Paradise Papers: Νέα διαρροή αποκαλύπτει τα μυστικά του κρυμμένου πλούτου της παγκόσμιας ελίτ



Τα Paradise Papers είναι μια σημαντική νέα διαρροή εγγράφων από δύο offshore εταιρείες που εδρεύουν στις Βερμούδες και τη Σιγκαπούρη, καθώς και από τα μητρώα εταιρειών 19 φορολογικών παραδείσων.
Τα έγγραφα ελήφθησαν από την Süddeutsche Zeitung και μοιράστηκαν με τη Διεθνή Κοινοπραξία Διερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία διοργάνωσε μια συνεργατική

έρευνα με δεκάδες καταστήματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος OCCRP για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.

Τα έγγραφα έχουν όγκο δεδομένων 1,4 terabyte γεγονός που κατατάσσει τα Paradise Papers ως την δεύτερη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων στην ιστορία. Μόνο τα χαρτιά του Παναμά ήταν μεγαλύτερα, στα 2.6 terabytes.

Τα 13,4 εκατομμύρια έγγραφα αποκαλύπτουν:

Εκατομμύρια λίρες από την ιδιωτική περιουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας τα οποία έχουν επενδυθεί σε ένα ταμείο των Νήσων Κέιμαν.
Εκτενείς συναλλαγές από τα μέλη του γραφείου, συμβούλους και δωρητές του Donald Trump, συμπεριλαμβανομένων ουσιαστικών πληρωμών από μια εταιρεία που ανήκει στον γαμπρό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη ναυτιλιακή ομάδα του αμερικανικού γραμματέα του εμπορίου, Wilbur Ross.Πώς το Twitter και το Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που μπορούν να ανιχνευθούν πίσω στα ρωσικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.Το Trust που εδρεύει στα Νησιά Κέιμαν και το οποίο αποφεύγει τη φορολογία, διευθύνεται από τον επικεφαλής του καναδικού πρωθυπουργού Justin Trudeau.Επιθετική φοροαποφυγή από πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Nike και η Apple.Πως μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στις βιομηχανίες κινηματογράφου και τηλεόρασης προστατεύουν τον πλούτο τους με μια σειρά συστημάτων offshore εταιριών.Το μυστικό δάνειο και η συμμαχία που χρησιμοποίησε η πολυεθνική εταιρεία Glencore που εδρεύει στο Λονδίνο στις προσπάθειές της να εξασφαλίσει επικερδή μεταλλευτικά δικαιώματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.Τους σύνθετους υπεράκτιους ιστούς που χρησιμοποίησαν δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι για να αγοράσουν στοίχημα σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Άρσεναλ και του Έβερτον.
Οι αποκαλύψεις θα ασκήσουν πίεση στους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Trump και της βρετανικής πρωθυπουργού Theresa May, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί και οι δύο να περιορίσουν τα επιθετικά συστήματα φοροδιαφυγής.

Η δημοσίευση αυτής της έρευνας, για την οποία περισσότεροι από 380 δημοσιογράφοι έχουν περάσει ένα χρόνο με πληροφορίες που ξεπερνούν τα 70 χρόνια, έρχεται σε μια εποχή αυξανόμενης παγκόσμιας εισοδηματικής ανισότητας.

Ο Καγκελάριος του Εργατικού Κόμματος, John McDonnell, δήλωσε: "Πρόκειται για ανησυχητικές αποκαλύψεις. Παρά τα όσα ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις για την εξάλειψη των φοροδιαφυγών, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η φοροαποφυγή συνεχίζεται σαφώς σε βιομηχανική κλίμακα".

Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε στο Twitter: "Τα Paradise Papers αποκαλύπτουν τεράστια και σκανδαλώδη φοροδιαφυγή. 8 τρις €, δεν πληρώνουν φόρους. Την απώλεια φορολογικών εσόδων την πληρώνουν οι συνεπείς φορολογούμενοι και το κοινωνικό κράτος. Αυτό το έγκλημα μπορεί να σταματήσει, μόνο με αυστηρή φορολογική εναρμόνιση και ποινές".

Keywords
Τυχαία Θέματα