Με χρέος 85.000 ευρώ «παλεύει» η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

18:30 8/11/2017 - Πηγή: seleo

Με έναν οικονομικό βραχνά, που φτάνει τα 85.000 ευρώ, "παλεύει" τα τελευταία χρόνια η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Το χρέος προέρχεται από τον Ξενώνα Προσφύγων της οδού Σιατίστης, που αποτελούσε για χρόνια τη μόνη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη έως τον Ιανουάριο του 2010, οπότε σταμάτησε η επίσημη λειτουργία του.


«Όταν λοιπόν το δικό μας αίτημα ήταν η φιλοξενία προσφύγων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής, «δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να μπούμε μέσα και να τον

κρατήσουμε ανοιχτό». Για έναν χρόνο περίπου, ο ξενώνας λειτούργησε με την υποστήριξη της Αντιρατσιστικής και δεκάδων άλλων αλληλέγγυων, οι οποίοι πρόσφεραν εθελοντική δουλειά, είδη ανάγκης και χρήματα. Στη συνέχεια, η Αντιρατσιστική αποχώρησε από τη συνδιαχείριση, καθώς η στήριξη είχε τον χαρακτήρα του προσωρινού, ώσπου να επιστρέψει ο ξενώνας σε ένα καθεστώς δημόσιας χρηματοδότησης και διαχείρισης. Αυτό ωστόσο δεν έγινε και στο τέλος του 2014 έκλεισε οριστικά.

«Όμως, μας έμεινε ένα χρέος 85.000 ευρώ, αφού όταν το καλοκαίρι του 2010 η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, η μόνη λύση για να μη βρεθούν οι ένοικοι στον δρόμο, ήταν η επανασύνδεση του ρεύματος στο όνομα του Στεκιού Μεταναστών μέχρι το 2014» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Νικήσιανης από την Αντιρατσιστική.

Τελικά, μετά την οριστική εκκένωση του κτιρίου του Ξενώνα από τους ενοίκους του και τη διακοπή της σύνδεσης, η ΔΕΗ μετέφερε το χρέος στη σύνδεση του Στεκιού και, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Αντιρατσιστικής, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής.

«Αναλάβαμε λοιπόν αυτό το χρέος προχωρώντας σε ρύθμιση για την αποπληρωμή του, με μηνιαίες δόσεις των 1.200 ευρώ, για έξι χρόνια ενώ στήσαμε και καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης» τονίζει ο κ. Νικήσιανης.

Κάνοντας έναν χρόνο μετά τον πρώτο δημόσιο οικονομικό απολογισμό της καμπάνιας, η Αντιρατσιστική ανακοίνωσε ότι έχει λάβει 15.000 ευρώ από την «Αλληλεγγύη για Όλους», 1.200 ευρώ από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, 2.400 από τα Ελληνικά Πετρέλαια, 1.000 ευρώ από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, 1.200 από το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, 300 ευρώ από την «Asamblea apoyo migrantes Salamanca», 300 από συντρόφους/ισσες της Χώρας των Βάσκων, 150 από κινηματικούς χώρους της Πορτογαλίας, 280 από τη σελίδα RedNoteBook, 420 ευρώ από τη Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, άλλα 2.600 ευρώ περίπου από ατομικές συνεισφορές και 2.800 από crowdfunding μέσω της σελίδας της καμπάνιας, keepstekipluggedin.com.

«Σύνολο δηλαδή, 27.668 ευρώ, από τα οποία ήδη πληρώθηκαν 12 δόσεις, ύψους 14.400 ευρώ και άλλες 7.000 περίπου σε τόκους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, με την οποία οι πολίτες καλούνται όλοι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, κάνοντας μια δωρεά, μέσω crowdfunding, στη σελίδα keepstekipluggedin. com.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης της καμπάνιας για το χρέος, την Κυριακή 12 Νοέμβρη, διοργανώνεται εκδήλωση από τις 7 το βράδυ στο Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23) με παρουσίαση του παλιού εγχειρήματος του Ξενώνα Προσφύγων, καθώς και της κατάληψης «City Plaza» για τη στέγαση των προσφύγων στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει συναυλία από τους «Πλήρη Ντάξει» και παράλληλα θα πραγματοποιείται παζάρι ελεύθερης συνεισφοράς με έργα ζωγραφικής, βιβλία, δίσκους, ρούχα κ.ά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα