Αντώνης Γελασάκης: Ευκαιρία η θετική δυναμική των Χανίων για το χτίσιμο μιας νέας τουριστικής ταυτότητας

Μέρα μέρα αυτό το καλοκαίρι βιώνουμε στα Χανιά μια σεζόν με σημαντικές θετικές καταγραφές σε επίπεδο αφίξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» για φέτος οι προγραμματισμένες θέσεις ανέρχονται στις 1.210.538 σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Αυγούστου 2017 για τον Ελληνικό Τουρισμό και την οικονομία του Ινστιτούτου Αναλύσεων του ΣΕΤΕ

το γνωστού SETE Intelligence.

Παράλληλα μέσα στο Σεπτέμβρη έχουν προγραμματιστεί 198.618 αεροπορικές θέσεις και τον Οκτώβρη αναμένουμε να φτάσουν τις 118.361. Ήδη στα Χανιά οι αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν στο επίπεδο των 629.885. Η εκτίμηση μάλιστα είναι ότι η αύξηση στο αεροδρόμιο θα ξεπεράσει το 6% για φέτος σε σχέση με το 2016.

Όλα τούτα δείχνουν ότι ο προορισμός έχει ανοδική πορεία. Ωστόσο η πορεία αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό κι αδράνεια. Εν όψει και της συζήτησης αυτές τις ημέρες για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Κρήτης με αιχμή το Περιφερειακό Συνέδριο θα πρέπει όλοι οι φορείς να συνεισφέρουμε ιδέες ώστε με τον καλύτερο δυνατό και τεκμηριωμένο τρόπο να διαμορφωθεί μια περιφερειακή και τοπική στρατηγική για τον τουρισμό κι όχι μόνο. Άλλωστε ο κλάδος έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για την συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κεντρικός στόχος είναι αναμφισβήτητα η αειφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη. Δηλαδή πέρα από τις γνωστές ταμπέλες και τα κενά, συχνά, συνθήματα, να δούμε πώς και το περιβάλλον θα διαφυλάξουμε αλλά και τις επιχειρήσεις του τουρισμού θα τις βοηθήσουμε, κράτος και φορείς, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές, φέρνοντας πλούτο με τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση στην κοινωνία.

Τούτων δοθέντων η αναβάθμιση της ποιότητας τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες όσο και στις υπάρχουσες ή υπό κατασκευή υποδομές είναι αναγκαία. Παράλληλα η απλοποίηση διαδικασιών και η βελτίωση της συνεργασίας με τους κρατικούς φορείς είναι απαραίτητη. Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις στο πεδίο αυτό επιτυχούς συνύπαρξης και συνεργασίας αλλά σίγουρα μπορεί να γίνουν και πολλά περισσότερα.

Πρώτος στόχος μιας τέτοιας νέα συνεργασίας με βάση και τα δεδομένα και τα στοιχεία από την πορεία της φετινής χρονιάς θα πρέπει να είναι η διεύρυνση στης σεζόν, ειδικά στην αρχή της καθώς όπως φαίνεται στις «ουρές» της τα πράγματα είναι καλύτερα. Με αιχμή τη γαστρονομία και σε συνδυασμό της με άλλες δράσεις π.χ. πολιτισμού αλλά και το «πάντρεμα» με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή ειδικά η περιοχή των Χανίων μπορεί να προσφέρει σημαντικές περιηγητικές και τουριστικές εμπειρίες στον επισκέπτη.

Απαιτείται όμως συντονισμός και συνεργασία όλων. Δηλαδή να σχεδιαστεί σωστή καμπάνια, να αναπτυχθούν συνέργιες σε τοπικό επίπεδο για διοχέτευση τοπικών προϊόντων στην τουριστική αγορά και κυρίως εμπορικές πολιτικές προώθησης του θεματικού τουρισμού συνολικά.

Με αέρα από την μέχρι τώρα πορεία, συνεπώς, με όρους ποιότητας και μεγάλης υπεραξίας ιδιώτες και δημόσιο μπορούμε να χτίσουμε μια νέα τουριστική ταυτότητα και να αποφύγουμε ως περιοχή και ως χώρα από το να καταστούμε καταφύγιο για φτηνές διακοπές των βόρειων ανήλιων συνευρωπαίων μας.

Γράφει ο Αντώνης Γελασάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Νομού Χανίων

Keywords
Τυχαία Θέματα