Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών: «Να μην αποκλειστεί κανένας δικαιούχος συμπολίτης μας από το κοινωνικό μέρισμα»



Αθήνα 7/12/2017

Προς:
1) Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2) Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση με την ψήφιση του Ν.4501/2017 και την ΚΥΑ Αρ.Πρωτ. 2/85835/24.11.2017 αποφάσισε την διανομή κοινωνικού μερίσματος για την στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

Η απόφαση αυτή μας επέβαλε με έμμεσο τρόπο την υλοποίηση της ενημέρωσης των συμπολιτών μας και την σύνταξη και υποβολή των σχετικών αιτήσεων που αφορούσαν την

έγκριση για διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Αυτό έγινε αφενός εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αιτήσεις γίνονταν με την χρήση των κωδικών πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Τaxisnet και αφετέρου γιατί βασικό στοιχείο άντλησης των προσωπικών δεδομένων εκάστου υποψηφίου προς διανομή ήταν η εκκαθαρισμένη μέχρι 31/10/2017 φορολογική δήλωση.

Το σύνολο των συναδέλφων παρά τον υπερβολικό φόρτο εργασίας της περιόδου υλοποίησε το συγκεκριμένο έργο και μάλιστα σε ένδειξη αλληλεγγύης τις περισσότερες φορές χωρίς καμία αμοιβή, σε αντίθεση με τα ανακριβή και συκοφαντικά σχόλια που καταγράφηκαν από κυβερνητικούς παράγοντες, δημοσιογράφους και κάθε λογής ανεύθυνους σχολιαστές περί υπέρογκων λογιστικών αμοιβών.

Κατά την σύνταξη των αιτήσεων από τα μέλη μας καταγράφηκαν περιπτώσεις συμπολιτών μας που εξαιτίας είτε τεχνικών ζητημάτων, είτε λαθών στην σύνταξη της φορολογικής δηλώσεως Ε1 απορρίπτονταν οι αιτήσεις τους από το ηλεκτρονικό σύστημα.

Ενδεικτικά καταγράφονται οι εξής περιπτώσεις:

Η εκ παραδρομής συμπλήρωση του κωδικού 092 και σε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων για τις οποίες έχει συμπληρωθεί κανονικά ο πίνακας 5.1 του εντύπου Ε1 με τη σχετική ένδειξη στον κωδικό 203. Προκύπτει δηλαδή ότι ενώ πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση οικίας, έχει συμπληρωθεί εκ παραδρομής και ο κωδικός 092 που αφορά στη φιλοξενία, με αποτέλεσμα την απόρριψη των αιτήσεων. Η συμπλήρωση του κωδ.667/668 για τόκους που επιδικάστηκαν με δικαστική απόφαση.

Η συμπλήρωση του ποσού στους κωδικούς αυτούς έγινε σωστά αφού σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΟ στους κωδικούς 667/668 δηλώνονταν πάσης φύσεως τόκοι από την ημεδαπή. Σύμφωνα όμως με τα οριζόμενα στον Ν.4501/2017 και την ΚΥΑ 2/85835/24.11.2017 η δήλωση των τόκων αυτών, αντιστοιχίζεται σε ύψος καταθέσεων τραπεζικού λογαριασμού που υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο με συνέπεια την απόρριψη των αιτήσεων. Η ειλικρινής και ορθή συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης έχει δηλαδή τιμωρητικές συνέπειες για τον φορολογούμενο πολίτη!

Η εκ παραδρομής καταχώρηση στον κωδικό 769, δαπανών καταβολής διδάκτρων σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ιδιωτικά ΙΕΚ με αποτέλεσμα την απόρριψη των αιτήσεων λόγω ένταξης στο κριτήριο πολυτελούς διαβίωσης.

Πιστεύουμε ότι επειδή στόχος της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης είναι η ανακούφιση πολιτών με πολλαπλά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, είναι επιβεβλημένο η Πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να υλοποιηθούν πλήρως οι σκοποί για τους οποίους θεσπίστηκε η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, κατεύθυνση στην οποία δεν βοηθούν οι παραπάνω αποκλεισμοί.

Για άρση των αδικιών που προκαλούνται, το ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ προτείνει, να αναλάβετε τις αναγκαίες εκείνες πρωτοβουλίες προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα ένταξης των νοικοκυριών αυτών στο κοινωνικό μέρισμα με οποιοδήποτε τρόπο επαναξιολόγησης, ηλεκτρονικό ή άλλο, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους 2017.

Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να αποκατασταθούν οι νομοτεχνικές ατέλειες και υφιστάμενες αδικίες, σε αρμονία με την εκφρασμένη βούληση της Πολιτείας, για στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων με την υλοποίηση στην πράξη της προνοιακής πολιτικής που εκδηλώνεται με το κοινωνικό μέρισμα. ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

Keywords
Τυχαία Θέματα