Η "Αγγλική" φωνή της κυπριακής παροικίας για το Κυπριακό

Αποτελεί τη φωνή που χιλιάδες συμπατριώτες μας ακούνε καθημερινά μέσω του ελληνικού ραδιοφώνου LGR στην κυπριακή παροικία του Λονδίνου.

Ο Michael Janes είναι ένας σύγχρονος φιλέλληνας, ένας άνθρωπος που λάτρεψε την Κύπρο όσο λίγοι και που μιλάει με περηφάνια για τη δεύτερή του πατρίδα, όπως την αποκαλεί.

"Και επειδή μεγάλωσα με φίλους κύπριους τρέφω συναίσθημα και πάθος για τις ειδήσεις που μεταδίδω και φυσικά έχουμε υποχρέωση να λέμε

την ιστορία της Κύπρου σε δεύτερης και τρίτης γενιάς ελληνοκύπριους σε καθημερινή βάση, την κατάσταση αναφορικά με τα πετρέλαια, που είναι κάτι πολύ επίκαιρο, καθώς και άλλες ειδήσεις που είναι πολύ σημαντικές" ανέφερε ο Δημοσιογράφος, Michael Janes.

Η ιδιαίτερη αγάπη που τρέφει ο Michael Janes για την Κύπρο αλλά και η ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με τη χώρα μας μέσω της καθημερινής ενασχόλησής του με την επικαιρότητα τον οδήγησαν να έχει συγκεκριμένη άποψη και για το Κυπριακό Πρόβλημα.

Χαρακτηρίζει τις διαδικασίες που ακολουθούνται αυτή την περίοδο ως τις κρισιμότερες για τη χώρα μας, θεωρώντας σημαντικότερη την τήρηση διαλλακτικής στάσης και από τις δύο πλευρές.

"Έγινε πολύς λόγος για 50 σχεδόν χρόνια για το κυπριακό και νομίζω ότι όπως ακούω τόσο από τις δύο πλευρές αλλά και από όσα λέγονται διεθνώς, τώρα είναι η στιγμή για να σταματήσουν τα λόγια και να γίνουν πράξεις. Φυσικά οι ελληνοκύπριοι έχουν υποφέρει πάρα πολύ εξαιτίας της προσφυγιάς, του θλιβερού θέματος των αγνοουμένων αλλά και της κατοχής και πιστεύω στο τέλος οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν και κάποιους συμβιβασμούς.

Αλλά πιστεύω, επίσης, ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή για τον κύριο Αναστασιάδη από την οποία εν μπορεί να βρεθεί πιο κάτω γιατί το χρωστά αυτό στην κοινότητα, όχι μόνο για αυτούς που ζουν σήμερα αλλά και για αυτούς που έφυγαν από τη ζωή" επεσήμανε ο κ. James.

Ο ίδιος όπως λέει βρίσκει πολλές ομοιότητες στη ζωή του με το πολυβραβευμένο ταξιδιωτικό βιβλίο του Νίκου Χατζηκωστή «Destination Earth», που πρόσφατα είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει στην εκπομπή του στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου.

"Με ρωτήσατε τί μου αρέσει για την Κύπρο και τί νιώθω για τη χώρα αυτή. Νομίζω πως ένα από τα πράγματα που είχα την ευκαιρία να κάνω είναι να έρθω σε επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό. Αυτό είναι που κάνει και στο βιβλίο του ο κύριος Χατζηκωστής, επειδή γνώρισε τόσες πολλές κουλτούρες και κατάφερε να φέρει την προσωπικότητα και την κουλτούρα του στα μέτρα της κάθε κουλτούρας που γνώριζε" σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα