Κυπριακό: Για εναλλακτικές λύσεις μίλησε ο Ερτουγρούλογλου

Με τη στήριξη και της διεθνούς κοινότητας πρέπει πλέον να αξιολογηθούν άλλες εναλλακτικές λύσης στην Κύπρο, ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί γειτονίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί και να μπορέσουν να ζήσουν δίπλα δίπλα με ειρήνη και σταθερότητα, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στην ομιλία του στην άτυπη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Νέα

Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.



Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείο εξωτερικών» που μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερτουγρούλογλου, που συμμετείχε ως παρατηρητής εκ μέρους του ψευδοκράτους στη συνάντηση, είπε ότι οι «εναλλακτικές λύσεις» είναι σημαντικές όχι μόνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο, αλλά και ολόκληρης της περιοχής, που βιώνει προβλήματα λόγω συγκρούσεων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι περάσαμε μια κρίσιμη περίοδο και πως η Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα λόγω της αδιάλλακτης στάσης και της μαξιμαλιστικής συμπεριφοράς της ε/κ πλευράς, που ήθελε τη συνέχιση των συνομιλιών ανοικτού τέλους ενισχύοντας το δικό της στάτους. Επανέλαβε, δε, τη θέση του ότι σε αυτή τη Διάσκεψη φάνηκε ξεκάθαρα ότι η αναζήτηση λύσης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των παραμέτρων των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ, έχει εξαντληθεί.

Είναι άδικο και απάνθρωπο, υποστήριξε, οι Τ/κ που δεν φταίνε γι’ αυτό να είναι αιχμάλωτοι ενός προβλήματος που δεν αποτελούν την αιτία για τη συνέχισή του. Το παρελθόν, ανέφερε, είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος και αναφέρθηκε σε δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ, Νίκου Ρολάνδη, όπου παραδέχθηκε, όπως είπε ο Ερτουγρούλογλου, ότι εμποδίστηκαν 15 φορές οι προσπάθειες λύσης, αλλά και στην έκθεση του Κόφι Ανάν στις 28 Μαΐου 2004 ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία και την ευμάρεια με τον τ/κ «λαό». «Η αξιολόγηση αυτή είναι σωστή και σήμερα».

Ο «υπουργός εξωτερικών» αναφέρθηκε σε δύο κύριους τομείς της ε/κ οικονομίας, τον τουρισμό και την εκπαίδευση, που αναπτύσσονται ραγδαία, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η φυσική ομορφιά, ο πολιτιστικός πλούτος και η ιστορική κληρονομιά του ψευδοκράτους «μπορεί να αποτελέσουν έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για τα αδέρφια μας από τις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας».

Μέχρι τώρα το 2017, το ψευδοκράτος επισκέφθηκαν περίπου 1 εκ. τουρίστες, ανέφερε ο Ερτουγρούλογλου, δίδοντας στοιχεία για τις εγκαταστάσεις και τις κλίνες στον τουριστικό τομέα, με έμφαση στο ότι υπάρχουν από υπερπολυτελή πεντάστερα ξενοδοχεία μέχρι τουριστικά χωριά.

Ανέφερε, επίσης, ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν 15 «πανεπιστήμια» και περίπου 90.000 φοιτητές, εκ των οποίων οι 50.000 είναι από την Τουρκία, 14.000 είναι Τ/κ και 26.000 από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Από τις χώρες του Οργανισμού, πρόσθεσε, υπάρχουν 5500 φοιτητές και στόχος τους είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί.

Ενθαρρύνουν και παροτρύνουν, δήλωσε ο «υπεξ», τις ξένες επενδύσεις στη «βόρεια Κύπρο» και αναφέρθηκε στον συνεδριακό τουρισμό και τον τουρισμού με γιοτ, αλλά και την ενθάρρυνση για ιατρικό τουρισμό και τις ευκαιρίες για επενδύσεις στη γεωργία και τη βιομηχανία.

Στα κατεχόμενα, ανέφερε, θα γίνουν δύο συνέδρια του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου για τη βιοποικιλότητα και 12-14 Δεκεμβρίου για τον οικολογικό τουρισμό. Το 2018 επιθυμούν να διοργανώσουν ακόμη περισσότερα συνέδρια του Οργανισμού στα κατεχόμενα, σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα