ΠΟΦΕΕ-Συνεργαζόμενες παρατάξεις στο ΟΕΕ: «... κοιτάζοντας το χθες ... σχεδιάζοντας το αύριο»

«ΠΟΦΕΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΟΕΕ»

....ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΘΕΣ......ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ.

Αύριο στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) σίγουρα ο φορέας μας το ΟΕΕ θα κάνει απολογισμό (καθώς η ΚΔ διάνυσε το πρώτο χρόνο πεπραγμένων της), για να δούμε ποια θετικά για τον κλάδο και το επάγγελμα του Λ/Φ μείωσαν τον κρίσιμο κατάλογο με τα καυτά ζητήματα που έθεσε η "ΠΟΦΕΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΟΕΕ" στο ξεκίνημα της νέας θητείας της ΚΔ.

Τις ανυποχώρητες θέσεις μας που εκφράζουν τον κλάδο

των Λογιστών -Φοροτεχνικών, (όπως τις έχουμε με κάθε ευκαιρία αναδείξει - και ιδιαίτερα πέρυσι λίγο πριν τις εκλογές του ΟΕΕ- με τα άρθρα μας «που πάει το επάγγελμα του Λογιστή- Φοροτεχνικού", θα έχουμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε αύριο στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ.

Ας θυμηθούμε μερικά ζητήματα που θέσαμε στην πρώτη ΣτΑ (28-1-2017 - πρώτο ξεκίνημα της θητείας του ΟΕΕ).

Σχ. δείτε:
Γιώργος Χριστόπουλος: «Τις ανυποχώρητες θέσεις μου που εκφράζουν τον κλάδο των Λογιστών-Φοροτεχνικών»

Κρίσιμες όλες οι εισηγήσεις των παρατάξεων για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κορυφαίου φορέα, ως συμβούλου του Κράτους.

Συμπληρώνοντας την εισήγηση του Μίμη Πανίδη, που ως υπεύθυνος της Παράταξης μας ΠΟΦΕ- Ε -ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ απηύθυνε χαιρετισμό και μεταξύ άλλων σχολίασε τα χαμηλά κονδύλια (μόλις 5-7% ) για την εκπαιδευτική- επιμορφωτική δαπάνη για τους Λ/Φ, που προβλέπει ο προϋπολογισμός (του ΟΕΕ) για το τρέχον έτος 2017. (Σημ. Ο κλάδος εισφέρει υποχρεωτικά το 78% των ιδίων εσόδων του),
ζητήσαμε από τη νέα Διοίκηση, εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση επαναφέροντας τα καυτά θέματα του κλάδου που εκκρεμούν:

• Η πολύπαθη ψηφιακή υπογραφή που έχει νομοθετηθεί από το 2010,
σ.σ. Για αποφυγή παρεξηγήσεων και αδικίας του Φορέα μας το ζήτημα της ψηφιακής υπογραφής βρίσκεται σε εξέλιξη, σχετικά δείτε τη επίσημη ανακοίνωση του ΟΕΕ: http://www.oe-e.gr/news/grafeio-tupou/deltia-tupou/psifiaki-upografi-gia-ta-meli-tou-oee-kai-tous-logistes-forotexnikous/549

• Το επίσημο ηλεκτρονικό μητρώο του πιστοποιημένου Λ/Φ, η έλλειψη του οποίου ευθύνεται για την αναρχία και την παραοικονομία του επαγγέλματος (σύμφωνα με την αριθμό. 976/29.6.2010 άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όφειλε να αναρτάται «επικαιροποιημένο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους στο Διαδικτυακό χώρο της ΓΓΠΣ, ώστε να καθίστανται γνωστοί οι πιστοποιημένοι Λ/Φ τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Οικ. αλλά και στους φορολογούμενους»)
σ.σ. Για αποφυγή παρεξηγήσεων και αδικίας του Φορέα μας το ζήτημα αυτό υλοποιήθηκε και από τις 25/07/2017, λειτουργεί το ηλεκτρονικό μητρώο του πιστοποιημένου Λ/Φ σχετικά δείτε τα αρχεία στο δικτυακό τόπο του ΟΕΕ: http://www.data.gov.gr/organization/oe-e

• Η επαναφορά και υλοποίηση της πρόσφατης θέσης της ΠΟΦΕΕ, η οποία στη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το ασυμβίβαστο του διπλού ρόλου και έργου των Ελεγκτικών Εταιρειών, διεμήνυσε ότι «η δυνατότητα να δραστηριοποιούνται και να προσφέρουν υπηρεσίες φοροτεχνικές και λογιστικές μέσω συνδεδεμένων εταιρειών δεν βρίσκει σύμφωνο τον κλάδο των Λ/Φ και προς αυτή την κατεύθυνση - πάρτε το σαν μήνυμα - ο κλάδος θα αντιδράσει»

• Η επαναφορά των προϋποθέσεων για την παροχή λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών από Νομικά Πρόσωπα στα ισχύοντα πριν αλλάξουν με τον νόμο 4093/2012, (επί προσωπικών εταιρειών καθώς και επί ΕΠΕ και ΙΚΕ, Λ/Φ, όλοι οι εταίροι. Επί Α.Ε. όλοι οι μέτοχοι που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου).

• Η υλοποίηση της διάταξης (παρ.4 του άρθρου 5 του Ν. 4308/2014) για τα ΕΛΠ, (την οποία ως γνωστό επιδιώξαμε για να περισωθεί ακόμα μια φορά το επάγγελμα του Λ/Φ.), σύμφωνα με την οποία «όλες οι οικονομικές καταστάσεις κάθε οντότητας υπογράφονται από τον κατά νόμο υπεύθυνο λογιστή για τη σύνταξη αυτών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».
Συνεπώς πρέπει για τη διασφάλιση της διαφάνειας των συναλλαγών των επιχειρήσεων να αναρτούν στο ΓΕΜΗ με την υπογραφή του νόμιμου Λ/Φ και οι εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ, ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ το απλό έγγραφο των οικονομικών καταστάσεων, το Β6.

• Η αντιμετώπιση του παράνομου φαινομένου, (σε βάρος του νόμιμου και συνεπούς Λ/Φ), όπου μετά την κατάργηση διοικητικών εγκυκλίων που είχαν δοθεί στις ΔΟΥ, ανοίγουν λογιστικά γραφεία και κάνουν έναρξη πρόσωπα χωρίς να προσκομίζουν την επαγγελματική ταυτότητα από το ΟΕΕ.

• Επαναπροσδιορισμός της έννοιας της πιστοποίησης του επαγγέλματος του Λ/Φ, στα πλαίσια της Γνωμοδότησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (αριθ. Γνωμοδότησης 15/VI/12.1.2012), που πέραν των άλλων παραγγέλλει ότι «η πιστοποίηση ήδη υπάρχει αφού «για την άσκησή του επαγγέλματος Λ/Φ, η οποία διέπεται από το Ν. 2515/1997 και από το εκδοθέν σε εκτέλεση αυτού Π.Δ. 340/1998, απαιτείται η κατοχή τίτλου εκπαίδευσης (δευτεροβάθμιας έως και πανεπιστημιακής), καθώς και σχετική επαγγελματική εμπειρία, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με τον τίτλο εκπαίδευσης», αλλά εκείνο που απουσιάζει και πρέπει να προσέξετε είναι το επίπεδο των παρεχομένων λογιστικών - φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Ο μεγάλος επίλογος:
Με την ευκαιρία των παραπάνω νέων προκλήσεων, θέλω να συγχαρώ από καρδιάς, γιατί ταπεινά θεωρώ ότι το άρθρο μου - ανοιχτή επιστολή-πρόσκληση, με τίτλο: «Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον Λ/Φ"- Να αδράξουν τη μοναδική ευκαιρία ορισμένες παρατάξεις» "έπιασε τόπο".

Τις τέσσερεις παρατάξεις:
ΠΟΦΕ_Ε- ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Την παράταξη των συναδέλφων ΑΙΓΑΙΟΥ
Την παράταξη των συναδέλφων της ΕΣΚΟ και
Την παράταξη των συναδέλφων της ΕΠΔΟΛΟ.

Επίσης τους συνεργαζόμενους με την ΠΟΦΕ-Ε, έγκριτους Ορκωτούς Ελεγκτές (Παναγιώτη Βρουστούρη, Κώστα Νιφορόπουλο, Δημήτρη Δημητρίου).

...και βέβαια η σύμπραξη είχε καλό αποτέλεσμα στα πλαίσια των στόχων:

Στείλαμε δύο συναδέλφους Λ/Φ στην Κεντρική Διοίκηση.

Αξίζουν καλά λόγια και συγχαρητήρια σε όλους.

Τους αφανείς συναδέλφους της εκλογικής βάσης, τους εκλεγέντες συναδέλφους στη ΣΤΑ, στους επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα που ο καθένας εφ΄ ω ετάχθη, έδωσε τις δυνάμεις του.
Κάποιοι δούλεψαν για το επικοινωνιακό κομμάτι με γνώση, και καινοτομία. Σχεδίασαν τα μηνύματα, ξενύχτησαν με το σβήσε- γράψε προγραμματικές θέσεις, αρθρογράφησαν, επέβλεψαν προσωπικά τα video και τα banner που αφιλοκερδώς έπαιξαν έγκριτοι κόμβοι, όπως το Taxheaven, το e-forologia της Epsilon Net, και φυσικά το Capital, τους οποίους ευχαριστώ και δημόσια για λογαριασμό της παράταξης μας.

Θέλω να προσυπογράφω - κλείνοντας- τα συγχαρητήρια λόγια του προέδρου της ομοσπονδίας μας, του Βασίλη Καμπάνη:
"Και αυτό είναι μόνο η αρχή αυτό το εγγυώμαι προσωπικά" .

Το εγγυόμαστε όλοι και φυσικά είμαστε βέβαιοι ότι θα δούμε τέτοιες εγγυήσεις από τους δύο άξιους συναδέλφους (Κώστα Κωνσταντινίδη και Μιχάλη Μιχαήλ), που εκείνοι από μέσα και όλοι εμείς από έξω, θα συνεχίσουμε μαζί με όλες τις παρατάξεις των Λ/Φ, την ενίσχυση της δράσης, χρήσιμης για τον κλάδο και το επάγγελμα μας, με την τριπλή όψη «Ενότητα με γνώση, με διαβουλεύσεις, παρεμβάσεις και ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ».

Δεν υπάρχουν περιθώρια για συνέχιση των προβλημάτων του κλάδου και του επαγγέλματος.

Είναι ανάγκη και θα χρειαστεί μια νέα αντίληψη της επί μέρους δράσης του Φορέα σε ότι αφορά την εποπτεία του επαγγέλματος του Λ/Φ.

Και αυτό προϋποθέτει μεθόδευση και από μέσα με τους εκπροσώπους των παρατάξεων που εκπροσωπούν τον κλάδο και απέξω από την ΠΟΦΕΕ και από όλους τους Συλλόγους της και από όλους τους Συλλόγους της Χώρας, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδιότητας ή όχι.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς ενότητας

Keywords
Τυχαία Θέματα