Διάλογοι σοκ: Δουλέμποροι έκρυψαν το θάνατο γυναίκας για να μην πέσουν οι τιμές – «Θα νομίζουν ότι γύρισε πίσω»

Το πιο «μαύρο» και θλιβερό κεφάλαιο της ογκώδους δικογραφίας για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, αφορά στο θάνατο μίας γυναίκας κατά τη διάρκεια ταξιδιού.

Οι αστυνομικοί σημειώνουν ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης γνώριζαν για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μετανάστες, ωστόσο, δεν απέκλιναν καθόλου από το στόχο τους που ήταν το κέρδος. Ενδεικτικές είναι οι συνομιλίες που αποκαλύπτει το iEidiseis για την επικινδυνότητα της κατάστασης σε κάθε μεταφορά ανθρώπων

στον Έβρο αλλά και για τον τραγικό θάνατο γυναίκας που δεν δηλώθηκε ποτέ στις Αρχές.

Φούσκωσαν τα νερά στον Έβρο;Ναι από χτες έχει φουσκώσει και την προηγούμενη βδομάδα είχε βροχή.Πόσα άτομα έχεις; Δεν είναι 25; Οι κοπέλες πόσες είναι;Ναι 25 άτομα, 2 κορίτσια

Σε ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2023 από την Τουρκία προς την Ελλάδα, γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούσαν κατά τη μεταφορά της.

Μετά το τραγικό περιστατικό οι διακινητές – συνοδοί της γυναίκας συζητούν μεταξύ τους γνωρίζοντας το περιστατικό, όπως επίσης και τον κίνδυνο που διατρέχουν τα άτομα που διακινούνται. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ωστόσο, επιδεικνύουν ενδιαφέρον παρά μόνο για την είσπραξη της χρηματικής αμοιβής που απαιτήθηκε για τη μεταφορά.

Η Αστυνομία προσπάθησε να εξακριβώσει τα στοιχεία ταυτότητας της γυναίκας, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω περιστατικό δεν καταγράφηκε ούτε δηλώθηκε στις Αρχές.

Σύμφωνα με τη δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, οι συνοδοί της γυναίκας που πέθανε επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό όχι μόνο από τις ελληνικές Αρχές αλλά και από τους υπόλοιπους μετανάστες που τους είχαν πληρώσει για να κάνουν το ίδιο δρομολόγιο. Οι διακινητές το έκρυψαν, όπως σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ., «με σκοπό να μην δυσφημηθεί η δραστηριότητα τους και να καταφέρουν να διατηρήσουν τις «τιμές» στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση».

Ακολουθούν ενδεικτικά κομμάτια συνομιλιών που καταδεικνύουν το τραγικό περιστατικό αλλά και διάλογος που δείχνει ότι ανάλογα περιστατικά είχαν συμβεί ξανά κατά το παρελθόν κατά τη διάρκεια παράνομων ταξιδιών :Έχω περάσειΔεν θα μου πεις που πέρασες;Πέρασε πέρασε, εντάξει; Πέρνα πέρνα και προχώρα.Τους πέρασε όλους; Δεν πέθανε κανείς;Όχι όχι ρε μαλ… τρελός είσαι;Πάνω στο βουνό είναι ένα σταματημένο αυτοκίνητο από την αστυνομία.Φαίνεται από εκεί;Εμείς το βλέπουμε

Σε άλλη συνομιλία αποτυπώνεται πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες του ταξιδιού:

Κοίτα να δεις, τα παιδιά είναι χάλια. Είμαστε βρεγμένοι. Να του πεις να έρθει όσο μπορεί πιο γρήγορα.Κοίτα να δεις, αυτός ο γαμ…, όλο το βράδυ δεν κοιμήθηκε και δεν άφησε ούτε εμένα να κοιμηθώ. Με έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο.Τότε γιατί δεν θα ρθει σήμερα να πάρει τα παιδιά; Τι έγινε; Αν δεν μπορεί να έρθει σήμερα, τότε ούτε αύριο θα μπορεί.Αυτός έχει 2-3 οδηγούς. Μου είπε αύριο θα φορτώσει οπωσδήποτε. Το όχημα που ερχόταν, στην αρχή πριν μπει στο τριφύλλι, είχε μπλόκο αστυνομικών και τον σταμάτησαν. Δεν τον άφησαν να μπει και του είπε να γυρίσει πίσω.Κοίτα να δεις, λέει ψέματα, δεν ήρθε κανένα όχημα.Όχι όχι, ο… μου έδειξε στο GPS ότι ερχόταν το όχημα. Με τα μάτια μου το είδα. Είχα ζωντανή τοποθεσία και είδα ότι ερχόταν σε σένα, με κατάλαβες;

Άλλη συνομιλία υποδηλώνει πως γυναίκα διακινούμενη ξεκινάει να μην αισθάνεται καλά. Το εν λόγω γεγονός το γνωρίζουν και το συζητάνε οι διακινητές :

Έλα, τι κάνεις;Κοίτα να δεις, μη παίρνεις την κοπέλα μαζί ή παίρνεις μαζί και προχωράς.Ναι, την παίρνω μαζί και όσο μπορεί λέει θα προχωράει μαζί μας. Τώρα που βγήκε λίγο ο ήλιος, νιώθει καλύτερα.Ωραία προχωράτε εσείς. Άσε το κινητό σου ανοιχτό. Το όχημα ξεκίνησε ήδη και έρχεται. Ο οδηγός είπε θα προσπαθήσει να φορτώσει τα παιδιά πριν τη 1, 1.30.

Ακολουθεί συνομιλία στην οποία αποκαλύπτεται ο θάνατος γυναίκας:

Έλα αδελφέΈχει πεθάνει.Η κοπέλα πέθανε;Ναι η κοπέλα πέθανε.Την έχεις δει εσύ;Την έχω αφήσει εκεί και το παιδί που είχα αφήσει έχει έρθει σε εμάς και μας είπε ότι η κοπέλα ούτε μιλάει ούτε κουνιέται.Δεν μιλάει ούτε κουνιέται;Όχι όχιΤο παιδί ήρθε σε εσάς;Ναι γύρισε σε εμάς.Σου λέω να προσέχεις. Ο… έχει τα λεφτά της. Όταν φτάσει ο άνθρωπος στον… τα λεφτά για την κοπέλα να μην τα δώσει γιατί μπορεί να γίνει θέμα και ο… μπορεί να κινδυνεύσει. Για αυτό σου λέω να προσέχεις.Όχι όχι για την κοπέλα δεν θα κάνω καμία κίνηση μην ανησυχείς και μην αγχώνεσαι.οκ

Άλλη συνομιλία φανερώνει τη σκληρότητα των διακινητών καθώς σκοπεύουν να αποκρύψουν το συμβάν για να διατηρήσουν «αλώβητη» την φήμη τους :

Τι κάνειςΈλα ακούς; Αν ο… σε ρωτήσει αν ο αδελφός… ξέρει για την κοπέλα τότε να πεις ότι ο αδελφός… δεν γνωρίζει τίποτα. Εκείνος δεν είναι μαζί μας πώς να ξέρει που είναι η κοπέλα να του πειςΝαι κατάλαβα. Αλλά πως θα μάθει για την κοπέλα;Μέσα από τον ανιψιό σου μπορεί να μάθει.Όχι όχι με τίποτα.Ο … μπορεί να προσπαθήσει να μάθει που είναι το πτώμα της για να πάρει το πτώμα της γιατί ο… θα έχει μπλεξίματα. Μπορεί να μπλέξει.Όχι όχι όλα τα άτομα στην μεταφορά είδαν ότι η κοπέλα έμεινε μόνη της εκεί και νομίζουν ότι γύρισε πίσω. Η κοπέλα δεν ήθελε να συνεχίσει, αρνήθηκε να έρθει μαζί μας. Για αυτό το λόγο δεν θα το καταλάβει κανείς και δεν ξέρουν ότι πέθανε.

Τα ντοκουμέντα

Φωτογραφίες-ντοκουμέντο και αποκαλυπτικούς διαλόγους που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. από τη δράση του κυκλώματος, το οποίο διακινούσε μετανάστες και πλαστογραφούσε ταξιδιωτικά έγγραφα, έφερε προ ημερών στο φως το iEidiseis.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις δουλεμπόρων που έχουν εξαρθρωθεί στη χώρα μας , η οποία αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών. Η δικογραφία που σχηματίστηκε αριθμεί εκατοντάδες σελίδες, ενώ χρειάστηκε να γίνουν 35 άρσεις κινητών τηλεφώνων και να «γεμίσουν» 92 ψηφιακοί δίσκοι με τις συνομιλίες των διακινητών.

Το κύκλωμα φέρεται να βρίσκεται πίσω από συνολικά 2.322 παράνομες μεταφορές μεταναστών προς χώρες της Ε.Ε. και την Ελλάδα, 3.857 καταρτίσεις πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ φέρεται να παρείχε κατάλυμα σε 550 άτομα προς διακίνηση. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα κέρδη του αγγίζουν τα 10.000.000 ευρώ.

Οι διακινητές είχαν εφεύρει το δικό τους «γλωσσάρι». Όταν έλεγαν «Ναφαράτ» εννοούσαν τον «πελάτη» (τον μετανάστη που ενδιαφερόταν για να πάρει ταξιδιωτικά έγγραφα), όταν έλεγαν «μάστορας» εννοούσαν τον πλαστογράφο, όταν έλεγαν «βιβλίο» ή «τετράδιο» εννοούσαν το διαβατήριο, ενώ όταν έλεγαν «κατηγορία Β’» εννοούσαν το κακής ποιότητας πλαστό έγγραφο.«Κατηγορία Α’» ήταν το καλής ποιότητας πλαστό έγγραφο.

Σύμφωνα με τους έμπειρους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν, ακόμη, και τη μέθοδο «LOOK – ALIKE», φροντίζοντας για την ανεύρεση διαβατηρίων, αδειών διαμονής και οποιουδήποτε άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου και την αποστολή στους ενδιαφερόμενους μέσω διαδικτυακών εφαρμογών εφόσον υπήρχε προσομοίωση του αρχικού κατόχου με τον ενδιαφερόμενο ή κατόπιν παραγγελίας του υπό μεταφορά ενδιαφερόμενου, και την μεταγενέστερη χρήση του εν λόγω εγγράφου.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν να προβαίνουν σε εξωτερική «περιποίηση» (κόμμωση) των υπό διακίνηση ατόμων, με σκοπό να προσομοιάζουν πιο πολύ στα εικονιζόμενα άτομα.

Ως επιπλέον «εξυπηρέτηση» τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διαφήμιζαν την παροχή καταλυμάτων σε υπό διακίνηση μετανάστες έναντι χρηματικών αμοιβών που κατέβαλαν είτε ημερήσια είτε μηνιαία και ανέρχονταν περίπου στα 150€. Τα εν λόγω καταλύματα, τα «διαφήμιζαν» σε ομάδες – σελίδες στο «FACEBOOK», για να προσελκύσουν περισσότερους «πελάτες». Η αμοιβή του κυκλώματος για κάθε μεταφορά ξεκινούσε από τις 4.000 ευρώ.

Τα μέλη της οργάνωσης που ήταν επιφορτισμένα με τη συνοδεία των μεταναστών έδιναν συνεχώς οδηγίες έως την είσοδο τους στο αεροσκάφος (όταν το ταξίδι ήταν αεροπορικό). Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω φράσεις που έλεγαν και καταγράφηκαν από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ.:Πήγαινε στην δεξιά. Έχει ανοίξει στα δεξιά για το boarding και να φέρεις τον…Έχει όμως αστυνομικούς.Αυτοί οι αστυνομικοί ελέγχουν για την σειρά. Το κατάλαβες τι είπα; Εσύ πήγαινε δεξιά και προχωράς.Μας είπαν να περιμένουμε. Να περιμένω ή να φύγω;Οκ άφησε το παιδί και εσύ έλα προς τα εμένα.Ο αστυνομικός κοιτάει όμως συνέχεια εμένα. Και κοιτάει το παιδί. Νομίζω όταν πάει στον έλεγχο ζώνης ο αστυνομικός μπορεί να τον πιάσει.Όχι μην ανησυχείς. Έχει έναν αστυνομικό στην ζώνη στον έλεγχο. Στην ζώνη έχει 1 ή 2 αστυνομικούς; Δεν το βλέπω καλά πήγαινε εσύ να το δεις.Ναι είναι 2.Ξεκίνησαν τα παιδιά να πάνε στον έλεγχο;Έχουν ξεκινήσει και πάνε τα παιδιά.

Η μεταφορά πραγματοποιούνταν ως εξής: Αρχικά ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό σε κάποιο κατάστημα-εγγυητήριο των μελών της οργάνωσης σε οποιαδήποτε χώρα. Εν συνεχεία τα μέλη της οργάνωσης έχοντας εκδώσει το απαιτούμενο αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό την Ελλάδα, παρακάμπτουν τυχόν έλεγχο του αεροδρομίου και επιβιβάζουν τον ενδιαφερόμενο στο αεροσκάφος με προορισμό την Αθήνα.

Μόλις το άτομο αποβιβάζεται από το αεροπλάνο στην Αθήνα, συλλαμβάνεται από τις αστυνομικές αρχές. Τότε οι διακινητές επεμβαίνουν και πάλι φροντίζοντας να εκδοθεί στον ενδιαφερόμενο αρχικά «κόκκινη κάρτα» ή κάρτα εξέτασης αιτήματος ασύλου το οποίο επιτυγχάνουν σε 7-8 ημέρες. Αφού διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ελλάδα προβαίνουν στην παράνομη μεταφορά σε οποιαδήποτε χώρα επιλογής του ενδιαφερόμενου στην Ευρώπη.

Ενδεικτική είναι η παρακάτω συνομιλία

Κοίτα να δεις , έχω φτιάξει ένα δρομολόγιο. Είναι ασφαλής τρόπος, με κανένα ρίσκο. Αυτή η μεταφορά είναι πάνω στα χέρια μου , κατάλαβες; Από Ντάκα (Μπανγκλαντές) θα ανέβουν και θα κατέβουν στην Αθήνα , είναι με αεροπλάνο η μεταφορά.Από Ντάκα να έρθουν εδώ. Αυτό εννοείς; Τότε θα μιλήσω να βρω ανθρώπους αν θέλουν να φέρουν κάποιον συγγενή εδώΝαι ναι έτσι.Άμα είναι έτσι , θα βρω πολλούς ανθρώπουςΘα πεις στα παιδιά ότι το ποσό είναι 10.000 ευρώ και αν φοβούνται να δώσουν λεφτά , δεν υπάρχει πρόβλημα. Ας τα αφήσουν σε κάποιο μαγαζί.Ναι θα τα αφήσουν σε κάποιο εγγυητήΌταν θα έρθουν τα παιδιά εδώ , η αστυνομία θα τα πιάσει στο αεροδρόμιο και θα μείνουν στο Αστυνομικό Τμήμα του αεροδρομίου και θα κάνουν εκεί τα χαρτιά για το αίτημα ασύλου και θα πάρουν το άσυλο και θα βγουν έξω.

Σε άλλο διάλογο μιλάνε για τα διαβατήρια:

Να δεις έχω στείλει το διαβατήριο και να φέρεις 350 ευρώ για το διαβατήριο. Εντάξει; Για το άλλο θα δώσεις 450 ευρώ. Πες μου τι θα κάνεις θα το πάρεις;Όσα είναι 700 ή 600 δεν με πειράζει, κράτησε το να το πάρω. Μην ανησυχείς θα το πάρω.Πρέπει να δώσεις τώρα τουλάχιστον 500 ευρώ. Αν θέλεις έλα κάτω,Κοίτα να δεις τώρα έχω 400 ευρώ αν θες να στα φέρω να στα δώσω.οκ φέρε 450 ευρώ να το κανονίσω.οκ

Η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των διακινητών έγινε με τη συμμετοχή 200 ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Ηλείας. Η οργάνωση διέθετε επαγγελματικές δομές κατάρτισης πλαστών έγγραφων και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πέντε εργαστήρια με πλήθος πλαστών εγγράφων και σύνεργα κατάρτισης αυτών, ενώ εντοπίστηκαν και 10 διαμερίσματα φιλοξενίας υπό αναχώρηση αλλοδαπών.

Επιπλέον εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν περισσότεροι από 80 αλλοδαποί για τους οποίους είχαν πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστικές πράξεις για την αναχώρηση τους από τη χώρα.

Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν ταυτοποιηθεί σημεία άφιξης και αναχώρησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από τα ψηφιακά πειστήρια έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερες από 30.000 ψηφιακές μήτρες κατασκευής ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

Διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες, καταστήματα και «καβάτζες» και συνελήφθησαν δεκάδες άτομα.

ieidiseis.gr

The post Διάλογοι σοκ: Δουλέμποροι έκρυψαν το θάνατο γυναίκας για να μην πέσουν οι τιμές – «Θα νομίζουν ότι γύρισε πίσω» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα