μιλά στο ΒusinessNews.gr ο CEO της Unismack, Δημήτρης Στρατάκης.

Κύριες Στρατάκη, ας αρχίσουμε τη συζήτησή μας, λέγοντάς μου το πού βρισκόμαστε σε σχέση με την επένδυση στις ΗΠΑ, για την οποία δουλεύετε με την ομάδα σας, ήδη από το 2022.

Μέχρι το Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στις ΗΠΑ. Είμαστε σε λειτουργία εδώ και εννιά μήνες, όμως δεν αποδίδουμε στο 100% που θα μπορούσαμε. Το 100% της ολοκλήρωσης της επένδυσης έρχεται με την τέταρτη γραμμή παραγωγής, της οποίας η εγκατάσταση τελειώνει άμεσα. Στην παρούσα φάση έχουμε γραμμή παραγωγής κρακερ, τορτίγιας τσιπς, γραμμή παραγωγής τηγανητών σνακ και η τελευταία που ολοκληρώνεται είναι η γραμμή παραγωγής για διάφορους τύπους από γαριδάκια.

Το σνακ έτσι καλύπτεται ολικά, έτσι όπως αναφέρεται και στο λογότυπό μας ‘’The house of snack’’. Η στρατηγική και το όραμα είναι να προσφέρουμε καινοτομία και τη δυνατότητα σε πελάτες να βρουν μέσα από τη συνεργασία μαζί μας λύσεις σε πολλούς διαφορετικούς τύπους από προϊόντα σνακ.

Ολα τα σνακ που παράγει η Snackcraft είναι Vegan ή και συμβατικά;

Η στρατηγική μας είναι ‘’Better for you’’. Έχουμε, προφανώς, δημιουργήσει κατηγορίες vegan και Plant based προϊόντων, πολύ ποιοτικά, υπάρχουν κατηγορίες gluten free, υψηλής πρωτείνης, γενικά η κατεύθυνση της εταιρείας και των προϊόντων μας τηρούν πάντα το κομμάτι του ‘’πιο υγιεινού’’. Ωστόσο προσαρμόζονται ανάλογα σε ποια κατηγορία καταναλωτών απευθύνονται.

Είστε ευχαριστημένος μέχρι τώρα με την πορεία της εταιρείας στις ΗΠΑ;

Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας είναι μεταβατικός γιατί μεταξύ άλλων σε μια εταιρεία τροφίμων, μόνο για να πάρεις τα βασικά πιστοποιητικά πρέπει να ξεκινήσεις λειτουργία και θέλει τρεις μήνες λειτουργίας για να πιστοποιηθείς. Αυτό το είχαμε υπολογίσει και παίρνει κάποιο χρόνο αυτή η διαδικασία. Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς μέχρι στιγμής, τα συμβόλαια που είναι σε τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης, το μέγεθος των πελατών με τους οποίους κάνουμε συνεργασίες δείχνουν ότι υπάρχει ζήτηση για αυτό που προσφέρουμε. Προσβλέπω ότι το 2024 θα είναι μια πλήρης χρονιά και θα είναι εξαιρετική.

Πόσο δύσκολο είναι να διεισδύσει κανείς στην αγορά εστίασης και λιανεμπορίου των ΗΠΑ, μια αγορά την οποία θέλουν πολλοί;

Η διαδικασία για να αναπτύξεις συνεργασίες και για να διεισδύσεις σε καταστήματα παίρνει κάποιο χρόνο που δεν είναι μόνο δοκιμαστικός χρόνος, αλλά είναι και η επίσκεψη που θα γίνει στο εργοστάσιο από τον πελάτη, η διαπραγμάτευση του συμβολαίου, η ανάπτυξη συσκευασίας... Όλο αυτό μπορεί να πάρει σε μια ξένη αγορά από τρεις μέχρι και δώδεκα μήνες. Η δουλειά υποδομής μαζί με την εγκατάσταση των γραμμών έγινε φέτος, είμαστε ήδη σε καταστήματα και έχουμε ήδη συνεργασίες.

Σε ποιο κατάστημα βρίσκεστε ήδη;

Εχουμε συνεργασία με το Home foods, έχει λανσάρει ένα προιόν δικό μας με τη δική του μάρκα, σνακ αμύγδαλο αλεύρι, κράκερ από αλεύρι αμυγδάλου.

Σε τί θα εστιάσετε κυρίως; Στο Private Label και τη συνεργασία με καταστήματα ή θα πρσπαθήσετε να προωθήσετε και το δικό σας brand;

Eμείς θα εστιάσουμε σε συνεργασίες με τρίτες εταιρείες ή σούπερ μάρκετ σαν προτεραιότητα. Έχουμε και το δικό μας brand, αλλά το focus μας αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε τέτοιες εμπορικές συνεργασίες και να πουλάμε τα προϊόντα μας κάτω από την εμπορική ομπρέλα τρίτων εταιρειών, δίνοντας υπεραξία και αναπτύσσοντας λύσεις που δεν θα τις βρουν εύκολα σε άλλους παραγωγούς. Γιαυτό είμαστε και ανταγωνιστικοί. Πρώτον, λόγω της καινοτομίας, όπως πχ αυτό το προϊόν σε αμύγδαλο που σας ανέφερα πριν, το οποίο θα λανσαριστεί και τον Φεβρουάριο σε μια ακόμα πολύ γνωστή αλυσίδα στις ΗΠΑ, την CostCo.

Στην Αμερική υπάρχει γενικότερα μια τάση πιο healthy lifestyle, κάτι οποίο σας ευνοεί φαντάζομαι.

Αυτό ισχύει, αλλά δεν συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ, ισχύει παγκοσμίως. Απλά οι ΗΠΑ πρωτοπορούν και ο καταναλωτής εκεί είναι πιο απαιτητικός, ψάχνει τη λεπτομέρεια, ψάχνει τα συστατικά του κάθε προϊόντος που καταναλώνει. Και οι αλυσίδες και οι καταναλωτές είναι πολύ ψαγμένοι και αν ένα προϊόν είναι υγιεινό. Βέβαια τη στιγμή που υπάρχει αυτή η τάση, αλλά και την ίδια στιγμή θέλει και τη γεύση όταν πάει στο ράφι, να πάρει κάτι που να το απολαύσει.
Το στοίχημα για λιγότερη ζάχαρη, για λιγότερα λιπαρά, για αυτή την καινοτομία είναι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η εξίσωση.

Τελικά πόσο έχει πάει, σαν συνολική δαπάνη, αυτή η επένδυση στις ΗΠΑ;

Το επενδυτικό μας πλάνο, για αρχή. στις ΗΠΑ είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Η επένδυση ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2022 και η πρώτη φάση της ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες; Πως είναι εκεί η πορεία σας;

Είμαστε εξωστρεφής εταιρεία, αλλά από την Ελλάδα εξακολουθουμε να εχουμε τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής προς χώρες του εξωτερικού. Εξακολουθεί η Αμερική να παραμένει η μεγαλύτερή μας αγορά, ωστόσο θα εξάγουμε και από Ελλάδα. Έχουμε λανσαρίσματα στο Μοrrisons και στο Sainsburys, οι οποίες είναι μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτές οι αλυσίδες θα πάρουν μάλιστα κάποια από τα νέα μας προϊόντα, τα pretzel χωρίς γλουτένη. Οι δοκιμαστικές παραγωγές έχουν ολοκληρωθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο και εμπορικά θα είναι στο ράφι των σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο του 2024.

Υπάρχει κάποια επιχειρηματική κίνηση που έρχεται σύντομα σε άλλη χώρα;

Γενικά θέλουμε να εμβαθύνουμε με πελάτες που έχουμε ήδη. Πχ λανσάραμε πριν απο λίγες ημέρες στην Αυστραλία, μια αγορά στην οποία είμαστε με μια πολύ μεγάλη εταιρεία, ήδη, ένα πολύ καινοτόμο υγιεινό σνακ. Αυτό έχει την ιδαιτερότητα ότι αναπτύχθηκε μαζί μας για να έχει την μέγιστη δυνατή βαθμολόγηση στα υγιεινά σνάκ. Εκεί έχουμε πετύχει να έχουμε τέσσερα στα πέντε αστέρια όσον αφορά την υγιεινότητα του σνακ και ταυτόχρονα ένα πολύ γευστικό προϊόν. Η προοπτική στη συγκεκριμένη αγορά είναι, επίσης, πολύ μεγάλη και είναι πολλά καταστήματα εκεί που αναζητούν τέτοιες λύσεις. Φυσικά δεν ξεχνάμε και την αγορά της Ελλάδας και την συνεργασία μας με τη Δωδώνη που συνεχίζεται με το νέο προϊον, το σνακ φέτας.

Αυτό ήταν κάτι πρωτοποριακό. Πώς το δέχθηκαν οι καταναλωτές;

Το σνακ φέτας έχει πολύ καλή αποδοχή, έχει επαναληψιμότητα στις παραγγελίες. Παρότι είναι πολύ νέο, έχει οπαδούς, το έχει δοκιμάσει ο κόσμος και το προτιμάει, τους αρέσει πολύ. Είναι ένα προϊόν ελληνικό και πολύ ποιοτικό, είναι φτιαγμένο με την καλύτερης ποιότητας φέτα.

Θα λανσάρετε κάτι άλλο σε συνεργασία με τη Δωδώνη;

Δεν είναι στα πλάνα μας σύντομα κάτι άλλο. Σε αυτή τη φάση θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτό το προϊόν και την επέκτασή του και υπάρχουν πλάνα για αγορές του εξωτερικού. Ξέρω πχ ότι είναι τοποθετημένο στα WHSmith, τα οποία έχουν καταστήματα σε όλα τα αεροδρόμια και τα τρένα στην Αγγλία. Στηρίζουμε την επέκταση αυτού του προϊόντος σε άλλες χώρες και σε άλλες αγορές.

Αυτή η συνεργασία με τη Δωδώνη είχε το αντίκτυπο που θέλατε;

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η συνεργασία με τη Δωδώνη είναι καθαρά εμπορικής φύσεως. Δεν έχουμε κάποια μετοχική σχέση με τη Δωδώνη, έχουμε σχέση με κάποιους από τους μετόχους της και έχουμε εμπορική συνεργασία με την εταιρεία. Σε αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι προσελκύουμε επενδυτές με τους οποίους έχουμε κοινό όραμα και το πιστεύουν και συνεπενδύουν μαζί μας για όλο το εγχείρημα στο εξωτερικό, προφανώς και έχει τον αντίκτυπο που θέλουμε.

Θα ήθελα να μου πείτε και για την start up στην οποία είστε συνιδρυτής, τη lastmily. Πως προχωρά αυτό το project σε ένα οικονομικό περιβάλλον που έχει αποθεώσει το last mile;

Εϊναι μια start up τεχνολογίας που ασχολείται με root optimization, βοηθά να γίνει η βέλτιστη δρομολόγηση ενός οχήματος στην κυκλοφορία. Δημιουργεί μείωση, σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι και 40% στο κόστος δρομολόγησης. Ιδρυτής είναι ο Θεοχάρης Θεοδωρίδης και δημιουργήθηκε κυριολεκτικά σε ένα... γκαράζ.

Έχει μπει, ήδη, σε κάποιες εταιρείες αυτό το app;

Ναι, έχει ήδη πολύ πετυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά, έχουν συναφθεί συνεργασίες με πολύ μεγάλες εταιρείες όπως η Ορφεύς Βεινόγλου, όπως η Speedex, η Easy Mail, αλλά και με άλλες επιχειρήσεις όχι μόνο courier, με βιομηχανίες που έχουν δική τους διανομή και επιθυμούν να γνωρίζουν τη βέλτιστη διαδρομή των οχημάτων τους. Είναι μια πολύ υποσχόμενο project που είναι σε ανάπτυξη και με βλέψεις και προοπτικές να βγει και εκτός Ελλάδος.

Και για να κλείσουμε, θα υπάρξει άλλο επενδυτικό πλάνο τα επόμενα χρόνια για τις ΗΠΑ;

Υπάρχει ένα πενταετές πλάνο, σύμφωνα με το οποίο στην εκεί αγορά θα επενδύσουμε άλλα 10-15 εκατ. ευρώ. Εφόσον ήδη προχωράμε σε ολοκλήρωση των υποδομών, του σχεδιασμού και πλέον ξέρουμε ότι όταν πετύχουμε συγκεκριμένους στόχους, θα κάνουμε και επέκταση. Αυτό που προέχει, ωστόσο, είναι να πετύχουμε τους στόχους μας σε πρώτη φάση, εκεί εστιάζουμε σε αυτή την περίοδο. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι αυτό θα επιτευχθεί, οπότε ευλογα θα προχωρήσουμε και σε άλλες επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα