Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά ομολόγων, παρά την ένταση της Ιταλίας

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στην αγορά ομολόγων, με το ιταλικό 10ετές στο 3,55% και το ελληνικό 10ετές στο 4,31% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 76 μονάδες βάσης.

Για πρώτη φορά στα χρονικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε προϋπολογισμό κράτους ενώ ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να καταθέσει εκ νέου αναθεωρημένο τον προϋπολογισμό του 2019 εντός 2-3 εβδομάδων, υπό την απειλή ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Οι

δύο πλευρές πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουν μια αντιπαράθεση που κινδυνεύει να προκαλέσει επικίνδυνες αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Παρά την υποβάθμιση των ιταλικών τραπεζών από την Moody's και την ένταση με τις Βρυξέλλες, τα Ιταλικά ομόλογα δείχνουν να οριοθετούν την πτώση τους. Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.

Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία αν και το spread από 110 έχει κλείσει 76 μονάδες βάσης.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,60%

Keywords
Τυχαία Θέματα