Στη ΔΕΘ το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη «Νέα Ελλάδα»

«Εμείς κοιτάμε μπροστά. Οποιοι κοιτάνε πίσω, είτε επειδή τους βολεύει είτε επειδή δεν έχουν τι να πουν και δεν διαθέτουν αντιπρόταση, ας κοιτάνε πίσω».

Τα λόγια στενού συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ενδεικτικά της απόφασης της ηγεσίας της Ν.Δ. να πορευθεί προς τη ΔΕΘ εστιάζοντας ολοένα και περισσότερο στο θετικό μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κοινωνία η ίδια η Ν.Δ. «Εμείς θα μιλήσουμε για το σχέδιό μας για τη νέα Ελλάδα. Θα εξηγήσουμε πώς θέλουμε να δούμε την

Ελλάδα», υπογραμμίζουν στην Πειραιώς.

Στο πνεύμα αυτό αναμένεται να κινηθεί και ο κ. Μητσοτάκης κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στην πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές συνεδρίαση των τομεαρχών της Ν.Δ., όπου θα δώσει και το στίγμα των προτεραιοτήτων της Ν.Δ. το επόμενο διάστημα, με φόντο την προετοιμασία της για τη ΔΕΘ, ενώ θα αναφερθεί και στα ζητήματα της επικαιρότητας, με έμφαση στην οικονομία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσκεψή του στη συμπρωτεύουσα, στις 16-17 Σεπτεμβρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντάται σήμερα το μεσημέρι και με τους βουλευτές της Ν.Δ. στη Μακεδονία, οι οποίοι θα έχουν, μεταξύ άλλων, έντονη παρουσία και στο δεκαήμερο δράσεων που προγραμματίζει η Ν.Δ. σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα πριν από τη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί τη συμπρωτεύουσα και την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, για να λάβει μέρος σε σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με τους κοινωνικούς εταίρους.

Στον πυρήνα του σχεδίου της Ν.Δ. παραμένει η αλλαγή στο μίγμα της ασκούμενης πολιτικής, με σταδιακή μείωση της φορολογίας και αντίστοιχο περιορισμό των δημόσιων δαπανών. Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο το νυν κυβερνών κόμμα υποσχόταν κάποτε ότι θα καταργούσε και στη συνέχεια ότι θα τον μείωνε, έδωσαν μάλιστα την αφορμή στην αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο να υπενθυμίσει μία από τις κορυφαίες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τηρήθηκαν, αλλά και να επαναβεβαιώσει τη δική της δέσμευση για μείωσή του κατά 30%.

«Οι εξαντλημένοι από τους φόρους συμπολίτες μας καλούνται να πληρώσουν άλλα 3,1 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ. Αυτόν που θα καταργούσε ο κ. Τσίπρας πρόπερσι και θα μείωνε πέρυσι. Απέναντι στα συνεχή ψέματα Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και έχει δεσμευτεί να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησής του», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στον οδικό χάρτη μείωσης της φορολογίας που παρουσιάστηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη στην περσινή ΔΕΘ.

Η δέσμευση της Ν.Δ., που θα επαναβεβαιωθεί φέτος, προβλέπει μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% τον πρώτο χρόνο και 10% το δεύτερο χρόνο.

Εντάσσεται στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου μειώσεων φορολογικών συντελεστών που έχει κοστολογηθεί σε 1,3 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. ευρώ για τη διετία και πρόκειται να αντισταθμιστεί από περιστολή δαπανών ύψους 1,5 δισ. για το πρώτο έτος και 2 δισ. συνολικά, η οποία θα προέλθει από δέκα συγκεκριμένες πηγές που έχουν ήδη παρουσιαστεί αναλυτικά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στη Ν.Δ. ξεκαθαρίζουν πάντως με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να αναληφθεί καμία δέσμευση που να μην είναι βέβαιο ότι μπορεί να υλοποιηθεί και χαρακτηριστική επ’ αυτού ήταν και η αναφορά του αντιπροέδρου της, Αδωνη Γεωργιάδη, στον ΣΚΑΪ: «Θέλετε η Ν.Δ. να κάνει καμπάνια και να λέει “μην πληρώνει κανείς τον ΕΝΦΙΑ”, όπως κάνατε εσείς; Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς δεν κάνουμε τέτοια, γιατί αυτό θα έβλαπτε την Ελλάδα. Και εμείς την Ελλάδα τη βάζουμε πάνω από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Μητσοτάκης δεν είναι Τσίπρας να λέει ψέματα. Οταν o Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι θα μειώσει τους φόρους το εννοεί. Και ο πρώτος φόρος που θα μειώσει είναι ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα