Χανιά | «Δεν έβγαλαν άκρη» στη συνεδρίαση για τα κτήρια της Μεραρχίας στο Δημοτικό Συμβούλιο | Photos

Χωρίς τυπικό αποτέλεσμα, έληξε η συζήτηση για τα κτήρια της Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι στο Δημαρχείο Χανίων.

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, η πολύωρη συνεδρίαση εστίασε το ενδιαφέρον της συζήτησης στο πρώτο θέμα, που δεν ήταν άλλο από την συζήτηση για τα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης και την απόφαση της Συγκλήτου για παραχώρηση τους σε ιδιώτη.

Στο θέμα εκτός από μερίδα δημοτικών συμβούλων, τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι των φοιτητών του ΠΚ, κάτοικοι της παλιάς πόλης, μέλη του Συλλόγου

αρχιτεκτόνων Χανίων και μέλη της κατάληψης Rosa Nera που κατέχει τα εν λόγω κτήρια.

Από πλευράς του Συλλόγου αρχιτεκτόνων τοποθετήθηκε ο πρόεδρος Λευτέρης Βεργεδάκης και δήλωσε ότι είναι θεμιτό να αξιοποιηθούν τα κτίρια, αλλά δεν είναι συμβατή η χρήση μέσω τουριστικής αξιοποίησης όπως θέτεται από το Πολυτεχνείο.

Από το υπό κατάληψη κτίριο και την οργάνωση Rosa Nera o Γιώργος Τζανής είπε:
«Το κτίριο ήταν κλειστό πάνω από 20 χρόνια και παρατημένο. Ο κοινωνικός χαρακτήρας που δώσαμε με την Rosa Nera είναι καίριος. Μπορεί να μην μπορείτε να πείτε στο Πολυτεχνείο τι να κάνει, σας καλούμε όμως να ξεκαθαρίσετε τι να μην κάνει.

Οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης δήλωσαν αντίθετοι στην απόφαση για τα κτίρια. Ο Βασίλης Γιαμπουδάκης, γραμματέας του συλλόγου κατοίκων παλιάς πόλης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ήταν η σοφότερη απόφαση αυτή του Πολυτεχνείου. Είναι αρχαιολογικός χώρος της β ζώνης η περιοχή. Η παλιά πόλη έχει επιβαρυνθεί από τουριστικές επιχειρήσεις παραπάνω από τι μπορεί να αντέξει. Παρακαλούμε το ΠΚ να ανακαλέσει την απόφαση.»

Εκ μέρους του ενιαίου συλλόγου φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Αναστασία Χουλιάρα πρόεδρος ξεκαθάρισε για την απόφαση:»Εναντιώνεται όλος ο κόσμος στο ξεπούλημα του Πολυτεχνείου. Έχουμε ανάγκη από δομές και ο Διγαλάκης απαντάει ότι τα έχουμε όλα στα Κουνουπιδιανά. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχουμε κτίρια στην πόλη, ως ζωτικό κομμάτι αυτής».Στις τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέδειξαν το θέμα της διαβούλευσης για να βρεθούν λύσεις ως τρόπο δράσης του Δημοτικού Συμβουλίου πάνω στο σοβαρό, όπως τόνισαν, ζήτημα. Από την πλευρά της μείζονας αντιπολίτευσης, η κα Νάνσυ Αγγελάκη είπε ότι σαν παράταξη «συμφωνούμε με την μνημειοποίηση του χώρου. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και ανάπτυξη όλος ο λόφος του Καστελίου. Πρέπει να καλέσει σε συζήτηση με την αρχαιολογία ο Δήμος. Με γνώμονα την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο του ΠΚ, έπρεπε όμως να ακούσουμε και την γνώμη των εκπροσώπων του».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Άρης Παπαδογιάννης ανέφερε την άβολη κατάσταση για το θέμα γιατί έπρεπε να γίνει ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους πριν 30 χρόνια.
«Είναι ευκαιρία να γυρίζουμε λίγο πίσω και να δούμε και άλλα πράγματα. Που είναι η μελέτη για την παλιά πόλη;! Το θέμα των Ταμπακαριών μας απασχόλησε πριν κάποιες εβδομάδες. Να ανοίξει συζήτηση για να βρεθεί λύση για όλα αυτά τα κτίρια».

Ο κος Σαρρής εξέφρασε τη ριζική διαφωνία του με την διαδικασία και την απόφαση της Πρυτανείας για τα κτίρια.
«Δεν έγινε διαβούλευση, δεν είχε διαφάνεια η απόφαση. Η ουσία είναι η ανάπτυξη. Για ποιόν, μέχρι πού και ποιο το όριο πρέπει να εξετάσουμε. Αυτή τη στιγμή το να υπενοικιάσεις το χώρο αυτό και να το κάνεις «μπουτίκ-hotel» είναι καταστροφικό».

Ο κος Παπαντωνάκης δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στο ξεπούλημα της περιουσίας του Πολυτεχνείου, ενώ τόνισε το πόσο αφορά άμεσα το ζήτημα το δημοτικό συμβούλιο, αφού όπως είπε: «Είμαστε κορυφαίο πολιτικό όργανο της πόλης και πρέπει να πάρουμε απόφαση για το τι θα γίνει»

Παράλληλα, υπήρξε ένταση από μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, όταν τους στερήθηκε ο λόγος λόγω απουσίας του Σεραφείμ Ρίζου που εκπροσωπεί την παραταξη στο δημοτικό συμβούλιο.

Μετά από πλήθος τοποθετήσεων για το θέμα ο Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, πήρε το λόγο χαρακτηρίζοντας την περιοχή «μπαλκόνι των Χανίων» ενώ εισηγήθηκε και την έκδοση ψηφίσματος από το Δήμο όπως είπε: «το ΠΚ δεν είναι τυχαίος ιδιώτης, ξέρει να αξιοποιήσει την περιουσία του. Αυτό θα πάρει την τελική απόφαση και δεν το αμφισβητούμε. Μια λύση θα ήταν να χρησιμοποιηθεί η περιοχή αφού ανακαινισθεί κατάλληλα, για εκπαιδευτικό έργο του Πολυτεχνείου. Πιστεύω ότι το «μπαλκόνι των Χανίων» πρέπει να αποτελέσει πηγή επισκεψιμότητας. Να χαρακτηριστούν άμεσα ως διατηρητέα τα κτίρια στο λόφο Καστέλι».

Τελικά και έπειτα από 2 και πλέον ώρες που συζητείτο το θέμα, το συμβούλιο δεν ενέκρινε την έκδοση ψηφίσματος όπως το έθεσε ο Δήμαρχος αλλά ούτε και έτερο ψήφισμα που εισήγαγε μέρος της αντιπολίτευσης, περιορίζοντας το ζήτημα στο πλαίσιο της διαβούλευσης και του προβληματισμού των αρμοδίων στο θέμα.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα