Erasmus +: Αύξηση των κονδυλίων κατά 10% το 2019



Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Erasmus +: Αναμενόμενος προϋπολογισμός ύψους 3 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε νέους Ευρωπαίους και συμβολή στη δημιουργία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων το 2019

Βρυξέλλες, 24 Οκτωβρίου 2018

Για το 2019, τα διαθέσιμα κονδύλια για το Erasmus + αναμένεται να αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ ή 10% σε σύγκριση με το 2018.

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε την

πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2019 για το πρόγραμμα Erasmus +. Από αναμενόμενο προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, έχουν διατεθεί 30 εκατ. ευρώ για ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ τον περασμένο Νοέμβριο και μέρος της ώθησης για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025.

Ο κ. Tibor Navracsics, Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, δήλωσε: "Ένα χρόνο μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπληρώνει τη δέσμευση που έχει αναλάβει τα κράτη μέλη για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης έως το 2025. Δουλεύουμε προς μια Ευρώπη όπου η μάθηση, η μελέτη και η διεξαγωγή έρευνας δεν εμποδίζονται από τα σύνορα. δεν υπάρχουν τείχη που εμποδίζουν την αριστεία, την καινοτομία και την ένταξη στην εκπαίδευση. Τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχουν μια πραγματική δυνατότητα να μεταμορφώσουν το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη, και είμαι υπερήφανος που εμείς τους δίνουμε μια ισχυρή ώθηση μέσω του προγράμματος Erasmus +. "

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +

Κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας που δραστηριοποιείται στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού μπορεί να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2019 για το πρόγραμμα Erasmus +. Επιπλέον, ομάδες νέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας, αλλά δεν αποτελούν οργανισμό νεολαίας, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση.

Μαζί με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων, σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης το + Οδηγό Προγράμματος Erasmus σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, η οποία παρέχει στους αιτούντες πληροφορίες σχετικά με όλες τις ευκαιρίες για τους μαθητές, το προσωπικό, τους εκπαιδευόμενους, εκπαιδευτικούς και περισσότερο διαθέσιμα στο Erasmus + για το 2019.

30 εκατ. ευρώ για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης έως το 2025, η Επιτροπή πρότεινε τα εγκατεστημένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το 2019, η Επιτροπή θα δρομολογήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα υποστηρίξει έξι ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές συμμαχίες, καθένα από τις οποίες αποτελείται από τουλάχιστον 3 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από 3 χώρες για την προώθηση μιας ενισχυμένης ευρωπαϊκής ταυτότητας, να καταστήσουν τα ευρωπαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πιο ανταγωνιστικά. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις επιχορήγησης στον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 για συμμαχίες που θα αρχίσουν μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Μια δεύτερη πιλοτική πρόταση θα πρέπει να ακολουθήσει την επόμενη χρονιά, με πλήρη ανανέωση της πρωτοβουλίας που προβλέπεται από τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021. Στόχος είναι η κατασκευή είκοσι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων μέχρι το 2024.

Ιστορικό

Κατά την Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής του Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο του 2017, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραψαν ένα όραμα για την Ευρώπη να εκμεταλλευτεί πλήρως το δυναμικό της εκπαίδευσης και του πολιτισμού για να δημιουργήσει ένα ανθεκτικό εργατικό δυναμικό, κοινωνική δικαιοσύνη, ενεργό πολίτη και μια εμπειρία ευρωπαϊκής ταυτότητας σε όλη της την ποικιλομορφία.

Η υποστήριξη της δημιουργίας ευρωπαϊκών πανεπιστημίων θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, συγκεντρώνοντας μια νέα γενιά Ευρωπαίων που μπορούν να συνεργαστούν και να εργαστούν σε διαφορετικούς ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους πολιτισμούς, σε διαφορετικές γλώσσες και διασυνοριακά, σε τομείς και ακαδημαϊκούς κλάδους.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Erasmus+ Call for proposals

Erasmus+ Programme Guide

Erasmus+

Keywords
Τυχαία Θέματα