Οι επισημάνσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τον νέο πολεοδομικό νόμο


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ A166/3.11.2017 ο νέοςΝόμος 4495/2017 με τίτλο «Έλεγχος και προστασία του Δοµηµένου Περιβάλλοντος καιάλλες διατάξεις». Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τις κυριότερες διατάξεις του πουενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες ακινήτων:

1. Ιδρύεται νέαπολυπλόκαμη Υπηρεσία που ονομάζεται «Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος»,δικτυωμένη σε ολόκληρη τη χώρα με πολλές και διάφορες αρμοδιότητες και νέαγραφειοκρατία.

2.

Τροποποιείται ηδιαδικασία έκδοσης και ελέγχου των οικοδομικών αδειών και καθορίζεταιγια ποιές εργασίες αρκεί άδεια εργασιών μικρής κλίμακας, και για ποιές εργασίεςδεν απαιτείται.

3. Με το άρθρο 52 τουνόμου προβλέπεται η εντός πενταετίας έκδοση «ταυτότητας κτιρίου» όλωντων δημόσιων οικοδομών και των οικοδομών δημοσίου ενδιαφέροντος και χρήσης(συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, υγείας κλπ.) ενώ οι ιδιωτικές οικοδομές θακαταγράφονται κατά τη μεταβίβασή τους, αντί του πιστοποιητικού μηχανικού πουισχύει έως τώρα. Η κάποια εκλογίκευση της διαδικασίας αυτής, όπως προκύπτει καιαπό την εισηγητική έκθεση της σχετικής διάταξης που αναφέρεται στην ανάγκη αποφυγήςυπέρμετρης επιβάρυνσης των πολιτών, αποτελεί πανηγυρική δικαίωση των απόψεωνκαι του αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ εναντίον ενός μέτρου το οποίο στερείταιοποιασδήποτε νομικής ή ηθικής βάσης ή εξυπηρέτησης οποιασδήποτε πραγματικήςαναγκαιότητας των πολιτών. Η ηµεροµηνία έναρξης λειτουργίας του ΗλεκτρονικούΜητρώου της Ταυτότητας Κτιρίου θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας.

4. Επιχειρείται ηεπανενεργοποίηση του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και άλλες δράσειςΠεριβαλλοντικού Ισοζυγίου.

5. Εκτός από τηνσύνταξη συμβολαίων επί ακινήτων που έχει καταστεί γραφειοκρατικός «Γολγοθάς»για τους συμβαλλόμενους, βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση και όσον αφορά τιςμισθώσεις. Με μια ιδιαίτερα ασαφή διατύπωση ορίζεται ότι «Δεν επιτρέπεται ηµίσθωση και παραχώρηση ακινήτων στα οποία έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ήέχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης». Η ισχύς της διάταξηςαφορά προφανέστατα τις μελλοντικές μισθώσεις και όχι τις υφιστάμενες ήοποιαδήποτε παράταση ή τροποποίησή τους, καθόσον αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται»η σύναψή τους, και όχι ότι «είναι απολύτως άκυρες». Η διάταξη φαίνεται ότιανοίγει το δρόμο είτε για ένα ακόμη πιστοποιητικό μηχανικού ως προαπαιτούμενοστις μισθώσεις, μαζί με το διαβόητο «πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης», ήσχετική διαφοροποίηση της ηλεκτρονικής δήλωσης στοιχείων μίσθωσης που θαενοχοποιεί αυτόματα τους ιδιοκτήτες.

6. Με πρόδηλααντισυνταγματική διάταξη, πολλαπλασιάζονται αναδρομικά τα πρόστιμα και οιποινές για κατασκευή αυθαιρέτων μετά την 28η Ιουλίου 2011, σεύψη και ποσά δημευτικού κυριολεκτικά χαρακτήρα, και χωρίς οι πολίτες να έχουντην παραμικρή δυνατότητα νομιμοποίησης των κτισμάτων αυτών! Δηλαδή όσοι έχουνυποπέσει σε κάποια αυθαιρεσία κατά το διάστημα αυτό, με τη διάταξη αυτήκινδυνεύουν κυριολεκτικά να χάσουν το σπίτι τους, ακόμη και για μικροπαραβάσειςτο ποσό των οποίων αδυνατούν πλήρως να καταβάλουν, ακόμη και αν κατεδαφίσουντην όποια αυθαίρετη προσθήκη, ημιυπαίθριο κλπ.!

7. Μειώνονταιτα παράβολα και υπό προϋποθέσεις το ενιαίο ειδικό πρόστιμο, θεσπίζονταιδιάφορες διευκολύνσεις καταβολής, πλην όμως δεν μειώνεται ο βασικός συντελεστής0,15 του προστίμου ανά τ.μ. κτίσματος, με αποτέλεσμα να μην καθίσταταιπραγματικά ελκυστική και οικονομικά εφικτή η δήλωση αυθαιρέτων με μεγάλαεμβαδά. Όμως η αγνώστου κόστους υποχρεωτική μελέτη «σεισμικής τρωτότητας»επιβαρύνει οικονομικά την όλη διαδικασία και αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικόπαράγοντα.

8. Με το άρθρο 98καθιερώνεται η δυνατότητα δήλωσης αυθαιρεσιών από συνιδιοκτήτη οριζόντιας ήκάθετης συνιδιοκτησίας ανεξαρτήτως του ποσοστού του, καθώς και υπερβάσεωνκαθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ήκοινοκτήτου χώρου, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, όταν ηαυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της οικοδοµής και ότανη ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιαςιδιοκτησίας.

9. Νέα απαράδεκτηοικονομική αλλά και γραφειοκρατική επιβάρυνση για τους πολίτες αποτελούν οιδιατάξεις του άρθρου 108 του νόμου σύμφωνα με τις οποίες οι δηλώσειςυπαγωγής θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό από 5 έως και20%, «μετά από ηλεκτρονική κλήρωση που θα διενεργείται από το ΠεριφερειακόΠαρατηρητήριο με αλγόριθμο που αποστέλλεται από το Κεντρικό Παρατηρητήριο». Ηρύθμιση αυτή σημαίνει νέες υποχρεωτικές αμοιβές μηχανικών (ελεγκτών δόμησης) σεβάρος των «τυχερών» πολιτών, προς δόξαν και της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίαςτους!

10. Αυτόγνωμη ανεξαρτητοποίηση από κεντρική θέρμανση.Με το άρθρο 127 προβλέπεται ότι μεμονωμένες ιδιοκτησίες θα μπορούν νααποκόπτονται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, χωρίς τη συναίνεση τηςπλειοψηφίας των συνιδιοκτητών και θα απαλλάσσονται πλήρως από τις κοινόχρηστεςδαπάνες θέρμανσης, εφόσον δηλώσουν ότι εγκαταστήσουν στην ιδιοκτησία τους«ενεργειακά αποδοτικότερο» σύστημα θέρμανσης με μοναδική «υποχρέωση» νασυμμετέχουν στις δαπάνες συντήρησης και αντικατάστασης της κεντρικής θέρμανσηςτου κτιρίου.

Η ΠΟΜΙΔΑ θα εκδώσει λεπτομερή εγκύκλιο για τη διαδικασίαεφαρμογής των νέων διατάξεων, δηλαδή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όσωνεπιθυμούν να αυτονομηθούν βάσει της νέας ρύθμισης, και των δικαιωμάτων καιυποχρεώσεων των διαχειριστών πολυκατοικιών να ελέγξουν την επακριβή εφαρμογήτων διατάξεων αυτών από τους αυτονομούμενους συνιδιοκτήτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα